direct naar inhoud van 5.3 De bestemmingen
Plan: Lansingh-Zuid
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0542.BPKLLansingzuid-oh01

5.3 De bestemmingen

In het bestemmingsplan zijn verschillende bestemmingen opgenomen. In deze paragraaf wordt in alfabetische volgorde kort ingegaan op de inhoud van de verschillende bestemmingen waarbij, conform de landelijke standaarden, in alfabetische volgorde eerst alle enkelbestemmingen worden behandeld en vervolgens de dubbelbestemmingen.

Groen

Hieronder vallen de openbare groenvoorzieningen, speelvoorzieningen, wegen en voet- en fietspaden alsmede nutsvoorzieningen en waterhuishoudkundige voorzieningen. Alleen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn toegestaan.

Maatschappelijk

Aan de voorzieningen in het plangebied, waaronder de kerk, scholen en overige maatschappelijke voorzieningen is de bestemming 'Maatschappelijk' toegekend. De gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden binnen deze bestemming zijn vastgelegd in de regels en op de verbeelding. Binnen deze bestemming zijn meerdere maatschappelijke activiteiten toegestaan.

Recreatie - Dagrecreatie

De gronden voor extensieve dagrecreatie zijn voorzien van de bestemming 'Recreatie - Dagrecreatie'. Binnen deze bestemming is tevens bijbehorende bebouwing toegestaan. Het maximaal te bebouwen oppervlak is gemaximeerd door middel van een bebouwingspercentage in de regels.

Sport

De sportvelden zijn als zodanig bestemd. Onder deze bestemming vallen de gronden van de tennisvereniging en de sporthallen. De ondergeschikte horeca die plaatsvindt in de verenigingsgebouwen is als zodanig gereguleerd.

Verkeer

De in het plangebied aanwezige hoofdverkeerswegen/stroomwegen hebben de bestemming 'Verkeer' toebedeeld gekregen. De overige wegen en erven met een verblijfsfunctie zijn opgenomen in de omliggende bestemming. Binnen deze bestemmingen is ook ruimte voor nuts-, speel-, groen- en waterhuishoudkundige voorzieningen. Ten behoeve van deze bestemmingen mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. Deze bestemmingen richten zich op een groot deel van het openbaar gebied. De bestemmingen zijn globaal geformuleerd. De reden daartoe is dat de exacte ligging van de verschillende voorzieningen, zoals groenvoorzieningen, parkeervoorzieningen etc. in dit kader niet relevant is. Het herinrichten van wegen kan daardoor op een eenvoudige manier geschieden, zonder dat het bestemmingsplan onwenselijke en ongefundeerde barrières oproept.

Water - 1

Binnen deze bestemming zijn de watergangen opgenomen. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, en voorzieningen die ten dienste staan aan de bestemming, zoals constructies voor bruggen, kademuren en duikers, zijn toegestaan.

Woongebied

De globale bestemming 'Woongebied' gaat verder dan alleen een aanwijzing van gronden voor woningen. Tot de bestemming behoren eveneens de erven en tuinen, de groenvoorzieningen en speelterreinen, alsmede de wegen, paden en parkeervoorzieningen. De aanwezige hoofdgebouwen worden in de vorm van bouwvlakken aangegeven. De omvang van erven en tuinen is niet gedetailleerd op de verbeelding aangegeven.

Binnen de bestemming 'Woongebied' mag het aantal woningen niet worden vermeerderd. Ter voorkoming van misverstanden is de bepaling opgenomen dat uitbreiding van hoofdgebouwen niet mag leiden tot een vermeerdering van het aantal woningen. Aan de inrichting van het openbare gebied (wegen, paden, groen-, speel- en parkeervoorzieningen) is geen gedetailleerde invulling gegeven. Gewijzigde herinrichting blijft op die manier mogelijk.

Bed & breakfast

In de regels is tevens een afwijkingsmogelijkheid opgenomen om, onder voorwaarden, een bed & breakfast (b & b)-voorziening toe te staan. Aanvullend aan deze voorwaarden is ook een exploitatievergunning op grond van de APV nodig en een gebruiksmelding via het omgevingsloket in verband met brandveiligheid. Voor de voorziening is tevens een melding noodzakelijk in het kader van het Activiteitenbesluit.

Leiding - Gas (dubbelbestemming)

Ter bescherming van diverse aardgastransportleidingen in het bestemmingsplangebied is de dubbelbestemming 'Leiding - Gas' opgenomen. Bouwen in deze zone is pas toegestaan na een vergunning van burgemeester en wethouders. Er kan dan een toets plaatsvinden of het bouwwerk zich verenigt met de belangen van de betreffende leiding. Ook voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden in deze zone is een vergunning van burgemeester en wethouders noodzakelijk (aanlegvergunning).

Leiding - Hoogspanningsverbinding (dubbelbestemming)

Ter bescherming van de hoogspanningsverbinding in het bestemmingsplangebied is de dubbelbestemming 'Leiding - Hoogspanningsverbinding' opgenomen. Bouwen in deze zone is pas toegestaan na een vergunning van burgemeester en wethouders. Er kan dan een toets plaatsvinden of het bouwwerk zich verenigt met de belangen van de betreffende leiding. Ook voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden in deze zone is een vergunning van burgemeester en wethouders noodzakelijk (aanlegvergunning).

Leiding - Riool (dubbelbestemming)

Ter bescherming van de aanwezige rioolleiding in het bestemmingsplangebied is de dubbelbestemming 'Leiding - Riool' opgenomen. Bouwen in deze zone is pas toegestaan na een vergunning van burgemeester en wethouders. Er kan dan een toets plaatsvinden of het bouwwerk zich verenigt met de belangen van de betreffende leiding. Ook voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden in deze zone is een vergunning van burgemeester en wethouders noodzakelijk (aanlegvergunning).

Waarde - Archeologie 1 en Waarde - Archeologie 4 (dubbelbestemmingen)

De gebieden van de archeologische beleidskaart zijn opgenomen in het bestemmingsplan. Binnen het plangebied van Lansingh - Zuid komen twee verwachtingswaarden voor: een hoge verwachting en een lage verwachting. Tevens kent een groot gedeelte van het plangebied geen verwachtingswaarde.

Door middel van de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' worden er aanvullende eisen gesteld aan het uitvoeren van werken en werkzaamheden of het bouwen van bouwwerken die de archeologische waarden zouden kunnen verstoren. Afhankelijk van het gebied moet voor werkzaamheden vanaf een bepaalde oppervlakte of bepaalde diepte een archeologisch rapport worden overlegd.