Plan: | Uithofslaan |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0255BUithofslaan-50VA |
De transformatie van glastuinbouw naar een luxe woonwijk vindt zijn grondslag in de structuurvisie Westlandse zoom. Deze visie gaat uit van de ontwikkeling van een robuuste groen-blauwe structuur tussen de kust en midden Delfland aangevuld met enkele luxe woongebieden. Daarvan maakt het onderhavige bestemmingsplan onderdeel uit.
Mede als gevolg van de crisis in de woningbouw wordt het plan aangepast vanuit de gedachte van het Kleinschalig Opdrachtgeverschap (KO) en gaat het ruimte bieden aan ca 300 woningen.
In de commissiebrief "Nieuwe kansen door Kleinschalig Opdrachtgeverschap" dd. 17 januari 2012 (DSO/2011.1772) is aangegeven dat de woningmarkt aan het verschuiven is van een aanbod gestuurde naar een meer vraaggestuurde markt. Een van de kansen om de stedelijke ontwikkeling zo veel mogelijk op peil te houden is het Kleinschalig of Particulier Opdrachtgeverschap (KO). KO betekent in de kern dat een particulier individueel of samen met anderen opdrachtgever is voor zijn of haar woning.
Ten opzichte van het vorige bestemmingsplan worden de regels van het onderhavige bestemmingsplan aangepast door een uitbreiding van het aantal woningtypen. Mede om de belangen van bestaande bewoners in het gebied te waarborgen, blijft het oorspronkelijk stedenbouwkundigplan de basis voor de verdere ontwikkeling van het gebied, namelijk een luxe woonwijk in een groene en waterrijke setting.
Naast vrijstaande en twee onder één kapwoningen zijn nu ook geschakelde woningen in de vorm van een rij mogelijk. Gelet op de uitstraling van het gebied is het type "tussen"woning aan een maximum gebonden van 25-30% van het totale aanbod per deelgebied. Langs de randen blijft de ruime verkaveling zo veel mogelijk gehandhaafd. De nieuwe woningtypen vormen de kern van de deelgebiedjes. Zo vindt naar binnen toe een zekere verdichting plaats. Deze variatie in aanbod geeft meer mogelijkheden bij de realisatie van het plan. De dichtheid neemt hiermee toe van 14 won/ha naar ca. 17 won/ha. (een toename van ca. 60 woningen). Dit grotere aanbod van woningtypen maakt de locatie ook aantrekkelijk voor klein particulier opdrachtgeverschap. De gemiddelde kavels variëren van min. 150m2 voor een tussenwoning tot ruim 400m2 voor vrijstaande woningen. Voor vrijstaande woningen zijn er maximale kavels van 1000 m2 beschikbaar. Op basis van het stedenbouwkundig plan blijft het bij de keuze voor de woningtypen vrijstaande en twee onder een kapwoningen tussen platte daken en schuine daken behouden waarbij voor alle schuine dakhellingen een dakhelling van 55 graden dient te worden aangehouden. Voor het nieuwe type rijtjeswoningen is dakhelling van 55 graden verplicht.