direct naar inhoud van 1.4 Geldende planologische regelingen
Plan: Laakhaven West en Petroleumhaven
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0192FLaakhavenW-50VA

1.4 Geldende planologische regelingen

1.4.1 Geldende bestemmingsplannen

Onderhavig bestemmingsplan vervangt het tot dan toe vigerende bestemmingsplan Laakhaven dat op 1 juli 1993 door de gemeenteraad is vastgesteld (rv 208). Bij besluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland d.d. 22 februari 1994, kenmerk DRG/ARB/75582A is het plan - gedeeltelijk - goedgekeurd. Vervolgens is het plan met uitzondering van enkele voorschriften, waaraan alsnog goedkeuring is onthouden, onherroepelijk geworden bij uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State van 23 januari 1996, no. E01.94.0176.


De gronden binnen het plangebied zijn hierin met name bestemd voor Bedrijfsdoeleinden (B). Ter plaatse van het Hildebrandplein geldt de bestemming 'Recreatie en/of groenvoorziening'. De resterende gronden in het gebied zijn respectievelijk bestemd voor 'Verkeersdoeleinden', 'Spoorwegdoeleinden', 'Water', 'Hoogspanningsleiding' en 'Waterstaatsdoeleinden'.


De gronden die zijn aangewezen voor 'Bedrijfsdoeleinden' zijn bestemd voor bedrijven, waaronder groothandelsbedrijven en laboratoria, meubel- en woninginrichtingsbedrijven, bouwmarkten, verkeersvoorzieningen en detailhandel, gericht op de zakelijke markt. De bedrijfsactiviteiten zijn, afhankelijk van het binnen de bestemming aangegeven differentiatievlak, beperkt tot de categorie 3 of 4 van de Staat van inrichtingen. De voor 'Recreatie en/of groenvoorziening aangewezen gronden zijn bestemd voor school- en kindertuinen, groenvoorzieningen, waterpartijen of soortgelijke voorzieningen. Hierbij is één gebouw toegestaan alsook voorwerpen van beeldende kunst en speelwerktuigen. Binnen de bestemming 'Verkeersdoeleinden' zijn hoofd- en wijkontsluitingswegen, pleinen, fietsvoorzieningen, openbaar vervoerstroken en groenvoorzieningen toegestaan. Voor zover het de gronden betreft met de aanduiding viaduct zijn de gronden ook voor water bestemd. Er mogen binnen deze bestemming bepaalde ondergeschikte gebouwen en bouwwerken, geen gebouw zijnde, tot stand worden gebracht. De gronden die volgens de kaart zijn aangewezen voor 'Spoorwegdoeleinden' zijn bestemd voor een spoorwegstation en personen- en goederenvervoer per rail. Binnen de bestemming 'Water' zijn de gronden in hoofdzaak bestemd voor de waterhuishouding en het scheepvaartverkeer. Hierbij zijn bouwwerken zoals bruggen, beschoeiingen, kademuren, al dan niet drijvende aanlegsteigers, alsmede beeldende kunstwerken toegestaan. Ter plaatse van de op de kaart aangegeven 'Hoogspanningsleiding' is de grond met een in de planvoorschriften aangegeven breedte mede bestemd voor ondergrondse 150 KV hoogspanningsleidingen en/of telecommunicatie kabelverbindingen. Hierbinnen zijn andere bouwwerken ten dienste van deze bestemming toegestaan en met vrijstelling ook bouwwerken ten behoeve van de onderliggende bestemmingen, waarbinnen de leiding is gelegen. Ook is er voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden op of in de gronden met de bestemming 'Hoogspanningsleiding' een aanlegvergunning vereist. De gronden met de bestemming 'Waterstaatsdoeleinden' zijn mede voor dat doel bestemd en dienen uit dien hoofde ook voor behoud, herstel en verbetering van de waterkering. Hierbij zijn bouwwerken ten dienste van die bestemming en met vrijstelling ook ten behoeve van de met deze bestemming samenvallende bestemmingen toegestaan. Ook hier is voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden een aanlegvergunning vereist.

1.4.2 Parapluherzieningen

Naast bestemmingsplannen die op een specifiek plangebied van toepassing zijn, kent de gemeente Den Haag drie parapluherzieningen die op het gehele grondgebied van toepassing zijn en die door dit bestemmingsplan voor wat betreft het plangebied worden vervangen:

a. Parapluherziening Detailhandel Vuurwerk (2004). Hierin is het beleid van de gemeente Den Haag neergelegd ten aanzien van de vestiging van detailhandelsbedrijven die zich bezighouden met de verkoop en opslag van consumentenvuurwerk.

b. Parapluherziening seksinrichtingen. Met dit bestemmingsplan is de gemeente beschermd tegen ongebreidelde vestiging van seksinrichtingen (prostitutiebedrijven, seksclubs en escortbedrijven) via het bestemmingsplan Parapluherziening Seksinrichtingen (2003).

c. Paraplubestemmingsplan Archeologie: De gemeente Den Haag zorgt er voor dat de archeologische belangen in voldoende mate in bestemmingsplannen opgenomen zijn. Dat betekent dat bestemmingsplannen zijn voorzien van een archeologieparagraaf, regels en de plankaart (verbeelding). Vooruitlopend daarop wordt tijdelijk gebruik gemaakt van een paraplubestemmingsplan waarin de archeologische waarden zijn opgenomen voor de gebieden waarvoor nog geen actueel bestemmingsplan is gemaakt. Dit paraplubestemmingsplan is in 2010 vastgesteld. De wijze waarop dit bestemmingsplan het beleid in het paraplubestemmingsplan Archeologie vervangt, is beschreven in paragraaf 4.12.