direct naar inhoud van 4.4 Externe veiligheid
Plan: Vrederust
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0223BVrederust-50VA

4.4 Externe veiligheid

Burgers mogen voor de veiligheid en hun woonomgeving rekenen op:

  • een minimum beschermingsniveau, uitgedrukt als het plaatsgebonden risico (PR) en
  • een expliciete afweging en verantwoording van de kans op een groot ongeluk met veel slachtoffers, uitgedrukt als het groepsrisico (GR).

In de Wet milieubeheer wordt voor het plaatsgebonden risico een grenswaarde gehanteerd van 10-6(kans op een miljoen). De aanvaardbaarheid van het groepsrisico wordt beoordeeld op basis van de kans op een ongeval in relatie tot een aantal dodelijke slachtoffers. Het aantal slachtoffers is niet recht evenredig aan de kans: bij een vertienvoudiging van het aantal slachtoffers moet de kans op een dergelijk ongeval honderd keer kleiner zijn. Op deze manier is bij de normstelling rekening gehouden met de beleving van de bevolking: een groter ongeval wordt meer dan evenredig ernstiger ervaren. De relatie tussen de kans en het effect van een calamiteit wordt de oriënterende waarde, of oriëntatiewaarde (OW) genoemd. Dit is geen harde norm. De gemeente heeft beleidsruimte om hiervan af te wijken.

Voor het berekenen van het groepsrisico is het vaststellen van het invloedsgebied van belang. Dit gebied wordt doorgaans bepaald door de berekening van het grootst mogelijke ongeval waar nog bij 1% van de blootgestelde personen dodelijk letsel optreedt (1% letaliteit). Voor LPG-tankstations wordt echter het invloedsgebied bepaald door de 100% letaliteitsgrens.

De afweging voor de aanvaardbaarheid van het groepsrisico is gebaseerd op de specifieke invloedsgebieden (inventarisatieafstanden) van de risicobron. Wanneer kwetsbare bestemmingen buiten de invloedsgebieden liggen behoeft het groepsrisico niet te worden vastgesteld (minimale effecten als gevolg van een calamiteit).

4.4.1 Vervoer gevaarlijke stoffen over de weg

De Lozerlaan maakt deel uit van de, door de gemeenteraad vastgestelde, Route gevaarlijke stoffen. Op grond van de Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen moet bij een bestemmingsplan de risicobenadering worden toegepast. Dit geldt wanneer het plangebied binnen 200 m van de transportas is gesitueerd. De Lozerlaan ligt binnen het plangebied.

Adviesbureau AVIV heeft in opdracht van het Stadsgewest Haaglanden een kwantitatieve risicoanalyse uitgevoerd voor de hele Route gevaarlijke stoffen. De plaatsgebonden risicocontour 10-6 per jaar bevindt zich op de weg. Er zijn daarom geen ruimtelijke beperkingen ten aanzien van het plaatsgebonden risico.

Het voornoemde adviesbureau heeft ook het groepsrisico (GR) voor de Route gevaarlijke stoffen berekend. Het groepsrisico is vervolgens in 3 niveaus onderverdeeld, met als referentie de oriëntatiewaarde.

Groepsrisiconiveau   Kleur   Niveau t.o.v. oriëntatiewaarde  
Groepsrisiconiveau 1   groen   GR < 0,1 x oriëntatiewaarde  
Groepsrisiconiveau 2   geel   0,1 x oriëntatiewaarde < GR < 1,0 x oriëntatiewaarde  
Groepsrisiconiveau 3   rood   GR > 1,0 x oriëntatiewaarde  

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0223BVrederust-50VA_0005.jpg"

Afbeelding 5 - Invloedsgebieden route gevaarlijke stoffen (Bron: Geoweb Stadsgewest Haaglanden) Groen: Groepsrisiconiveau Blauw: 1% letaliteitscontour (150 meter)


De resultaten zijn weergegeven in het "Werkdocument (versie 1-2008), Verantwoording groepsrisico bij de ruimtelijke inrichting langs wegen met vervoer gevaarlijke stoffen (LPG-transport)", april 2008, opgesteld door het Bureau Externe Veiligheid van het Stadsgewest Haaglanden in samenwerking met AVIV.

De uit voorgaand onderzoek verkregen groepsrisiconiveaus zijn ook grafisch gepresenteerd in Geoweb, een computerapplicatie in beheer bij het Stadsgewest Haaglanden. Deze applicatie is echter niet toegankelijk voor het publiek. Een uitsnede van de kaart, ter plaatse van het plangebied, is weergegeven in bovenstaande afbeelding. Hieruit kan worden opgemaakt dat voor de Lozerlaan sprake is van groepsrisiconiveau 1 (groen).

De Circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen stelt dat bij het uitblijven van ontwikkelingen nadere verantwoording niet nodig is. Bovendien is het groepsrisico kleiner dan 0,1 maal de oriëntatiewaarde. Voor het bestemmingsplan Vrederust behoeft daarom geen aanvullende risicobeoordeling externe veiligheid plaats te vinden.

De in het bestemmingsplan opgenomen ontwikkelingen winkelcentrum Ambachtsgaarde, de Goudsmidsgaarde 5 en de Albert Heijn Ambachtsgaarde liggen binnen het invloedsgebied van de transportroute gevaarlijke stoffen Lozerlaan. Door de Veiligheidsregio Haaglanden wordt een aantal maatregelen geadviseerd (zie hoofdstuk 7.1).

4.4.2 Vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor

Voor het beoordelen van het groepsrisico reikt het invloedsgebied tot 200 m vanaf het hart van het spoor waarover vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt.

Het plangebied ligt niet binnen het invloedsgebied van de spoorlijn Delft-Leiden. Over dit baanvak vindt bovendien geen regulier vervoer van gevaarlijke stoffen plaats. Een nader onderzoek naar het groepsrisico, op grond van de Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen, is niet noodzakelijk.

4.4.3 Buisleidingen

In de directe nabijheid van het plangebied is een hogedruk aardgastransportleiding van de Gasunie gesitueerd (A-617-KR-008). Deze leiding heeft een diameter van 12” en een werkdruk van 79,9 bar. De leiding loopt vanuit het zuiden parallel aan de Lozerlaan.

Op deze leiding is het Besluit externe veiligheid buisleidingen van toepassing. Voor deze leiding zijn een plaatsgebonden risicoberekening (PR) en groepsrisicoberekeningen (GR) uitgevoerd (Bijlage 3 Milieutechnisch onderzoek).

De risicostudie is uitgevoerd conform de door de overheid gestelde richtlijnen voor het uitvoeren van risicoanalyses aan ondergronds gelegen hogedruk aardgastransportleidingen. De analyse is uitgevoerd met het pakket CAROLA. CAROLA is een softwarepakket dat in opdracht van de Nederlandse overheid is ontwikkeld, specifiek ter bepaling van het plaatsgebonden risico en groepsrisico van ondergrondse hogedruk aardgastransportleidingen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de hoge druk aardgasleiding geen plaatsgebonden risico met zich meebrengt dat aanpassing van het bestemmingsplan vereist. Nergens binnen het plangebied treedt een plaatsgebonden risico van meer dan 10-6 op. In de bestaande situatie ligt het groepsrisico ruimschoots beneden de oriëntatiewaarde; daarvan getuigt de overschrijdingsfactor 0,119. Door het bestemmingsplan in kwestie neemt het aantal binnen het invloedsgebied verblijvende personen niet toe. Het bestemmingsplan leidt er niet toe dat (beperkt) kwetsbare objecten binnen een gebied met
een groepsrisico van meer dan 10-6 wordt geprojecteerd. Daarmee is het bestemmingsplan niet van invloed op de mate waarin de grenswaarde voor het plaatsgebonden risico wordt nageleefd. Door het bestemmingsplan wijzigt evenmin de overschrijdingfactor voor het groepsrisico. Het bestemmingsplan heeft daarom geen gevolgen voor de externe veiligheid binnen het plangebied dat met de hoge druk aardgasleiding samenhangt.

4.4.4 Inrichtingen

Aan de Lozerlaan is, buiten het plangebied, een LPG-tankstation gevestigd. De doorzet van dit station bedraagt 999 m3 LPG per jaar (Bron: www.risicokaart.nl ). De plaatsgebonden risicocontouren met een kans van 10-6 per jaar (PR 10-6) bedragen daarom minimaal 45 meter vanaf het vulpunt, 25 meter vanaf de ondergrondse tank en 15 meter vanaf de afleverzuil. Binnen het plangebied zijn binnen deze contouren geen (beperkt) kwetsbare objecten aanwezig. Binnen de groepsrisicocontour vinden geen ruimtelijke ontwikkelingen plaats. Een nader onderzoek naar het groepsrisico als gevolg van stationaire risicobronnen is niet vereist.

In de nabijheid van het plangebied is Vuurwerkhandel Caravan Import Erasmus gesitueerd (Erasmusweg 872), waar sprake is van opslag van consumenten vuurwerk. Volgens het Vuurwerkbesluit van 22 januari 2002 gelden er veiligheidsafstanden van 8 meter (Bijlage 3 artikel 1.2.a). Het bestemde gebied ligt op 28 meter van de erfgrens van de vuurwerkhandel. Er is derhalve geen sprake van verhoogd gevaar voor de bevolking in het plangebied.

Aan de Beresteinlaan bevindt zich een gasdrukregel- en meetstation van Eneco buiten het plan gebied. Volgens de Provinciale risicokaart is sprake van een veiligheidscontour van 25 m rondom het gasdrukregel- en meetstation. Het gasdrukregel- en meetstation van Eneco is gesitueerd aan de Beresteinlaan nabij de Hengelolaan, op meer dan 25 meter buiten het plangebied.