direct naar inhoud van 3.4 Water
Plan: Noordhof
Status: onherroepelijk
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.UP0005BNoordhof-70OH

3.4 Water

3.4.1 Waterplan en Waterbergingsvisie Den Haag

Het Waterplan Den Haag 1998-2012 en het in voorbereiding zijnde uitvoeringsplan 2011-2016 is een gezamenlijk plan van de gemeente Den Haag en het Hoogheemraadschap van Delfland. Het beschrijft hoe de komende jaren omgegaan zal worden met water in de stad. Belangrijk nieuw element in dit Waterplan is dat het zich behalve op de waterkwaliteit ook op de veiligheid, recreatie en ruimtelijke ontwikkelingen richt.

De gemeente streeft naar het realiseren van een duurzaam vitale en aantrekkelijke leefomgeving. Daarom de lange termijndoelstelling voor dit waterplan: Het realiseren van een duurzaam schoon en gezond watersysteem, dat bijdraagt aan een aantrekkelijke en veilige (leef)omgeving, waar bewoners en bezoekers van Den Haag op een bewuste manier mee omgaan.

In 2006 hebben het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Den Haag de Waterbergingsvisie Den Haag vastgesteld. Hierin is aangegeven welke ruimtelijke en technische maatregelen er genomen moeten worden om het watersysteem in Den Haag op orde te brengen. De visie bestaat uit acht deelgebiedsrapportages.

3.4.2 Stedelijke ecologische verbindingszones Den Haag 2008-2018 Waterbergingsvisie Den Haag

Den Haag zet zich al jaren in om de ecologie in en om de stad te verbeteren en te behouden. In 2006 en 2007 heeft Den Haag daarom een inventarisatie uitgevoerd, waarin voor alle ecologische verbindingszones is bekeken of deze voldoen aan de gewenste natuurvriendelijke inrichting. Dit bleek niet het geval te zijn; de inventarisatie resulteerde in een opsomming van 300 knelpunten. Om de gewenste ecologische hoofdstructuur te realiseren heeft Den Haag daarom in 2008 de nota Stedelijke Ecologische Verbindingszones in Den Haag 2008-2018 vastgesteld. In de nota worden op hoofdlijnen alle gewenste maatregelen op het vlak van ecologie (inrichting en beheer) voor de komende tien jaar benoemd. Het uitvoeren van deze maatregelen wordt waar mogelijk gecombineerd met maatregelen vanuit het waterbeheer zoals verbreding watergangen en aanleg natuurvriendelijke oevers.

3.4.3 Afvalwater en riolering

Uitgangspunt voor het rioleringsbeleid is “het Gemeentelijk Rioleringsplan 2011-2015.

Duurzaamheid staat centraal in het denken en doen van de gemeente Den Haag. Werken aan duurzaamheid betekent voor riolering dat meer rekening gehouden dient te worden met het voorkomen dan wel het scheiden van afvalwaterstromen aan de bron, meer oog te hebben voor hergebruik en het terugdringen van energiegebruik en het voorkomen dat schoon water vuil wordt. Hierbij is het gebruik van voor het oppervlaktewater schadelijke stoffen zoals koper, zink en bitumineuze dakbedekking niet toegestaan. Duurzaam denken en doen komt zo terug in het ontwerp, de aanleg, het beheer en het gebruik van riolering.

Afkoppelen van hemelwater is een voorbeeld van een aanpak, waarmee zoveel mogelijk bij de bron wordt voorkomen dat water vuil wordt vastgehouden op de plaats waar het valt en waarmee gemalen en zuiveringsinstallaties niet onnodig worden belast met het verwerken van schoon hemelwater. Een ander voorbeeld is het meer toepassen van minder milieubelastende materialen bij de aansluitleidingen en de hoofdriolering.

3.4.4 Watertoets

In een vroeg stadium is uitgebreid overleg gevoerd met het Hoogheemraadschap Delfland om te komen tot een goede invulling van de watervraagstukken in Wateringse Veld. Daarna is overleg gevoerd tijdens het opstellen van de ruimtelijke onderbouwing van het project ten behoeve waarvan vrijstelling van het geldende bestemmingsplan moest worden verleend (zie paragraaf 1.1). Ten aanzien van de verschillende waterthema's is gezamenlijk gekeken naar de beleidsmatige vraagstukken en mogelijkheden voor oplossingen binnen het plangebied.

In overleg met het Hoogheemraadschap van Delfland is gekomen tot een waterparagraaf voor het hele gebied. De afspraken hierin zullen bij elke afzonderlijke bouwaanvraag als vertrekpunt dienen.

De aspecten waterkering, waterkwantiteit, waterkwaliteit, ecologie, onderhoud en bagger, afvalwater en riolering en de bestemming zijn evenals de opmerkingen van het Hoogheemraadschap van Delfland aldus verwerkt in het waterhuishoudkundig plan.

Het plangebied ligt niet in de invloedssfeer van een waterkering, zodat dit onderwerp in onderhavig uitwerkingsplan niet aan de orde is.

Waterkwantiteit

In het Wateringseveld wordt een substantiële hoeveelheid oppervlaktewater aangelegd. Het plan gaat uit van ruim 8% open water. In combinatie met een mogelijke peilstijging biedt deze oppervlakte voldoende ruimte voor waterberging: er wordt voldaan aan de bergingsnorm van 325 m³ per hectare.

Waterkwaliteit en ecologie

Het ambitieniveau ten aanzien van de waterkwaliteit in het plangebied is de hoogste: 'Water dat leeft'. De voornaamste doelen zijn duurzaam waterbeheer en het ontwikkelen van waterafhankelijke natuur. De inrichting van het watersysteem, met name wat de ecologische zone Havannasingel betreft, met veel planten in en langs het water bevordert de waterkwaliteit. Deze ecologische zone is deels in het plangebied gelegen.

Onderhoud en bagger

Voor het onderhoud van de watergangen en de waterkeringen gelden de verbods- en gebodsbepalingen uit de Keur van het Hoogheemraadschap van Delfland. Langs watergangen moet een beschermingszone in acht worden genomen, op en langs waterkeringen een kernzone en een beschermingszone. De hoofdwatergangen zullen na de overdracht worden onderhouden door het Hoogheemraadschap van Delfland. De overige watergangen door de gemeente. In het plangebied Noordhof bevindt zich geen hoofdwatergang.

Afvalwater & riolering

Conform het rioleringsbeleid in de 'Leidraad Riolering' moeten alle panden in het plangebied – onderdeel van het stedelijk gebied – op de riolering zijn aangesloten. Door het aanleggen van een gescheiden rioolstelsel wordt invulling gegeven aan het rioleringsbeleid. Conform de 'Beslisboom afkoppelen' wordt in de waterhuishouding van het plangebied gestreefd naar afkoppeling van de regenwaterafvoer en zoveel mogelijk direct lozen van schoon water op het oppervlaktewater.