direct naar inhoud van 4.2 Horeca
Plan: Rijnsburg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0537.bpRBGrijnsburg-va01

4.2 Horeca

Toetsingskader

Bij de aanwezigheid van horecavoorzieningen is het van belang dat ter plaatse van woningen een goed woon- en leefklimaat kan worden gerealiseerd en dat horecavoorzieningen op een gewenste locatie hun bedrijf kunnen uitoefenen. In verband met de zonering van horeca-activiteiten wordt daarbij gebruikgemaakt van drie verschillende horeca-categorieën die in de regels zijn opgenomen.
De drie horeca-categorieën zijn gerangschikt naar mate van hinderlijkheid. Er is vooral gekeken naar het aspect geluidshinder en de verkeersaantrekkende werking van de onderscheiden categorieën. Per gebied wordt vastgesteld welke categorie van horecavoorzieningen toelaatbaar wordt geacht.

Toelaatbaarheid per gebiedstype

Algemeen

Binnen het plangebied is sprake van een tweetal gebiedstypen. In beide gebieden geldt een andere toelaatbaarheid ten aanzien van horecavoorzieningen. Horeca uit een hogere categorie dan de algemene toelaatbaarheid wordt mogelijk gemaakt via een maatbestemming.

Centrumgebied

Ten eerste is er een centrumgebied dat globaal is gelegen tussen de Oegstgeestersweg en de Tulpenstraat. In het centrum wordt horeca over het algemeen toegestaan. Horeca tot en met categorie 2 (middelzware horeca) wordt hier algemeen toelaatbaar geacht. Dit zijn bedrijven die normaal gesproken ook 's nachts geopend zijn en die daardoor aanzienlijke hinder voor omwonenden kunnen veroorzaken: bijvoorbeeld cafés, bars en biljartcentra.

Woongebieden

Buiten het centrum zijn voornamelijk woongebieden gesitueerd. In deze gebieden worden grote horecavoorzieningen niet wenselijk geacht. In deze gebieden is slechts horeca tot en met categorie 1 (lichte horeca) toelaatbaar. Het gaat hier om horecavoorzieningen die in beginsel alleen overdag en 's avonds zijn geopend (in hoofdzaak voor de verstrekking van etenswaren en maaltijden) en daardoor slechts beperkte hinder voor omwonenden veroorzaken: restaurants, cafetaria's, ijssalons en dergelijke.

Inventarisatie horecavoorzieningen

Bestaande horecavoorzieningen in het plangebied zijn geïnventariseerd en ingeschaald volgens de horecacategorieën van de gemeente Katwijk (zie artikel 1 lid 1.59 van de regels). De geïnventariseerde horecavoorzieningen vallen allen binnen de algemene toelaatbaarheid (zie bijlage 2).

Conclusie

Horeca-activiteiten binnen het plangebied vallen alle binnen de algemene toelaatbaarheid. In de huidige situatie zijn geen gevallen bekend waarbij onaanvaarbare milieuhinder wordt veroorzaakt voor de omgeving. Zodoende levert het aspect horeca geen belemmeringen op voor de vaststelling van het bestemmingsplan.