direct naar inhoud van 1.3 Beschrijving van de planvorming
Plan: Scheveningen Haven
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0253DSchevHaven-50VA

1.3 Beschrijving van de planvorming

In het hierna volgende figuur zijn de belangrijkste beleidsdocumenten en jaren van bestuurlijke besluitvorming over Scheveningen Haven weergegeven. Hieruit blijkt dat de planvorming rondom Scheveningen Haven reeds vele jaren loopt en dat van een hoog abstractniveau (Structuurvisie) steeds verder is toegewerkt naar een bestemmingsplan voor Scheveningen Haven waarin de voorgenomen activiteiten vastgelegd worden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0253DSchevHaven-50VA_0001.png"

Afbeelding Belangrijke documenten en besluitvorming van Scheveningen Haven in de afgelopen acht jaar

Structuurvisie Wereldstad aan Zee (2005)

De gemeente Den Haag heeft met de Structuurvisie Den Haag 2020 (2005) de lijnen uitgezet voor een sociaal en economisch sterke stad in een sterke regio. Den Haag wil ook in de toekomst een aantrekkelijke stad blijven voor bewoners, bezoekers, werknemers en ondernemers, met een gevarieerd aanbod aan woon- en werkmilieus, voorzieningen, cultuur en vermaak. In de structuurvisie zijn ook de kansen beschreven voor de kust: Scheveningen moet dé badplaats van Noordwest-Europa en het tweede centrum van Den Haag worden. Een badplaats met internationale allure, 365 dagen per jaar aantrekkelijk voor bewoners en bezoekers. De zwaartepunten zijn Scheveningen-Bad en Scheveningen Haven, met Scheveningen-Dorp als kleinschalig en rustig gebied daartussenin.

De gemeentelijke Structuurvisie geeft het globale planologisch raamwerk waarbinnen de ontwikkeling van Scheveningen Haven plaatsvindt. Bij het vaststellen van de Structuurvisie door de gemeenteraad is een amendement aangenomen. In dat amendement is vastgelegd dat bij ontwikkelingen aan de kust (Scheveningen en Kijkduin) de aantallen woningen, die in de structuurvisie zijn genoemd niet leidend zijn.

Nota van Uitgangpunten 2008
De gekozen variant voor Scheveningen Haven met een concentratie van de visserijsector op het Noordelijk Havenhoofd en de ontwikkeling van het Norfolk-terrein tot een stedelijk woon- en recreatiegebied is uitgewerkt in de Nota van Uitgangspunten 'Scheveningen Haven, Parel aan Zee' (gemeente Den Haag, 2008).

Masterplan Scheveningen Kust 2010
In het Masterplan Scheveningen Kust (gemeente Den Haag, 2010) zijn de gestelde uitgangspunten, ambities en programma vanuit de Nota van Uitgangspunten één op één opgenomen. Het Masterplan betreft echter niet alleen de ontwikkeling van Scheveningen Haven, maar ook de ontwikkeling van Scheveningen-Bad, -Dorp en de versterking van de onderlinge relaties tussen deze gebieden, zie onderstaande figuur. Voor dit Masterplan is tevens een plan-m.e.r. doorlopen.

In dit planMER is geconstateerd dat de voorgenomen activiteiten van het Masterplan de grenzen van de beschikbare milieuruimte opzoeken. De belangrijkste randvoorwaarden en aandachtspunten vanuit het planMER, het toetsingsadvies van de Commissie m.e.r. en de ingebrachte zienswijzen zijn samengebracht in een 'agenda voor de verdere uitwerking van het Masterplan', dat als onderdeel van het Masterplan is vastgesteld. Deze agenda is bijgevoegd bij het milieueffectrapport voor Scheveningen Haven en heeft onder andere geleid tot een aanpassing van het te realiseren programma.

Met het vaststellen van het Masterplan Scheveningen Kust heeft de gemeenteraad definitief gekozen voor het handhaven en versterken van de visserijsector op het Noordelijk Havenhoofd en de herontwikkeling van het Norfolkgebied tot een stedelijk gebied waarbij wonen, werken en recreëren op hoog niveau centraal staan. Deze uitgangspunten komen overeen met de resultaten van de onderhandelingen die het College van Burgemeester en Wethouders in de afgelopen jaren heeft gevoerd met marktpartijen en de visserijsector.

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0253DSchevHaven-50VA_0002.png"

Afbeelding Masterplan Scheveningen Kust (2010)

Veranderende omstandigheden leiden tot aanpassing van de plannen
Gesignaleerde wensen van bewoners, bedrijfsleven (samengebracht in een klankbordgroep), de politiek en tot slot veranderde marktomstandigheden hebben ertoe geleid dat bij de uitwerking van de Nota van Uitgangspunten onderdelen zijn aangepast en nieuwe keuzes zijn gemaakt (voorbeelden hiervan zijn het openhouden van de Derde Haven in plaats van deze te dempen voor parkeervoorzieningen, een lager aantal woningen en minder m2 commercieel programma). Door deze aanpassingen is het mogelijk om Scheveningen Haven op een realistische wijze te kunnen ontwikkelen: het draagvlak en de economische haalbaarheid van het plan is vergroot.

Stedenbouwkundig plan (2012)
In 2009 is een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de winnaar van de ontwikkelcompetitie Scheveningen Haven, zijnde het consortium ING/ASR/Malherbe. In 2012 is het bijbehorende stedenbouwkundig plan (Urbis Stadsontwerp, 2012) opgesteld en is ervoor gezorgd dat de plannen haalbaar, maakbaar en faseerbaar zijn in de huidige marktomstandigheden.

Het Stedenbouwkundig plan is de resultante van een jarenlang beleidsmatig proces in samenwerking met marktpartijen, burgers, visserij en de gemeente. De opgestelde doelstellingen/ambities zijn in dit Stedenbouwkundig plan duidelijk te herkennen. Wel zijn op basis van input van de Klankbordgroep, gesignaleerde wensen van bewoners, bedrijfsleven, het politiek bestuur en tot slot veranderende marktomstandigheden enkele onderdelen aangepast ten opzichte van de Nota van Uitgangspunten Scheveningen Haven en het Masterplan Scheveningen Kust. Deze wijzigingen in ambities en programma zijn weergegeven in het milieueffectrapport.

Tevens heeft de gemeente met de visserijsector een intentieovereenkomst gesloten (2012) om het gebiedsconcept Scheveningen Haven, met versterking van de sector op het Noordelijk Havenhoofd, verder uit te werken. Het Stedenbouwkundig plan vormt de basis voor het opstellen van het ontwerp-bestemmingsplan en de m.e.r.-procedure.

Bestemmingsplan Scheveningen Haven (2013)
Het nu voorliggende bestemmingsplan vormt een eindstation van de planvorming rondom Scheveningen Haven. Tevens is hierbij een milieueffectrapportage uitgevoerd. Deze is als bijlage dit het bestemmingsplan gevoegd. In het milieueffectrapport is een uitgebreidere beschrijving van de planvorming van Scheveningen Haven weergegeven. Hierbij is ook ingegaan op de rol van het milieu bij de planvorming.