Plan: | Buitengebied Hellevoetsluis |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0530.BPBuitengebied2011-VG01 |
Het beleid in dit bestemmingsplan is consoliderend. Het beleid maakt voor diverse functies in het plangebied wel ontwikkelingen mogelijk. Deze ontwikkelingen zijn enerzijds gericht op bescherming, herstel en ontwikkeling van kwaliteiten van het plangebied, anderzijds op het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden voor bewoners en gebruikers. De uitvoerbaarheid van deze ontwikkelingen hangt nauw samen met de financiën die voor genoemde ontwikkelingen beschikbaar zijn. Voor de relevante functies wordt dit beschreven.
Daarnaast kent de financiële uitvoerbaarheid een wettelijke context. In het kader van de grondexploitatiewet is de gemeente verplicht kosten te verhalen, die zij maakt ten behoeve van het faciliteren van ontwikkelingsmogelijkheden. Hier wordt na de beschrijving van functies nader op ingegaan.
Een ander belangrijk aspect dat met de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan te maken heeft, is de handhaving van de bestemmingsplanbepalingen. Dit onderwerp komt in hoofdstuk 7 aan bod.
Landbouw
Het beleid in het bestemmingsplan biedt diverse ontwikkelingsmogelijkheden voor de landbouw, zoals bebouwen van het bouwvlak met bedrijfsgebouwen, vergroten van bouwvlakken, het uitvoeren van diverse werken buiten de bouwvlakken (bijvoorbeeld ter verbetering van de productieomstandigheden) en het uitoefenen van nevenfuncties. Deze mogelijkheden worden deels rechtstreeks mogelijk gemaakt en deels via een afwijking, wijziging of na het verlenen van een omgevingsvergunning voor werken.
Voor al deze activiteiten geldt dat de initiatiefnemer verantwoordelijk is voor de financiering van deze ontwikkelingen. Omdat dergelijke initiatieven alleen ten uitvoer zullen worden gebracht als de initiatiefnemer hier de financiële middelen voor heeft, kan worden gesteld dat het bestemmingsplan op dit punt financieel uitvoerbaar is.
Niet-agrarische bedrijven, horeca en wonen
De ontwikkelingsmogelijkheden die het bestemmingsplan voor deze functies biedt, zijn beperkt. Ook hier geldt dat initiatiefnemers financieel verantwoordelijk zijn voor uitvoering van projecten.
Conclusie
De ontwikkelingsmogelijkheden die het bestemmingsplan biedt, worden geïnitieerd door particulieren (ondernemers, burgers) en de overheid. Particuliere initiatiefnemers zijn zelf verantwoordelijk voor de financiële uitvoerbaarheid. Dergelijke initiatieven zullen alleen worden genomen, als dit voor de initiatiefnemer financieel haalbaar is. In die zin is de financiële uitvoerbaarheid gewaarborgd.
In het kader van de Grondexploitatiewet is de gemeente verplicht kosten te verhalen die ten behoeve van de ontwikkelingen in het bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt.
Dit omvat kosten die limitatief staan weergegeven in de kostensoortenlijst (Bro).
Initiatiefnemers dienen in samenspraak met de gemeente het kostenverhaal te waarborgen voor ontwikkelingen die in het voorliggende bestemmingsplan worden mogelijk gemaakt. Inzake het faciliteren van de gemeente zal dit zich met name toespitsen op het verhalen van afdrachten en inzet van het ambtelijk apparaat conform de Nota Kostenverhaal behorende bij de Structuurvisie 2015+ vastgesteld oktober 2011 te Hellevoetsluis.