direct naar inhoud van Samenvatting
Plan: Spuimarkt
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0302ESpuimarkt-50VA

Samenvatting

Iedere gemeente in Nederland is verplicht om bestemmingsplannen vast te stellen. In de bestemmingsplannen van de gemeente staat waar mag worden gebouwd en waarvoor een gebouw gebruikt mag worden. De gemeente maakt bestemmingsplannen voor alle gronden die bij de gemeente horen. Bestemmingsplannen mogen niet ouder zijn dan 10 jaar. Als dat wel het geval is, moet een nieuw bestemmingsplan worden gemaakt en door de gemeenteraad worden vastgesteld.

Voor het gebied gelegen tussen de Amsterdamse Veerkade, het Spui, de Spuistraat, 1e Haagpoort, Grote Marktstraat, Wagenstraat, Gedempte Gracht en St.Jacobsstraat zijn de bestemmingsplannen ouder dan 10 jaar. Daarom is een nieuw bestemmingsplan opgesteld. In het bestemmingsplan worden geen nieuwe grootschalige ontwikkelingen juridisch-planologisch mogelijk gemaakt. Wel bieden de regels van zowel het vigerende bestemmingsplan als onderhavig bestemmingsplan nog ruimte voor beperkte wijzigingen in de bestaande omgeving. De planologische ruimte die in het bestemmingsplan Spuimarkt en omgeving (vastgesteld in 2004) zit, is meegenomen in het nieuwe bestemmingsplan. Ook bieden de nieuwe regels nog, door de brede bestemming, iets meer mogelijkheden (zie hieronder).

Het bestemmingsplan Spuimarkt bestaat uit regels en een verbeelding (kaart). Op de verbeelding geven we aan welk gebruik (bijvoorbeeld wonen, maatschappelijk, verkeer) is toegestaan op verschillende locaties in het plangebied. Bewoners kunnen bijvoorbeeld zien wat is toegestaan op hun grond. In de regels staat onder andere hoe hoog bewoners of bedrijven op hun grond mogen bouwen.

Bij het bestemmingsplan is ook een toelichting geschreven. Deze samenvatting is het eerste deel van de toelichting. De toelichting bevat onder andere:

  • een beschrijving van het gebied;
  • een beschrijving van het relevante beleid;
  • een uitleg over de regels.

Ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan Spuimarkt en omgeving, door de raad vastgesteld op 4 november 2004 (en daarbij wijzigingen die voortvloeien uit reeds verleende projectbesluiten, kruimelontheffingen en omgevingsvergunningen in acht nemend), worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Wel zijn de planregels op onderdelen aangepast. Het gaat in hoofdzaak om:

  • Het nieuwe horecabeleid (2016) en leisurebeleid (2005) is verwerkt in de planregels. Dit betekent onder meer dat voor de panden aan de Gedempte Gracht in 60% van de niet-woonpanden binnen een aaneengesloten bestemmingsvlak horeca in de categorieën licht en middelzwaar is toegestaan en dat voor de panden aan het Spui ook nachthoreca is toegestaan. Voor leisure zijn voor panden aan het Spui bepaalde leisurevormen (atelier, attracties, bowlingbaan, creativiteitscentrum en muziektheater). In het bestemmingsplan Spuimarkt en omgeving waren recreatie-inrichtingen toegestaan. Hieronder vielen onder andere voorzieningen voor het bieden van amusement, filmvertoningen, toneel of daarmee verwante voorstellingen). In onderhavig bestemmingsplan zijn bepaalde onderdelen, passend bij het leisurebeleid, opnieuw mogelijk gemaakt.
  • In het bestemmingsplan Spuimarkt en omgeving was een afwijking opgenomen om hotels mogelijk te maken. In dit bestemmingsplan was nog een puntenregeling opgenomen, met als gevolg dat in vrijwel het gehele plangebied hotels via een afwijking mogelijk waren, echter mochten deze hotels slechts beperkt voorzieningen aanbieden. In onderhavig plan is deze regeling niet langer opgenomen, maar is uitsluitend een concreet initiatief (locatie Spui 3) via een direct bouwrecht mogelijk gemaakt en is het bestaande hotel aan Grote Marktstraat 46 positief bestemd.
  • De Raad van State heeft in haar uitspraak over het bestemmingsplan Spuimarkt en omgeving onderdelen ten aanzien van parkeren vernietigd. In onderhavig plan wordt een koppeling gelegd met het parkeerbeleid en de Nota Parkeernormen. De parkeerbehoefte dient op eigen terrein opgelost te worden Alleen als dit niet mogelijk is (bijvoorbeeld de gebieden die geheel gelegen zijn binnen het pollergebied) of bijvoorbeeld niet stedenbouwkundig inpasbaar is kan hiervan worden afgeweken.