direct naar inhoud van 2.4 Functionele structuur
Plan: Houtwijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0234AHoutwijk-50VA

2.4 Functionele structuur

2.4.1 Wonen

Houtwijk is de laatste uitbreidingswijk van Den Haag voordat de Vinexwijken werden gerealiseerd (Wateringse Veld en Leidschenveen-Ypenburg). Het accent lag op de marksector en eengezinswoningen. Tevens werd (30%) sociale huur gerealiseerd als uitplaatsingsoptie voor bewoners uit de stadsvernieuwingsgebieden. De eengezinswoningen van de corporaties zijn zeer gewild, doordat dit één van de weinige locaties in de stad is waar grote sociale huurwoningen staan. Deze gewildheid komt tot uiting in lange wachttijden. In Houtwijk domineren de rijtjeswoningen uit de jaren tachtig. Ongeveer de helft van de woningvoorraad bestaat uit dit woningtype. Overige voorkomende woningtypes zijn flats en boven- en benedenwoningen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0234AHoutwijk-50VA_0009.jpg"

Rijtjeshuizen met tuin

Door de rijtjeswoningen met tuin is het een wijk die uitermate geschikt is voor gezinnen met kinderen. Deze zijn dan ook bovengemiddeld aanwezig. Gezinnen met jonge kinderen (tot en met 4 jaar) blijven achter bij het Haags gemiddelde. In het gebied valt een oververtegenwoordiging van mensen in de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar waar te nemen. De leeftijdsklasse 20 tot 44 jaar is ondervertegenwoordigd. Het lijkt erop dat het plangebied langzaam vergrijsd. Kinderen die volwassen worden trekken weg en de ouders blijven er wonen.

Bijna driekwart van de bevolking is autochtoon en behoort economisch gezien tot de middenklasse.

Het plangebied valt binnen het groenstedelijk woonmilieu. In dit woonmilieu vinden we veel groen door tuinen, groenstroken of door de nabijheid van parken. De woning dichtheden variëren van 35 tot 50 woning per hectare.

2.4.2 Bedrijven

Typerend voor wijken van na de tweede wereldoorlog is de functiescheiding. Bedrijven, detailhandel en voorzieningen liggen vaak geconcentreerd dan wel solitair in het groen of aan de rand van de wijk. Ze zijn vrijwel niet gemengd met de woonfunctie.

In de wijk zijn twee gebieden met bedrijven. Deze liggen aan de Laan van Vredestein en de Oude Haagweg/Burgemeester vd Veldestraat. Grenzend aan het plangebied ligt bedrijventerrein Dekkershoek en aan de overzijde het grootschalige bedrijventerrein Zichtenburg/Kerketuinen. Aan de Houtwijklaan en Volendamlaan liggen benzinetankstations zonder verkoop van LPG.

2.4.3 Detailhandel en dienstverlening

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0234AHoutwijk-50VA_0010.jpg"

Winkelcentrum Houtwijk

Centraal in de wijk is winkelcentrum Houtwijk, gelegen aan de Hildo Kroplaan, waar naast buurtvoorzienende detailhandel een aantal dienstverlenende en maatschappelijke bedrijven gevestigd zijn zoals een administratiekantoor en een gezondheidscentrum. Elders in de wijk zijn nauwelijks winkels.

2.4.4 Horeca

In het plangebied is geen concentratiegebied van horeca aanwezig. In het Winkelcentrum Houtwijk zijn een aantal horeca vestgingen aanwezig. Verder zijn er verspreid enkele horecavestigingen aanwezig, zoals een cafe aan de Kapelaan Meereboerweg 50.

2.4.5 Kantoren

Aan de Oude haagweg/Vredesteinlaan staat het voormalige kantoorpand van de rubberfabrikant Vredestein. De fabriek is inmiddels gesloopt. Het kantoor staat leeg.

2.4.6 Maatschappelijk

In het plangebied zijn de volgende basisscholen gelegen:

  • Nutsschool Nutshaghe, A. Kortekaasplantsoen 125
  • De Schakel, C.A. van Beverenstraat 40
  • Houtwijk, Mari Andriessenstraat 44
  • De Eshof, Mari Andriessenerf 15-17
  • Montessorischool Houtwijk, Architect Berlagelaan 125

In verschillende scholen is een (voorschool)peuterspeelzaal en/of buitenschoolse opvang gevestigd.

Daarnaast zijn er voorzieningen op het gebied van medische zorg (woonzorgcentrum Wzh Nieuw Berkendael, Burgemeester Waldeckstr 80) ouderenzorg (Verpleeghuis Houtwijk aan de Architect Duikerstraat 19 en Verzorgingshuis Houthaghe aan de Toon Dupyuisstraat 10), een welzijnsvoorziening (Wijkcentrum Bokkefort aan de Dr. H.E. van Gelderlaan 260/262) en een begraafplaats, St Josef aan de Kapelaan Meereboerweg. Kerken zijn er aan de Loosduise Hoofdvaart en de Toon Dupuisstraat.

2.4.7 Cultuur en Ontspanning

In het plangebied zijn culturele voorzieningen:

  • Haags Pop Centrum, Burgemeester Hovylaan 12
  • Muziekcentrum Loosduinen, Engeringstraat 40
2.4.8 Sport en recreatie

In de wijk is één sportpark met twee velden aanwezig ten behoeve van voetbalvereniging sv Houtwijk, Leo van Vuurdestraat 16. Daarnaast zijn er verspreid over het plangebied enkele sportieve voorzieningen aanwezig. In Buurtpark Kleine Hout zelfs al één met een kunstgrasveld. Aan de van der Goeslaan / hoek Loosduinseweg is een gebouw van de scouting gevestigd. Tenslotte bevat het plangebied de volgende speellocaties (van oost naar west):

  • Buurtpark grenzende aan de Architect Berlagelaan;
  • Laan van der Kroft;
  • Wijkpark Bokkerfort;
  • Burgemeester Waldeckstraat;
  • Tussen de Ru Parestraat en de Jan Le Griepstraat;
  • Tussen de J.J. Heggekade en de RK begraafplaats;
  • Openbare ruimte langs de B. Thoenplantsoen;
  • Steurendaal.