direct naar inhoud van 7.1 Artikel 3.1.1 Bro-overleg
Plan: Ypenburg De Bras
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0224HDeBras-50VA

7.1 Artikel 3.1.1 Bro-overleg

Het concept van het ontwerp-bestemmingsplan is op 13 februari 2012 in het kader van het overleg ex artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening aan de volgende instanties toegezonden:

  • 1. Ministerie van Defensie (Vastgoed)
  • 2. Ministerie van EL&I
  • 3. Rijkswaterstaat Zuid-Holland
  • 4. Provincie Zuid-Holland
  • 5. Stadsgewest Haaglanden
  • 6. Hoogheemraadschap van Delfland
  • 7. Dunea
  • 8. Ministerie van LNV, directie Zuid-West
  • 9. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
  • 10. Burgemeester en wethouders van Delft
  • 11. Burgemeester en wethouders van Pijnacker-Nootdorp
  • 12. Politie Haaglanden
  • 13. Veiligheidsregio Haaglanden, Regionale Brandweer
  • 14. Veolia Transport Haaglanden
  • 15. HTM Infra
  • 16. Stedin B.V.
  • 17. TenneT Regio West
  • 18. N.V. Nederlandse Gasunie
  • 19. Stichting BOOG
  • 20. Het bestuur van de Fietsersbond enfb
  • 21. Algemene Vereniging voor Natuurbescherming
  • 22. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging
  • 23. Stichting Haags Milieucentrum
  • 24. IVN, Vereniging voor natuur- en milieueducatie Den Haag
  • 25. Bewonersorganisatie De Bras

Van de onder 4, 6, 10 en 17 genoemde instanties zijn de hierna opgenomen reacties ontvangen. Van de overige instanties is geen reactie ontvangen.

4. Provincie Zuid-Holland

“Ik heb kennis genomen van het bovengenoemde voorontwerpbestemmingsplan. Het plan geeft aanelding tot de volgende reactie.

Het provinciale beoordelingskader is vastgesteld in de provinciale Structuurvisie en de verordening Ruimte. Het plan is conform dit beleid.

Dit is een gecoördineerde reactie van alle betrokken directies van de provincie.”

Reactie

De Provincie Zuid-Holland geeft aan dat het bestemmingsplan in overeenstemming is met het provinciaal beleid. De vooroverlegreactie van de provincie wordt daarom voor kennisgeving aangenomen.

6. Hoogheemraadschap van Delfland

“In het kader van artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening heeft u het Hoogheemraadschap van Delfland het Concept ontwerp bestemmingsplan Ypenburg de Bras te Den Haag ter consultatie toegezonden.

Negatief advies

Wij geven een negatief advies. In het plan is onvoldoende invulling gegeven aan het beleid van Delfland zoals vermeld in de handreiking watertoets 2007. Deze handreiking is te vinden op onze website (www.hhdelfland.nl/watertoets). Het betreft de thema's 'veiligheid en waterkeringen' en 'waterkwantiteit'.

Veiligheid en waterkeringen

Op de verbeelding wordt de dubbelbestemming waterstaat-waterkering van de polderkade aangegeven, echter een deel aan de zuidkant van het plangebied mist. Hierbij sturen we u de kaart met de ligging van de polderkade (bijlage 1). Tevens is de breedte van de waterstaat-waterkering te smal getekend. Binnen dit plangebied is de afstand tussen de buitenkruin van de polderkade en de dichtstbijzijnde sloot gering. Hierdoor is de grootte van de kernzone tot de rand van de sloot vastgesteld (zie bijlage 2). Daarna komt de beschermingszone van 15 m breed. Deze zone is in de verbeelding niet aangehouden. Wij verzoeken u de verbeelding aan te passen op deze twee punten.

Waterkwantiteit

In de toelichting wordt aangegeven dat het plangebied zich in de polder Nootdorp bevindt waar geen bergingstekort bestaat. Daardoor is het niet verplicht om aanvullende waterberging te realiseren. Wel geldt dat bij nieuwe ontwikkelingen de waterhuishoudkundige situatie moet voldoen aan de gestelde norm van 325 m3 waterberging per hectare. Wij verzoeken u in de waterparagraaf op te nemen waaruit blijkt dat hieraan wordt voldaan of op welke wijze dit eventueel wordt gecompenseerd.”

Reactie

De plankaart wordt aangepast conform de kaarten van het Hoogheemraadschap en in de waterparagraaf in hfdst. 4 van de toelichting zal worden aangeven dat voor de nieuwe ontwikkelingen wordt voldaan aan de gestelde norm van 325 m3 waterberging per hectare.

10. Burgemeester en wethouders van Delft
“Onlangs ontvingen wij van u het bestemmingsplan Ypenburg de Bras met het verzoek om overleg in het kader van artikel 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening. Hierbij treft u de reactie aan van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Delft.

Een deel van het plangebied is al eerder onderdeel van een planprocedure geweest in het kader van het bestemmingsplan voor Bungalowlocatie Gele Lis. Ten aanzien van dit bestemmingsplan hebben wij eind 2009 bezwaren kenbaar gemaakt met betrekking tot de mogelijkheden voor woningbouw die in het plan waren opgenomen.

Voor een deel van de voorgestelde ontwikkeling gelden de volgende bestemmingen:

  • enkelbestemming wonen
  • dubbelbestemming ecologische waarde

Onduidelijk is wat de dubbelbestemming ecologische waarde inhoudt als er tevens een bestemming wonen is opgenomen.

Wij zien graag een wijziging in de bestemming voor de locatie Gele Lis die recht doet aan de ecologische waarde en deze waarde garandeert.

Wij hebben daarvoor de volgende onderbouwing.

De Nootdorpse Plassen maken onderdeel uit van een groter natuur- en recreatiegebied, regiopark Buytenhout.

Door de situering van woningen direct langs de rand van het natuurgebied treedt een behoorlijke verstoring op. Enerzijds op de recreatieve beleving van het natuur- en recreatiegebied, anderzijds op het voorkomen van soorten. Er foerageren meerdere soorten vleermuizen boven de Nootdorpse plassen en het gebied is onderdeel van een vliegroute. Onduidelijk is in hoeverre hiermee rekening is gehouden en welke maatregelen hier genomen worden, waaronder het voorkomen van verstoringseffecten door licht.

Daarnaast geldt dat in het verlengde van de Nootdorpse Plassen de Tweemolentjesvaart is gelegen, die onderdeel is van de provinciale Ecologische Hoofd Structuur. Door de wijze waarop het bestemmingsplan ter plaatse van de locatie Gele Lis is uitgewerkt, wordt afbreuk gedaan aan de ecologische structuur vanuit het regionaal park en vanuit het plangebied De Bras zelf.”

Reactie

De ontwikkelingslocatie de Gele Lis mag ook volgens het huidige bestemmingsplan Ypenburg-Pijnacker en de uitwerking daarvan in het uitwerkingsplan Ypenburg-Pijnacker III al bebouwd worden. In het vigerende uitwerkingsplan Ypenburg-Pijnacker III hebben de gronden de bestemming 'Woonwagenstandplaatsen'. In het uitwerkingsplan zijn de gronden bestemd voor minimaal 20 en maximaal 26 standplaatsen voor woonwagens met een grondoppervlak van max. 120 m2 per woonwagen en een maximale hoogte van 5,5 meter. Daarnaast is op de gronden ook nog een ontmoetingscentrum toegestaan met een max. grondoppervlakte van 105 m2. De standplaatsen zijn echter niet gerealiseerd en het is al enige tijd duidelijk dat er geen woonwagens op de gronden geplaatst zullen worden. Wel is dus altijd al sprake geweest van bebouwingsmogelijkheden op de locatie en dus van bebouwing langs de rand van het natuurgebied. Ook elders in de wijk De Bras is overigens gebouwd langs de rand van het natuurgebied. De woningen langs de Wilde Gagel grenzen eveneens aan het natuurgebied en aan een stedelijke ecologische zone.

Een klein deel van de locatie bevindt zich binnen een stedelijke ecologische verbindingszone (en niet een provinciale ecologische verbindingszone, die ligt buiten het plangebied). Die gronden hebben een dubbelbestemming Waarde-Ecologie gekregen. Bouwen op gronden met deze dubbelbestemming is alleen maar toegestaan indien geen afbreuk wordt gedaan aan het behoud en de bescherming van de ecologische waarden en daaromtrent vooraf schriftelijk advies wordt ingewonnen bij een deskundige op het terrein van de ecologie. Bovendien is binnen deze dubbelbestemming een aanlegvergunningstelsel opgenomen.

17. TenneT Regio West

“Met de brief van 17 februari 2012, kenmerk DSO/2012.761 van uw Dienst Stedelijke Ontwikkeling, ontvingen wij een bekendmaking van het concept van het ontwerp-bestemmingsplan Ypenburg De Bras.

In het plangebied zijn geen eigendommen van ons bedrijf betrokken.”

Reactie

De vooroverlegreactie van TenneT Regio West wordt voor kennisgeving aangenomen.