Plan: | Wateringse Veld, 6e herz. (ESDO-locatie) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0250BWatVld6ehz-50VA |
Het concept van het ontwerp-bestemmingsplan is op 9 maart 2012 in het kader van het overleg ex artikel 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening aan de volgende instanties toegezonden:
Van de onder 4 en 10 genoemde instanties zijn de hierna opgenomen reacties ontvangen. De onder 2 en 18 genoemde instantie(s) hebben te kennen gegeven dat het concept van het ontwerp hen (vooralsnog) geen aanleiding geeft tot het maken van opmerkingen. Van de onder 14 genoemde instantie zijn geen eigendommen van hun bedrijf betrokken. Van de overige instanties is geen reactie ontvangen.
4. Hoogheemraadschap van Delfland
“In het kader van artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening heeft u het Hoogheemraadschap van Delfland het voorontwerp bestemmingsplan Wateringse veld 6 herziening te Den Haag toegezonden. U verzoekt Delfland om informeel advies te geven voor het door u op te stellen bestemmingsplan.
Advies
Het plangebied is een onderdeel van de nieuw te ontwikkelen wijk Erasmusveld. Voor deze wijk is door de gemeente in samenwerking met Delfland een waterstructuurplan uitgewerkt. Hierin worden maatregelen benoemd die als uitgangspunt gelden voor ontwikkelingen in het plangebied.
1. Het plangebied heeft in de huidige situatie drie verschillende peilgebieden. In de nieuwe waterstructuur krijgen deze gebieden hetzelfde peil als het omliggende gebied van -0,80 m NAP. Dit betekent een stijging van het peil en hiermee dient rekening gehouden te worden.
2. De watergang in het noordoosten van het plangebied dient te worden verbreed in de toekomstige situatie. De oevers van de watergangen dienen zoveel mogelijk natuurlijk aangelegd te worden, ten minste aan één zijde.
3. Voor alle deelgebieden in de wijk Erasmus dient neerslag van bebouwing en verhard oppervlak afgekoppeld te worden en af te stromen naar het oppervlakte water.
Graag zien wij de wijze waarop deze maatregelen in het plan worden toegepast terug in de waterparagraaf.
Voor meer informatie of vragen kunt u terecht bij de contactpersoon, vermeld onderaan deze brief.”
Reactie
1.Het veranderen van het peil naar -0,80 is wel een ambitie in het kader van het vereenvoudigen van het watersysteem, maar de effecten daarvan zijn nog onvoldoende onderzocht. Voor de Esdo-lokatie is het wijzigen van het peil geen probleem, omdat de bestaande beplanting/bebouwing verdwijnt in het kader van de ontwikkeling. Wel zal er voor de toekomstige drooglegging rekening mee worden gehouden. Aan de zijde van de Rhijenhove is het juist de ambitie om een groot deel van de bestaande begroeiing te behouden. Peilveranderingen kunnen effect hebben op de bomen. De exacte effecten zullen worden onderzocht in het kader van de verdere planuitwerking en worden meegenomen in het wijzigingsplan.
2. In de rapportage van H+N+S staat deze watergang in de beoogde nieuwe situatie aangeduid als "ecologische waterloop". Dat is hij nu nog niet. Het is de ambitie om deze watergang, als onderdeel van de ontwikkeling van de (buiten het plangebied gelegen) Vlietlust locatie, te verbreden en aan de zijde van Vlietlust een natuurvriendelijke oever aan te leggen. Er is echter nog geen concrete planuitwerking voor Vlietlust.
3. In paragraaf 4.7 van de toelichting zal onder het kopje 'Waterkwaliteit in het plangebied' de volgende tekst worden toegevoegd: "In het plangebied wordt een gescheiden rioolstelsel ingevoerd. Bij nieuwbouw zal het systeem gescheiden aangelegd worden, zodat het regenwater wordt ontkoppeld."
10. Veiligheidsregio Haaglanden
“Het bestemmingsplan is opgesteld voor de ontwikkeling van 25 vrije kavels en de ontwikkeling van een kavel van ca. 4000 m2 ten behoeve van collectief particulier opdrachtgeverschap ter plaatse van de ESDO-locatie. Tevens zullen er maximaal 11 vrijstaande woningen worden gerealiseerd op de Rhijenhoflocatie.
In het kader van fysieke en externe veiligheid is het plangebied en de directe omgeving beschouwd op de aanwezigheid van risicobronnen, zoals:
• transportroutes gevaarlijke stoffen, inclusief het transport door buisleidingen;
• inrichtingen waarop het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) van toepassing is;
• intensief en meervoudig ruimtegebruik.
Geconstateerd is dat het plangebied, dat wordt begrensd door de Erasmusweg, de Martinus Nijhoffweg, volkstuinencomplex Vrijetijdsoord Vlietlust en volkstuinencomplex Erasmushof, niet in het invloedsgebied ligt van transportroutes gevaarlijke stoffen, buisleidingen of objecten waarop het Besluit externe veiligheid inrichtingen van toepassing is. Tevens is geconcludeerd dat de uitvoering van dit bestemmingsplan niet leidt tot een noemenswaardige toename of afname van bestaande risico's.
Voor wat betreft de bereikbaarheid van de hulpdiensten en bestrijdbaarheid1 van incidenten is het van belang dat de toegankelijkheid, opstelplaatsen en bluswatervoorzieningen voor dit plangebied voldoende zijn. Geadviseerd wordt o bij de verdere uitwerking van het gebied aandacht te besteden aan de breedte van de wegen en de bochtstralen. Eisen ten behoeve van de bereikbaarheid voor de hulpdiensten, zijn onder andere vermeld in het Handboek Openbare Ruimte, Deel 3, 'Technische eisen voor de inrichting van de openbare ruimte', 4 oktober 2007.
(1 Door de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) is onder andere voor de bluswatervoorzieningen de 'Handleiding Bluswatervoorziening en bereikbaarheid' ontwikkeld.)”
Reactie
Bij de verdere planuitwerking voor het gebied zal aandacht worden besteed aan de breedte van de wegen en de bochtstralen.