direct naar inhoud van 4.7 Geluid
Plan: Krimpenerwaard College
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0542.BPKLKrimpenerwaard-va01

4.7 Geluid

Het geluidsaspect is relevant in relatie tot industrielawaai, wegverkeerslawaai en/of spoorweglawaai. Het toetsingskader wordt gevormd door de Wet geluidhinder en enkele uitvoeringsbesluiten.

4.7.1 Industrielawaai/spoorweglawaai

Het plangebied ligt niet binnen de zone van een industrieterrein of een spoorweg. Dit aspect is daarom niet relevant voor de uitvoering van het bestemmingsplan.

4.7.2 Wegverkeerslawaai

Wettelijk kader

Langs alle wegen bevinden zich ingevolge de Wet geluidhinder geluidszones, met uitzondering van woonerven en 30 km/h-gebieden. Binnen en rond het plangebied zijn 30 km/h-wegen aanwezig. De locatie ligt binnen de geluidszone van de volgende gezoneerde wegen: Groenendaal, Nieuwe Tiendweg en Driekamp/Olympiade. Verder is de Vijfkamp als 30 km/h-weg relevant.

Binnen de geluidszone van een weg dient de geluidsbelasting aan de gevel van geluidsgevoelige bestemmingen aan bepaalde wettelijke normen te voldoen. De breedte van een geluidszone is afhankelijk van het aantal rijstroken en de ligging van de weg (binnen- of buitenstedelijk). De geluidszone ligt aan weerszijden van de weg, gemeten vanuit de kant van de weg. Onder stedelijk gebied wordt verstaan: "het gebied binnen de bebouwde kom, doch met uitzondering van het gebied binnen de bebouwde kom, voorzover liggend binnen zone van een autoweg of autosnelweg als bedoeld in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens" (art. 1 Wgh). De geluidszones bedragen 200 m.

Voor de geluidsbelasting aan de buitengevels van scholen binnen de wettelijke geluidszone van een weg geldt een voorkeursgrenswaarde. Voor nieuwe situaties bedraagt deze 48 dB.

De voorkeursgrenswaarde mag in principe niet worden overschreden. Indien uit het akoestisch onderzoek blijkt dat deze voorkeursgrenswaarde wel wordt overschreden, zijn maatregelen noodzakelijk, gericht op het verminderen van de geluidsbelasting aan de gevel. Als maatregelen niet mogelijk of doelmatig zijn, dan kan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpen aan den IJssel een hogere waarde vaststellen. Deze hogere grenswaarde mag, afhankelijk van de situatie, een bepaalde waarde niet te boven gaan (uiterste grenswaarde). De uiterste grenswaarde bedraagt 63 dB.

Onderzoek en conclusie

Voor de Nieuwe Tiendweg, de Driekamp en de Groenendaal geldt een geluidzone van 200 m. Deze zones reiken tot het plangebied waardoor onderzoek naar de geluidbelasting vanwege wegverkeer noodzakelijk is. De Vijfkamp is een weg waar een 30 km/h-zone geldt. Hiervoor geldt dan ook geen onderzoeksplicht, deze weg is echter in het kader van een goede ruimtelijke ordening wel meegenomen in het akoestisch onderzoek.

Door de DCMR is een akoestisch onderzoek uitgevoerd voor geluid afkomstig van o.a. wegverkeer in het kader van de Wet geluidhinder (zie Bijlage 5). De conclusie luidt dat nergens de voorkeurswaarde van 48 dB wordt overschreden. Op het gehele bouwplan wordt de voorkeurswaarde van 48 dB niet overschreden. Het vaststellen van hogere waarden is om deze reden niet noodzakelijk. Ook onderzoek naar de binnenniveaus en de geluidwerendheid van de gevels is niet noodzakelijk.

Fysieke wijziging Groenendaal

Daarnaast is er sprake van een fysieke wijziging aan de Groenendaal door de realisatie van een nieuwe toegangsweg naar de school. Reconstructieonderzoek dient uitgevoerd te worden om te bezien of deze fysieke wijziging leidt tot een formele reconstructiesituatie. Daarvan is sprake als de geluidsbelasting 10 jaar na de reconstructie met minimaal 2 dB is toegenomen ten opzichte van 1 jaar voor de reconstructie. De verhoging wordt daarbij berekend vanaf de voorkeursgrenswaarde van 48 dB. De zone van de reconstructiesituatie strekt zich 200 m uit aan weerszijden van het fysieke werk. Binnen deze zone liggen geen geluidsgevoelige functies. Verder dient op grond van artikel 99 Wgh het uitstralingseffect van de reconstructie onderzocht te worden. Van een significant uitstralingseffect is pas sprake bij geluidstoenames van 2 dB of meer, wat overeenkomt met een toename van de verkeersintensiteit van 20% of meer. Zoals uit tabel 3.2 van Bijlage 1 blijkt, neemt de verkeersintensiteit op de Groenendaal met 15% toe. Er is derhalve geen sprake van een significant uitstralingseffect.