direct naar inhoud van 5.2 Regels
Plan: Hoek de Rover
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0537.bpRBGhoekrover-va01

5.2 Regels

5.2.1 Inleidende regels

Artikel 1: Begrippen

Begrippen die in de regels worden gebruikt en die uitleg behoeven, worden in dit artikel uitgelegd.

Artikel 2: Wijze van meten

Dit artikel bevat technische regelingen om onder andere oppervlaktes, hoogtes, dieptes en breedtes te kunnen bepalen.

5.2.2 Bestemmingsregels

Artikel 3: Groen

De gronden binnen de bestemming Groen zijn bestemd voor groen, water, speelvoorzieningen en voet- en fietspaden, kunstwerken en straatmeubilair en nutsvoorzieningen alsmede voor (uitbreidingen van) tuinen. Tevens is in de zone langs het kanaal een aanduiding opgenomen waarbinnen een langzaamverkeersroute is toegestaan. Binnen de functieaanduiding water dient minimaal 150 m2 waterberging te worden gerealiseerd. Voor zover op de verbeelding is aangegeven binnen de wro-zone – wijzigingsgebied, is een verbreding van het Oegstgeesterkanaal toegestaan evenals verplaatsing van de aanwezige waterleiding.

Artikel 4: Tuin

De gronden binnen de bestemming Tuin zijn bestemd voor tuinen, parkeervoorzieningen bij de op de gronden gelegen hoofdgebouwen. Voor deze gronden gelden bepaalde bouwregels. Binnen de “specifieke bouwaanduiding – geen erkers” is het niet toegestaan om erkers te bouwen.

Artikel 5: Verkeer

De gronden binnen de bestemming Verkeer zijn bestemd voor wegen met een (boven) lokale functie ontsluiting, ontsluitingswegen, opstelstroken, busstroken, fiets- en voetpaden en de bij deze bestemming behorende voorzieningen zoals geluidswerende voorzieningen, reclame-uitingen, groen, nutsvoorzieningen en water. Voor deze gronden gelden bepaalde bouwregels en specifieke gebruiksregels Dit geldt voor de Voorhouterweg en de Bankijkerweg. In het kader van de uitvoering van de Wet geluidhinder is de as van de weg binnen marges vastgelegd.

Artikel 6: Verkeer - Verblijfsgebied

De gronden binnen de bestemming Verkeer – Verblijfsgebied zijn bestemd voor wegen en paden met een functie voor verblijf, alsmede ter ontsluiting van de nabijgelegen gronden, bij deze bestemming behorende voorzieningen en water alsmede voor (uitbreidingen van) tuinen. Voor deze gronden gelden bepaalde bouwregels en specifieke gebruiksregels. Het parkeren in het openbaar gebied vindt plaats binnen deze bestemming.

Artikel 7: Water

De gronden binnen de bestemming water zijn bestemd voor de waterhuishouding en de waterberging, waterbouwkundige kunstwerken en voorzieningen, infiltratievoorzieningen evenals voor kruisingen en overbruggingen ten behoeve van verkeersdoeleinden. De vrijstaande woningen parallel aan de Noordwijkerweg worden ontsloten door middel van overbruggingen over het hier aanwezige water.

Artikel 8: Wonen

De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor wonen. Door middel van bouwaanduidingen is onderscheid gemaakt in de verschillende typologieën. Op de verbeelding zijn maatvoeringen met betrekking tot het maximum bebouwingspercentage, maximale bouwhoogte en de maximale goot- en nokhoogte aangegeven. Voor alle woonbebouwing geldt op de bijbehorende erven een bijgebouwenregeling. Binnen de bestemming wonen is een mogelijkheid opgenomen om af te wijken van de bouwregels voor het vergroten van de oppervlakte van aan- en uitbouwen- en bijgebouwen ten behoeve van mindervaliden. Ook zijn er gebruiksregels opgenomen voor het beoefenen van een beroep aan huis en consumentverzorgende bedrijfsactiviteiten.


-aaneengebouwd

Voor de aaneengebouwde woningen aan het Oegstgeesterkanaal is geen bouwvlak bepaald. Binnen het bestemmingsvlak mag maximaal 80% bebouwd worden.


-gestapeld

Het blok met gestapelde woningen langs het kanaal en het blok met starterswoningen tegenover de Bankijkerweg hebben een maximaal bebouwingspercentage van 80%. Om de vrije ligging van het eventueel te realiseren fietspad te waarborgen, is het bouwvlak langs het kanaal 2 meter van de bestemminggrens gelegen. Zodoende is het overbouwen van het fietspad met balkons niet mogelijk. De maximum bouwhoogte is hier 20 meter. De starterswoningen hebben een maximim bouwhoogte van 12 meter. Ook hier is sprake van een maximum bebouwingsoppervlak van 80%.


-twee-aaneen

De twee aaneengesloten woningen hebben een bouwvlak van 12 meter diep en een goot- en bouwhoogte van respectievelijk 7 en 12 meter.


- vrijstaand

De vrijstaande woningen vormen een voortzetting van de lintbebouwing. De bouwvlakken zijn ruimer opgenomen dan in het inrichtingsmodel. Beoogd is de nieuwe bebouwing qua situering te laten aansluiten bij de lintbebouwing langs de Noordwijkerweg. Omdat het lint verspringende rooilijnen kent, is ook in het plangebied gekozen de bebouwing niet in één strakke rooilijn te plaatsen. De bijbehorende tuinen dienen vrij te blijven van erfbebouwing.

Artikel 9: Dubbelbestemming Leiding - Water

De voor “Leiding – Water” aangewezen gronden zijn – behalve voor de andere aldaar voorkomende bestemming(en) – mede bestemd voor een watertransportleiding. Deze bestemming is primair ten opzichte van de overige aan deze gronden toegekende bestemmingen. Op deze gronden mag slechts worden gebouwd als de belangen van leiding dat toestaan. Een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden kan worden verleend indien ze niet strijdig zijn met de veiligheid van de leiding.

Artikel 10: Dubbelbestemming Waarde - Archeologisch verwachtingsgebied

Voor het hele plangebied geldt een dubbelbestemming ter bescherming van de mogelijk archeologische waarden in de grond. Hierin is geregeld dat de aanvrager van een omgevingsvergunning voor het bouwen een onderzoek moet laten uitvoeren waarin de archeologische waarde van de locatie is onderzocht. Deze mogen niet worden geschaad. Hieraan kunnen regels worden gesteld bij de omgevingsvergunning voor het bouwen. Voor de gronden met deze bestemming is een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden opgenomen. Burgemeester en wethouders zijn bevoegd de dubbelbestemming onder bepaalde voorwaarden te verwijderen of om te zetten in de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' geven indien uit archeologisch onderzoek blijkt dat ter plaatse archeologische waarden aanwezig zijn (Zie Artikel 14, Algemene wijzigingsregels).

Artikel 11: Dubbelbestemming Waterstaat - Waterstaatkundige functie

Voor de zone langs het Oegstgeesterkanaal geldt een dubbelbestemming waarbinnen de gronden mede bestemd zijn voor waterstaat. Deze bestemming is primair ten opzichte van de overige aan deze gronden toegekende bestemmingen. Binnen deze gronden mogen geen gebouwen worden gebouwd.

5.2.3 Algemene regels

Artikel 12: Anti-dubbeltelbepaling

Deze regel dient te voorkomen dat situaties ontstaan welke niet in overeenstemming zijn met de bedoeling van het plan. Daar voor een gebouw een zeker open terrein is vereist, wordt via de anti- dubbeltelregel voorkomen dat eenzelfde terrein twee keer wordt “meegenomen” bij de beoordeling van een bouwaanvraag. Grond die al eerder moest worden meegeteld bij de beoordeling van een bouwplan mag niet nog eens worden meegeteld bij een nieuwe bouwaanvraag.

Artikel 13: Algemene bouwregels

Er zijn algemene bouwregels gegeven voor de overschrijding van bouwgrenzen en bestemmingsgrenzen. En regels met betrekking tot de dakhelling. Ook gelden regels voor ondergronds bouwen en is een mogelijkheid tot afwijken hiervoor opgenomen.

Artikel 14: Algemene wijzigingsregels

Binnen het plan zijn een algemene wijzigingsregels opgenomen ten behoeve van het veranderen van bestemmingsgrenzen. Ook kunnen Burgemeester en wethouders een wijzigingsbevoegdheid gebruiken om de afvalwatertransportleiding langs het kanaal te verplaatsen en / of de uitbreiding van het Oegstgeesterkanaal te realiseren.

Artikel 15: Overige regels

Werking wettelijke regelingen. De wettelijke regelingen waarnaar in de regels wordt verwezen, gelden zoals deze luiden op het moment van vaststelling van het plan.

5.2.4 Overgangs- en slotregel

Artikel 16: Overgangsrecht

Bouwwerken welke op het moment van tervisielegging van het plan bestaan of waarvoor een omgevingsvergunning voor het bouwen is aangevraagd, mogen blijven bestaan, ook wanneer dit strijdig is met de bebouwingsregels. Het gebruik van de grond en opstallen, dat afwijkt van de regels op het moment waarop het plan rechtskracht verkrijgt, mag gehandhaafd worden.


Artikel 17: Slotregel

In de slotregel is de officiële naam van het plan bepaald. Onder deze naam kan het bestemmingsplan worden aangehaald.