direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding voor het bestemmingsplan
Plan: Ypenburg De Bras
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0224HDeBras-50VA

1.1 Aanleiding voor het bestemmingsplan

Het bestemmingsplan De Bras beslaat ongeveer 1/7e deel van de wijk Ypenburg, een wijk die deel uitmaakt van het zogenoemde “Achtste Stadsdeel”. Dit achtste stadsdeel omvat naast Ypenburg ook Leidschenveen (met het bedrijventerrein Forepark), de A12-A4 en A13 zone, de zogenoemde GAVI kavel (Tedingerbroek en De Reef) en de Vlietzone.

Leidschenveen en Ypenburg zijn als Vinex-wijken grotendeels gebouwd op basis van globale bestemmingsplannen met voornamelijk uit te werken bestemmingen. Bestaande lint-bebouwingen, zoals bijvoorbeeld de Veenweg, Dwarskade en Middelweg, waren deels gedetailleerder bestemd. Deze globale uit te werken bestemmingsplannen zijn opgesteld in de periode dat Ypenburg en Leidschenveen nog niet tot het grondgebied van de gemeente Den Haag behoorden (voor 1 januari 2002). Leidschenveen was gelegen op grondgebied van de gemeente Leidschendam en Ypenburg op grondgebied van de gemeenten Rijswijk, Nootdorp en Pijnacker (de Bras). Alleen al voor De Bras is sprake van ongeveer dertien bestemmings- en uitwerkingsplannen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0224HDeBras-50VA_0001.jpg"

Inmiddels zijn de wijken nagenoeg uitontwikkeld en is er in plaats van een globaal ontwikkelingsplan behoefte aan bestemmingsplannen met een beheerskarakter. Hierin wordt vooral aangegeven welk gebruik en welke uitbreidingen nog kunnen worden toegestaan. Duidelijk voor initiatiefnemers maar ook ter bescherming van de omgeving waar deze veranderingen kunnen plaatsvinden.

Voor Ypenburg en Leidschenveen moeten (op grond van artikel 3.1 Wro, zie ook hieronder) de bestemmingsplannen worden geactualiseerd. Dit moet echter in behapbare overzichtelijke brokken geschieden die recht doen aan het karakter van de buurt en wijk. De lappendeken van bestaande (globale) bestemmingsplannen en uitwerkingsplannen wordt derhalve vervangen door minder (in aantal), actuele en meer gedetailleerde bestemmingsplannen. Zo worden de huidige 13 uitwerkingsplannen voor De Bras vervangen door één nieuw bestemmingsplan.

Kortom, de gemeente Den Haag stelt om een aantal redenen een nieuw bestemmingsplan voor het plangebied Ypenburg De Bras op:

  • a. Artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening (hierna: de Wro) bepaalt dat de gemeenteraad voor het gehele grondgebied van de gemeente een of meer bestemmingsplannen vaststelt (lid 1) en dat de bestemming van de gronden binnen een periode van tien jaar, gerekend vanaf de datum van de vaststelling van het bestemmingsplan, telkens opnieuw wordt vastgesteld (lid 2). De vigerende bestemmingsplannen "Buitengebied Pijnacker", "Ypenburg-Pijnacker" en Ypenburg-Pijnacker, eerste herziening" zijn ouder dan 10 jaar of naderen de 10 jaar (Ypenburg-Pijnacker, eerste herziening).
  • b. Het huidige bestemmingsplan Ypenburg-Pijnacker bestaat bijna volledig uit uit te werken bestemmingen. Voor een deel van het gebied zijn uitwerkingsplannen vastgesteld, maar voor een deel ook nog niet. Er zijn wel uitwerkingsplannen in procedure gebracht, maar nadat eenmaal de woningbouw was gerealiseerd op basis van de ontwerp-uitwerkingsplannen, zijn de uitwerkingsplannen niet meer vastgesteld en geldt er daarom geen uitgewerkt juridisch kader voor het toetsen van bouwaanvragen voor bijvoorbeeld woninguitbreidingen. Omdat het moederplan een bouwverbod kent, zolang er geen sprake is van een vastgesteld uitwerkingsplan, moet er nu voor elke bouwaanvraag een afwijkingsprocedure gevolgd worden. Het actualiseren en verder in procedure brengen van de verschillende uitwerkingsplannen die nog niet zijn vastgesteld kost meer tijd dan het opstellen en in procedure brengen van één integrale herziening van het bestemmingsplan Ypenburg-Pijnacker. Het is daarom veel efficiënter het bestemmingsplan integraal te herzien.
  • c. Binnen het plangebied is één ontwikkeling voorzien, te weten de realisatie van ca 34 vrijstaande en geschakelde woningen ter plaatse van de Gele Lis.