direct naar inhoud van 2.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Lansingh-Zuid
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0542.BPKLLansingzuid-oh01

2.5 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie 2003-2030

De gemeente Krimpen aan den IJssel heeft in september 2004 de structuurvisie 'Ruimte voor Ontwikkeling, een structuurvisie voor Krimpen aan den IJssel' vastgesteld. Deze structuurvisie stuurt vooral op beheer, ontwikkeling en vernieuwing van het bestaande stedelijk gebied, waar het vorige beleid uit ging van uitbreiding met nieuw stedelijk gebied. Veranderende maatschappelijke omstandigheden en de daarmee samenhangende veranderende behoeften van de bevolking dienen hierbij als uitgangspunten voor onderhoud en aanpassing van het bestaand stedelijk gebied.

In 2002 zijn in een samenwerking tussen de gemeente en de lokale woningcorporaties prestatieafspraken gemaakt. De kern van dit beleidskader is terug te vinden in de structuurvisie in de vorm van één van de hoofdthema's, genoemd 'Wonend Krimpen'. De belangrijkste punten hierbij zijn:

  • de kwalitatieve en kwantitatieve woningvoorraad afstemmen op de plaatselijke bevolking;
  • de bouw van woningen voor senioren in het centrum krijgt prioriteit;
  • ook aandacht voor doorstroming op de woningmarkt, waarbij voldoende woningen voor starters beschikbaar komen.

Naast de visie op het beleidsgebied wonen, geldt dat de duurzaamheid van de ruimtelijke ontwikkeling, de inrichting van de openbare ruimte en van de bebouwing wordt een belangrijk beoordelingscriterium bij nieuwe plannen. Daarbij wordt het gebruik van duurzame, niet vervuilende materialen voorgeschreven en het energiegebruik bij aanleg en het beheer beperkt.

Woonvisie

De Woonvisie Krimpen aan den IJssel 'Goed wonen tussen wereldstad en groene hart' is door de gemeenteraad in april 2009 vastgesteld. In deze woonvisie beschrijft het college de ambities van Krimpen aan den IJssel voor toekomstige woningbouw. Deze ambities vloeien voort uit de structuurvisie 2003-2030. De woonvisie is verdeeld in een viertal ambities op het gebied van wonen, te weten:

  • voldoende nieuwbouw in verschillende woonmilieus: aansluitend bij de woningvraag;
  • behoud van kwaliteit in de bestaande wijken: door beheer, preventie en herstructurering;
  • meer mogelijkheden voor de woningzoekenden: meer keuzevrijheid en betere betaalbaarheid;
  • sluitend netwerk van wonen, welzijn en zorg: uitbreiding woonzorgzones voor senioren.

Door de unieke ligging tussen stad en groen, vormt Krimpen aan den IJssel binnen de stadsregio Rotterdam een ontspannen, kleinstedelijke, groene gemeente. Het kan worden gekarakteriseerd als een enigszins verstedelijkt dorp. Het beleid is en blijft er op gericht het dorpse en groene karakter te waarborgen en waar mogelijk te versterken. Het zijn juist deze woonkwaliteiten die Krimpen aan den IJssel tot een aantrekkelijke woongemeente maken in de stadsregio. Alleen het centrum zal een meer stedelijk karakter krijgen, wat op zich de aantrekkelijkheid van het gebied verhoogt.

Door het consoliderende karakter van het bestemmingsplan heeft de woonvisie weinig invloed op het plan.

Welstandsnota

Het welstandsbeleid van de gemeente Krimpen aan den IJssel is vastgelegd in de vorm van een welstandsnota. De gemeente is in deze nota opgedeeld in 9 deelgebieden. Twee van deze gebieden maken geheel of gedeeltelijk deel uit van het plangebied. Dit zijn de gebieden Lansingh-Zuid en Krimpenerbosweg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0542.BPKLLansingzuid-oh01_0005.png"

Figuur 2.4 Deelgebieden welstandsnota

Op basis van de waarde en de waardering van een gebied is een bijzonder (niveau 1), regulier (niveau 2) of soepel (niveau 3) niveau vastgesteld. De basis voor de toekenning van welstandsniveaus ligt in de stedenbouwkundige opbouw van Krimpen aan den IJssel. In figuur 2.5 is te zien dat voor het plangebied welstandsniveau 3 (grijs) geldt. Hier geldt een soepel welstandsbeleid. Dit beleid vormt de basis voor de ontwikkelingen in het gebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0542.BPKLLansingzuid-oh01_0006.png"

Figuur 2.5 Welstandsniveaus