direct naar inhoud van 2.4 Toekomstige situatie
Plan: Zeehospitium fase 1b
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0537.bpKATzeehospitium-va01

2.4 Toekomstige situatie

Het plan voor fase 1b van het zeehospitium betreft de bouw van 4 appartementengebouwen met elk circa 20 appartementen voor de markt en het Gezondheidscentrum Zeehos, bestaande uit onder meer 14 appartementen voor de markt, cliëntenwoningen in verschillende woongroepen, horeca categorie 1 (aan de Plaza) en verschillende maatschappelijke voorzieningen waaronder een kinderdagverblijf, (huis)artsen en fysiotherapie. Verder wordt het monumentale hoofdgebouw geschikt gemaakt voor 12 appartementen. Ook zullen parkeergarages en overige uit wegen, paden en parkeerplekken bestaande infrastructuur worden aangelegd. Zie bijlage 2 voor het inrichtingsplan van het plangebied.

De bebouwing van het Zeehospitium vormt als het ware een eigen buurt met wonen, werken, maatschappelijke voorzieningen en horeca (categorie 1). Bij het gezondheidscentrum wordt een Plaza gerealiseerd die als ontmoetingsplek binnen de buurt zal functioneren. Stichting Het Raamwerk streeft met de herstructurering van het Zeehosterrein ook naar Omgekeerde Integratie. Het concept van een gesloten instellingsterrein wordt met de gerealiseerde en de nog te ontwikkelen nieuwbouw veranderd in een woonwijk waar mensen met en zonder (lichamelijke) beperking naast elkaar leven.

2.4.1 Wandelpad

Ten behoeve van het streven naar Omgekeerde Integratie zal achter het gezondheidscentrum en ten oosten van de appartementengebouwen een wandelpad ten behoeve van de bewoners en de cliënten van Het Raamwerk worden aangelegd. Op deze wijze kunnen ook bewoners uit de nabije omgeving over het terrein komen wandelen en passeren, bijvoorbeeld van en naar het strand en boulevard. Dit zal de integratie bevorderen en de belevingswereld van mensen met lichamelijke beperking verrijken, waarvan er een groot aantal toch min of meer aan huis gebonden zijn.

De realisatie van het duinpad aan de zuidzijde van het Zeehosterrein is een essentieel onderdeel van deze nieuwe langzame verkeersroutes. Het verbindt het terrein onder andere met de Sportlaan en wel door middel van een prachtig pad door het duingebied. Dit is uitnodigend voor wandelaars om hier gebruik van te maken. Daarnaast kunnen de cliënten van Het Raamwerk zelfstandig of onder begeleiding van dit pad gebruikmaken. De situering van het pad is zodanig, dat er zo weinig mogelijk hoogteverschil ontstaat en steile hellingen worden vermeden.

Het zuidelijk deel van het Zeehosterrein wordt daarmee ook voor hen toegankelijk en vergroot de kans op ontmoeting met omwonenden in het kader van de omgekeerde integratie. De aanleg van dit voetpad is daarmee van maatschappelijk belang.

Bij de aansluiting van het pad is rekening gehouden met de bewoners van de omliggende woningen. De aansluiting van het pad is op ten minste 10 m van de dichtstbijzijnde woning gelegen en overlast wordt zodoende niet verwacht. Voor deze woningen is immers in de huidige situatie al een wandelpad gelegen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0537.bpKATzeehospitium-va01_0003.jpg"

Figuur 2.1 Impressie ontwikkeling

2.4.2 Voormalig hoofdgebouw

Bij de ontwikkeling van de toekomstplannen voor het Zeehospitium is uitgegaan van het behoud en renovatie van het monumentale hoofdgebouw. Het robuuste in metselwerk opgetrokken gebouw zal worden gerenoveerd en worden benut voor de bouw van appartementen. Het gebouw heeft een goot- en bouwhoogte van 10 respectievelijk 14 m.

Het prominente hoofdgebouw staat op het hoogste punt van het tot het Zeehospitium behorende gebied. De in de nabijheid van het gebouw te realiseren nieuwbouw rond de landschappelijk in te richten pleinachtige ruimte is zodanig geprojecteerd, dat het monumentale gebouw ook een prominente positie zal innemen aan de pleinachtige ruimte, schuin tegenover het gezondheidscentrum. Ook zal het gebouw in meerdere richtingen vanuit de omgeving zichtbaar blijven.

Op de plankaart is het voormalige hoofdgebouw als volgt ingetekend:

afbeelding "i_NL.IMRO.0537.bpKATzeehospitium-va01_0004.jpg"

Figuur 2.2 Uitsnede plankaart

2.4.3 Appartementengebouwen

De 4 appartementengebouwen bestaan elk uit 6 bouwlagen met twee á vier woningen per laag. De 4 gebouwen worden gebouwd op een afstand van circa 35 m ten westen/zuidwesten van de boogvormige bebouwing van het gezondheidscentrum. Deze afstand is gekozen omwille van een meer bijzondere ruimtelijke opzet en de privacy van de toekomstige bewoners, het kinderdagverblijf en het gezondheidscentrum. Onder de 4 gebouwen worden 2 appartementen (westzijde) en bergingen gebouwd en aansluitend 2 vanaf het maaiveld ontsloten parkeergarages (oostzijde) met een bouwhoogte van 3,5 m. Evenals de garage onder de Plaza worden ook deze garages voorzien van een begroeibaar plantendek.

De maximale goot– en bouwhoogten van de 4 gebouwen bedragen 18,5 respectievelijk 21 m. De onderlinge afstand tussen de torens bedraagt bijna 20 m. Hierdoor is er tussen de gebouwen en de parkeergarages door goed doorzicht mogelijk naar het achterliggende duingebied. Bovendien komen de gebouwen meer in het landschap te staan en ontstaat er een losser ruimtelijk beeld. Het duingebied wordt tussen de gebouwen doorgetrokken tot over het dak van de twee parkeergarage.

2.4.3.1 Inpassing van de appartementengebouwen in het duinlandschap

De vier appartementengebouwen bestaan uit 6 bouwlagen. De onderste bouwlaag betreft de bouwlaag met entree, 2 appartementen en bergingen en aan de oostzijde de parkeergarage. Deze onderste bouwlaag verbindt de torens paarsgewijs en wordt ingepast door middel van een met duinvegetatie begroeid grasdak en taluds. Door deze opzet torenen de gebouwen minder hoog uit boven het duinlandschap, gezien vanuit de oostzijde ogen de gebouwen immers een bouwlaag minder te bevatten. De appartementengebouwen worden afgedekt door middel van flauw hellende zadeldaken.

afbeelding "i_NL.IMRO.0537.bpKATzeehospitium-va01_0005.jpg"

Figuur 2.3 Impressie appartementengebouwen westzijde

Aan de westzijde (zeezijde) is gekozen voor een transparant en licht overhellend gevelbeeld met lichthouten balkons en veel glas. De gekozen licht hellende dakvlakken en de licht naar de zeezijde overhellende westgevels zorgen voor een minder strakke en in zeker opzicht beter bij de natuurlijke lijnen en hellingshoeken van het duingebied passende bebouwing. De gekozen dakhelling en vegetatiedaken van de garages passen goed bij het golvende ruimtelijk beeld van de duinen. Vanaf de zee- en duinzijde gezien vormen de gebouwen een voorgrond voor het daarachter aanwezige 'stedelijke' bebouwingspatroon.

afbeelding "i_NL.IMRO.0537.bpKATzeehospitium-va01_0006.jpg"

Figuur 2.4 Impressie appartementengebouwen oostzijde

De overige zijden van de gebouwen en met name de naar het gezondheidscentrum toegekeerde oostgevels zijn minder open en hebben een dichter gevelbeeld en de meest zand– en duinkleurige textuur. De oostgevels zijn voorzien van een brede verticale band in hout. Deze banden dragen bij aan een verticale geleding en een meer kleinschalige geleding van de bebouwing.

De gekozen kleurstelling van de appartementengebouwen met gemêleerde crème en lichtbruine bakstenen gevels en lichtbruine houten geveldelen, balkons en kozijnen past bij de lichte aardekleuren van de duinen en duinvegetatie.

2.4.4 Gezondheidscentrum Zeehos

Het gezondheidscentrum bevat verschillende maatschappelijke voorzieningen zoals (huis)artsen, fysiotherapie en priklab, maar ook een kinderdagverblijf en specifieke functies van Stichting Het Raamwerk, waaronder een plaza, restaurant, zwembad en sportzaal. Ook worden in het complex ruimten voor dagbesteding ondergebracht en worden in de oostelijke vleugel op de 2e en 3e verdieping in totaal 14 appartementen voor de markt ingericht. Het complex is zo opgezet dat een ruimtelijk en functioneel flexibele indeling mogelijk is.

Het gezondheidscentrum bestaat uit een boogvormige circa 17 m breed gebouwdeel, een lage en eveneens boogvormige aanbouw aan de oostzijde en uit een gelijkbenig trapeziumvormige aanbouw aan de zuidwestzijde. Het complex buigt zich rond een centraal gelegen landschappelijk in te richten plein.

Het gebogen gebouwdeel bestaat uit een circa 100 m lang noordelijk deel met een goot– en bouwhoogte van van 10,5 respectievelijk 13,5 m en uit een circa 65 m lang zuidelijk deel met een goot– en bouwhoogte van 13,5 respectievelijk 16,5 m. Aan de achterzijde (westzijde) van het zuidelijk deel wordt een 5,5 m hoge bij het gezondheidscentrum behorende aanbouw (circa 55 m lang en 33 m diep) gerealiseerd.

Beide boogvormige gebouwdelen zijn verbonden door een 7,5 m hoog uit glas bestaand tussenlid. Dit tussenlid vormt de entree van het gezondheidscentrum en de toegang naar de Plaza. Vanaf het Plaza zijn alle functies bereikbaar en is zicht op de achterliggende duinen mogelijk. Ook loopt een pad vanaf het Plaza het zuidelijk gelegen duingebied in.

Het tussenlid vormt tevens de ruimtelijke beëindiging van de Schuiteschatstraat, de noord–zuidgerichte ontsluitingsas vanaf de Seinpoststraat-Drieplassenweg. Vanuit de Schuiteschatstraat heeft men zicht op deze entree van het gezondheidscentrum waardoor het tussenlid een markant punt vormt binnen de algehele architectonische en stedenbouwkundige opzet van het Zeehospitium.

Aan de oostzijde van het gezondheidscentrum wordt in een 3,5 m hoge 'aanbouw' de parkeergarage gerealiseerd waarin tevens bergingen worden ondergebracht. Ondanks de aanwezige bouwlaag, wordt deze onder 'maaiveld' gerealiseerd waarmee de uitstraling van het nabijgelegen monumentale hoofdgebouw in tact wordt gelaten. Om het parkeergarage zo min mogelijk te laten opvallen in de duinen is gekozen voor de bouw van een begroeibaar dak. Het dak zal grotendeels worden ingericht met (duin)vegetatie en voor het overige met verharding ten behoeve van de entree en paden.

2.4.5 Zeezicht

Zoals hierboven beschreven betreft de ontwikkeling van fase 1b van het zeehospitium onder meer de bouw van appartementengebouwen in 6 bouwlagen. Deze gebouwen zijn de hoogste gebouwen binnen het gebied van het zeehospitium en ook hoger dan de voormalige bebouwing in het gebied. Dit zal leiden tot een afname van het vrije zicht vanaf de omliggende wegen naar het plangebied. Binnen het plangebied zelf is sprake van een aanzienlijk hoogteverschil, zodat ook in de huidige situatie enkel sprake is van een vrij kustuitzicht op de vrije horizon (vanaf de gemiddelde hoogwaterlijn) met de blik op zee vanuit de hoogste duintoppen, die bovendien niet toegankelijk zijn voor derden. Voor het overige wordt het vrije uitzicht door de duintoppen afgeschermd. Vanaf de achterliggende weg, de Sportlaan, is reeds in de huidige situatie geen zicht op de zee aanwezig. Hier is enkel sprake van zicht op achtergelegen duintoppen, vanwege de langs de randen van de weg aanwezige groene beschoeiingen. Het is zodoende alleen vanuit het plangebied zelf te verwachten dat met name vanaf de hogere delen (voor zover ten oosten van de beoogde bebouwing gelegen) het zicht vanaf het maaiveld naar de kust-horizon/zee door de nieuwe bebouwing wordt beperkt. Vermindering van zeezicht is verder niet aan de orde. Zie figuur 2.6 voor de huidige situatie vanaf de Sportlaan richting de kust.

afbeelding "i_NL.IMRO.0537.bpKATzeehospitium-va01_0007.jpg"

Figuur 2.6 Zicht Sportlaan richting Noordzee