Plan: | Uithofslaan |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0255BUithofslaan-50VA |
Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte
Op 13 maart 2012 is de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte van het Ministerie van Infrastructuur en Ruimte van kracht geworden. De structuurvisie vervangt verschillende nota's, waaronder de Nota Ruimte, de Structuurvisie Randstad 2040 en de Nota Mobiliteit. De visie schetst de doelen, belangen en opgaven van het Rijk tot 2028 en de ambities tot 2040. Uitgangspunt is de ruimtelijke ordening zoveel mogelijk over te laten aan gemeenten en provincies (decentraal, tenzij), minder nationale belangen te benoemen, en eenvoudigere regelgeving toe te passen. De nationale belangen die worden benoemd betreffen de internationale concurrentiepositie, het gebruik van de ondergrond, het behouden en versterken van vervoer- en transport systemen, de milieukwaliteit, de water veiligheid en zoetwatervoorziening en behoud en versterken van natuur en cultuurhistorische waarden. De structuurvisie raakt geen van de belangen die in het bestemmingsplan Uithofslaan worden afgewogen.
Besluit algemene regels ruimtelijke ordening
De Wet ruimtelijke ordening geeft aan de regering de mogelijkheid om bij algemene maatregel van bestuur (AmvB) regels te geven waarmee gemeenten bij de vaststelling van bestemmingsplannen rekening moeten houden. Het gaat daarbij niet alleen om procedureregels maar ook om de inhoud van bestemmingsplannen.
Op 30 december 2011 is het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) in werking getreden (Stb. 2011, 391). Bij het vaststellen van bestemmingsplannen, wijzigings- of uitwerkingsplannen maar ook bij projectuitvoeringsbesluiten (Crisis- en herstelwet) moeten gemeenten rekening houden met het Barro.
Een aantal projecten dat de regering van Rijksbelang vindt, wordt met het Barro dwingend geborgd in bestemmingsplannen of in andere ruimtelijke plannen van lagere overheden. De projecten worden benoemd en middels digitale kaarten ingekaderd. Per project worden regels gegeven waaraan bestemmingsplannen moeten voldoen.
Voor Den Haag zijn de binnen de gemeente gelegen militaire terreinen met de daarbij behorende zend- en ontvangstinstallaties, en het Kustfundament van belang.
In het bestemmingsplan Uithofslaan zijn geen ontwikkelingen van Rijksbelang aanwezig waarmee bij de vaststelling van dit plan rekening moet worden gehouden.
Bij de wijziging van het Barro op 1 oktober 2012 is het aan de provincie opgedragen de ecologische hoofdstructuur te beschermen. Binnen het plangebied valt de Wennetjessloot, inclusief de oevers, als verbindingszone binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).
In de Wet ruimtelijke ordening is geregeld dat Provinciale Staten via de Provinciale Verordening regels stellen over de inhoud, toelichting of onderbouwing van bestemmingsplannen, project besluiten en beheers verordeningen.
Op 2 juli 2010 zijn de Provinciale Structuurvisie "Visie op Zuid-Holland" en de provinciale "Verordening Ruimte" vastgesteld. De kern van Visie op Zuid-Holland is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. Duurzame ontwikkeling en klimaat bestendigheid zijn belangrijke pijlers. Dit wil Zuid-Holland bereiken door realisering van een samenhangend stedelijk en landschappelijk netwerk. Goede bereikbaarheid, een divers aanbod van woon- en werk milieus in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor water, landbouw en natuur, zijn daarin kenmerkende kwaliteiten.
Visie op Zuid-Holland is opgebouwd uit vijf integrale hoofd opgaven, namelijk:
De ligging van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is vastgesteld door Provinciale Staten van Zuid-Holland op 2 juli 2010. De EHS bestaat uit kerngebieden (de grote groengebieden) met daartussen de ecologische verbindingszones. De verbindingszones bestaan uit zo veel mogelijk aaneensluitend wijk- en buurtgroen. Op 29 februari 2012 hebben PS de wijzigingen vastgesteld in de Provinciale Structuurvisie en de Provinciale Verordening Ruimte. Dat omvatte mede een aantal - doorgaans kleine - correcties op het EHS bestand.
In het plangebied langs de Wennetjessloot loopt de EHS als een verbindingszone. Op de bij de verordening behorende kaart is dit gebied aangeduid als 'overige nieuwe natuur'. Deze ecologische verbindingszone heeft de dubbelbestemming Waarde-Ecologie gekregen om de aanwezige ecologische waarden te beschermen. Het onderhavige bestemmingsplan neemt de bestemmingen van het hiervoor geldende bestemmingsplan Villapark Uithofslaan (de uithof, tweede herziening, vastgesteld bij raadsbesluit van 17 oktober 2002 en goedgekeurd bij besluit van GS van 27-05-2003 en onherroepelijk op 16-01-2004 over. Inclusief de wijzigingen van het Wijzigingsplan Uithofslaan; vastgesteld bij besluit van burgemeester en wethouders van Den Haag, d.d. 24 april 2007.
Op 16 april 2008 heeft het algemeen bestuur van het Stadsgewest Haaglanden het Regionaal Structuurplan Haaglanden 2020 (hierna: RSP) vastgesteld. Het RSP is een integraal plan voor:
Het RSP kijkt naar 2020 (en soms 2030) en omvat de grote lijnen voor de ambities en ontwikkelingen op verschillende terreinen.
Het bestuur van het Stadsgewest heeft het RSP samengevat in tien projecten, de top 10 van het RSP. Hieruit blijkt de ambitie van de Haaglanden-gemeenten om door te groeien als een internationaal concurrerende regio, met een goed functionerend stedelijk netwerk en een hoge kwaliteit van leven.
De tien prioriteiten werken door in beleid en investeringen van het Stadsgewest en de betrokken gemeenten. Met name de afspraken aangaande het versterken, verbinden en ontsluiten van groene landschappen hebben haar invloed op het plangebied gelegen in de Westlandse zoom zie ook paragraaf 3.2.4.
Het bestemmingsplan Uithofslaan 2013 is in overeenstemming met het regionaal beleid zoals verwoord in het Regionaal Structuurplan Haaglanden 2020.
Op 17 november 2005 heeft de gemeenteraad van Den Haag de Structuurvisie Den Haag 2020 vastgesteld: de toekomstvisie van Den Haag op de ruimtelijke ontwikkeling van de stad in regionaal perspectief tot het jaar 2020. De ambitie is om van Den Haag een 'Wereldstad aan Zee' te maken door de sterke kwaliteiten van Den Haag te benutten: een internationale stad, een stad aan zee, een multiculturele stad en een monumentale residentie.
De structuurvisie gaat uit van een lichte groei van het aantal inwoners (nu ca 500.000) en een groei van het aantal arbeidsplaatsen in 2020. Dat betekent dat er ca 40.000 woningen moeten worden toegevoegd in de bestaande stad, door verdichting. In de structuurvisie wordt de Wéreldstad aan Zee vorm gegeven door ontwikkelingen in vijf kansenzones (het Centrum, de Lijn 11-zone, de Internationale Kustzone, de Vliet/A4-zone en de Schakelzone Lozerlaan).
Het bestemmingsplan Uithofslaan 2013 is voor een deel gelegen in de kansenzone schakelzone Lozerlaan. In de kansenzones liggen ontwikkelingsgebieden waarin de ambitie van de structuurvisie het sterkst tot haar recht komt.
De ontwikkeling van de Uithofslaan vindt zijn basis in de structuurvisie Westlandse zoom. Hoewel de schakelzone Lozerlaan niet de hoogste prioriteit heeft is een verdere ontwikkeling van het plangebied een voortzetting van het huidige beleid.
De 'Agenda voor de Haagse Verdichting' is op 28 mei 2009 door de gemeenteraad vastgesteld. De agenda is een thematische uitwerking van de Structuurvisie en dient als leidraad voor de binnenstedelijke verdichting in Den Haag tot 2020. Door middel van verdichting kan de bevolkingsgroei binnen het bestaande stedelijke gebied opgevangen worden. Daarnaast kan verdichting worden aangegrepen om de stedelijke kwaliteit van Den Haag te versterken.
Voor het plangebied is de agenda minder relevant. Wel wordt ook binnen de Westlandse zoom gezocht naar een optimale invulling en heeft dat zijn invloed op de ontwikkeling van het plangebied Uithofslaan.
Voor het plangebied is een stedenbouwkundigplan Uithofslaan opgesteld, wat vertaald is in een beeldkwaliteitsplan (Landschapsarchitect Baljon). Het stedenbouwkundig plan volgt de oorspronkelijke slotenstructuur. Het wegenplan en de verkaveling sluiten hier op aan. Deze stedebouwkundige opzet zorgt voor een open landschappelijke invulling van het gebied.
De inrichting van de openbare ruimte krijgt, mede gelet op de lage woningdichtheid en de lage gebruiksintensiteit, een groen karakter, waarbij de verharding tot een minimum wordt beperkt. Daar waar mogelijk wordt uitsluitend uitgegaan van een weg zonder trottoirs om het groene karakter extra te benadrukken. De aanleg van het openbaar groen bestaat uit het planten van bomen op een aantal locaties en de inrichting van de groenzone langs de Wennetjessloot. Tevens worden op een aantal kavels bomen geplant. In het gebied wordt een specifieke speelvoorziening aangebracht op de restanten van een middeleeuwse boerderij.
Het in 2007 vastgestelde wijzigingsplan introduceert een extra (schier)eiland, waardoor er een betere verhouding ontstaat tussen de breedte en de diepte van de kavels. Het nieuwe plan betekent een verdere verdichting van het gebied. Het oorspronkelijke plan ging uit van ca. 10 won/ha. De voornaamste verandering is het inbouwen van meer flexibiliteit in het plan door naast vrijstaande villa's en twee onder een kapwoningen ook geschakelde rijtjeswoningen toe te staan. Hiermee ontstaat een grote differentiatie in de omvang van de kavels. De ingreep is mede het gevolg van de huidige ontwikkelingen op de markt. Om de ontwikkeling van het gebied te bevorderen is een deel geschikt gemaakt voor klein particulier opdrachtgeverschap. Het villa karakter van het wijkje blijft behouden. De opzet is vergelijkbaar met de wijk Marlot.