direct naar inhoud van Samenvatting
Plan: Bohemen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0319ABohemen-50VA

Samenvatting

Het voorliggende bestemmingsplan Bohemen van de gemeente Den Haag vormt het planologisch-juridisch bindende kader voor het toelaatbaar gebruik van de gronden binnen het plangebied, dit is vastgelegd op de digitale verbeelding (plankaart) behorende bij dit bestemmingsplan en in de regels. Het bestemmingsplan Bohemen betreft grotendeels een conserverend bestemmingsplan waarin deels de bestaande rechten uit het bestaande bestemmingsplan uit 2008 zijn overgenomen en deels de bestaande situatie (op basis van uitgevoerde inventarisaties, luchtfoto's, hoogte kaarten etc.) en op onderdelen opnieuw en conserverender vastgelegd om de bestaande kenmerken en structuren van de wijk beter te behouden en te beschermen. Verder zijn er een aantal toekomstige ontwikkelingen in de wijk voorzien, de belangrijkste hiervan is hergebruik of transformatie van de Bethelkerk (Händellaan 50). Deze beoogde ontwikkelingen zijn echter op het moment van in procedure brengen van dit bestemmingsplan nog niet concreet genoeg en daarom niet meegenomen in dit bestemmingsplan. In hoofdstuk 5.3 Ontwikkelingen wordt wel alvast kort ingegaan op beoogde en nieuwe toekomstige ontwikkelingen in het plangebied. De enige uitzondering hierop is de aanpassing aan de Noord-Westelijke hoofdroute (NWHR) aan de Machiel Vrijenhoeklaan. Deze herinrichting past zowel in het voorgaande als in het nieuwe bestemmingsplan en is daarmee ook meegenomen in deze actualisatie van het bestemmingsplan Bohemen. Voor een beschrijving hiervan wordt verwezen naar hoofdstuk 3.6.2 Gemeentelijk beleid en naar hoofdstuk 5.3 Ontwikkelingen van de toelichting van dit bestemmingsplan.

Tot slot is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om beperkt in het plangebied dakopbouwen toe te staan en is een regeling getroffen hoe kan worden omgegaan met onbenutte en niet gerealiseerde bouwlagen welke in het voorgaande bestemmingsplan eerder mogelijk zijn gemaakt.

Voor onbenutte bouwlagen geldt dat er geen sprake van een nieuwe ontwikkeling en daaraan zijn ook geen aanvullende voorwaarden gesteld en zijn ook niet via een specifieke bouwaanduiding op de verbeelding (plankaart) opgenomen. Er is voor gekozen om de feitelijke goot- en bouwhoogten vast te leggen op de digitale verbeelding (plankaart). De onbenutte bouwlagen zijn vervolgens geïnventariseerd en ondergebracht in een aparte onbenutte bouwlagenkaart (Bijlage 6 Bestaande bouwrechten).

Verder is door opname van een binnenplanse afwijking en met een verwijzing naar de aparte onbenutte bouwlagenkaart binnen de bestemmingen Wonen - 1 en Wonen - 2 de mogelijkheid opgenomen om medewerking te verlenen aan het toestaan van bebouwing in de vorm van onbenutte bouwlagen.

Het eventueel alsnog verhogen van de woning met een extra bouwlaag behoort via een binnenplanse afwijkingsbevoegdheid tot de mogelijkheden. Bij een volgende actualisering van het plan zullen deze niet benutte bouwlagen in zijn geheel worden geschrapt indien er hiervoor in de tussenliggende periode geen aanvragen voor omgevingsvergunningen worden ingediend.

Voor een uitgebreide beschrijving wordt verwezen naar hoofdstuk 5.3.4 Extra bouwlagen