Natuurbeschermingswet
Nederland heeft sinds 1998 een nieuwe Natuurbeschermingswet, die zich alleen richt op de bescherming van gebieden. Sinds 1 oktober 2005 is de Natuurbeschermingswet gewijzigd en zijn de bepalingen vanuit de Europese Habitat- en Vogelrichtlijn, aangevuld met de vroegere Beschermde- en Staatsnatuurmonumenten in de wet verwerkt. In de Natuurbeschermingswet zijn de volgende gronden aangewezen en beschermd:
- Natura 2000-gebieden (Vogelrichtlijn- en Habitatrichtlijngebieden);
- beschermde natuurmonumenten;
- wetlands.
Op 1 februari 2009 is de wet opnieuw gewijzigd. De wijziging heeft betrekking op het zogenoemde 'bestaand gebruik'. Hieronder vallen activiteiten in en om beschermde Natura 2000-gebieden die al plaatshadden voordat een gebied als beschermd gebied is aangewezen. De wijziging is met name van belang voor provincies (als bevoegd gezag) en voor burgers en bedrijven met bestaand gebruik. De wijzigingen zijn gericht op:
- verbetering van de wet in de praktijk;
- verbetering van de aansluiting van de wet bij de Habitatrichtlijn.
Ecologische hoofdstructuur (EHS)
De EHS bestaat uit bestaande natuurgebieden, nieuwe natuurgebieden en ecologische verbindingszone. De EHS vormt de basis voor het Nederlands natuurbeleid en heeft als doel de nationale flora en fauna te beschermen. Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen moeten worden getoetst aan de EHS en mogen geen afbreuk doen aan de aanwezige natuurwaarden. Op grond van de Wet Milieubeheer zijn gebieden aangewezen, waar het milieu bijzondere bescherming behoeft.
Het is van belang dat de samenhang van de EHS niet door verstedelijking (en ander bebouwing) en infrastructuur wordt verbroken. Indien nieuwe vormen van ruimte- en bodemgebruik binnen de EHS gewenst zijn, dan dient de functie de EHS te ondersteunen en zo mogelijk te versterken. Om dit te beoordelen is de aard van het gebruik en de plaats binnen de EHS van belang.
Onderhavig plangebied is niet gelegen in een Natura 2000-gebied, een beschermd natuurmonument of een wetland. Daarnaast is het plangebied niet gelegen binnen de aangegeven begrenzingen van de EHS. Tevens heeft het bouwplan geen significante negatieve effecten op het nabijgelegen EHS en Natura-2000 gebied de Kennemerduinen. Een vergunning op de natuurbeschermingswet of compensatie van de EHS is derhalve niet aan de orde.