direct naar inhoud van 4.8 Water
Plan: Bezuidenhout - West
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0182GBezuidenW-70OH

4.8 Water

In het Nationaal Bestuursakkoord Water (2003) is de watertoets opgenomen als één van de instrumenten om het nieuwe waterbeleid voor de 21e eeuw vorm te geven. Het doel van de watertoets is te waarborgen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op evenwichtige wijze in beschouwing worden genomen bij alle waterhuishoudkundig relevante ruimtelijke plannen en besluiten.

Het Hoogheemraadschap van Delfland is verantwoordelijk voor het waterbeheer en het waterkeringenbeheer in het plangebied. Bij het tot stand komen van dit bestemmingsplan is in het kader van de Watertoets met het schap overleg gevoerd over deze waterparagraaf, de plankaart en de regels. In deze paragraaf zijn de hierbij gemaakte afspraken verwerkt.

Samen met het Hoogheemraadschap is een Watervisie opgesteld, waarin met name gekeken wordt naar het waterbergingsvraagstuk en de eventuele oplossingsrichtingen. Voor het plangebied Bezuidenhout-West hoeft geen extra ruimte voor water te worden gereserveerd. Uit de uitkomsten in de Watervisie blijkt verder, dat voor het Boezemgebied door middel van maatregelen anders dan het toevoegen van oppervlaktewater, het thema waterkwantiteit voldoende onder controle zal kunnen worden gehouden.

Bezuidenhout-West is gelegen in bestaand stedelijk gebied, dat ligt in het boezemgebied van Delfland. Het vastgestelde waterpeil in het boezemgebied is NAP -0,42 m met een maximaal toelaatbare peilstijging van 40 cm. Op het Jan van Riebeekplein heeft de gemeente een peilbuis die elke 6 weken wordt uitgelezen. De gemiddelde grondwaterstand is circa NAP - 1,00 m.
In het plangebied is geen oppervlakte water aanwezig. Het bestemmingsplangebied bevat daarom ook geen watergerelateerde ecologische zones.

Binnen het plangebied liggen verschillende rioolpersleidingen. Deze worden primair bestemd waarbij aan beide zijden een strook van 5 m wordt vrijgehouden. In het plangebied is op de Schenkkade een boezemkade aanwezig. Deze bestaat uit een kernzone en een beschermingszone. De kernzone moet vrij blijven van bebouwing. De beschermingszone is een zone waar alleen bouwwerken mogen die de stabiliteit van de waterkering niet negatief beïnvloeden. De boezemkade dient primair te worden bestemd. Voor werken binnen de keurzone van de boezemkade dient een ontheffing van de keur aangevraagd te worden.

Het gebied wordt deels gemengd gerioleerd (vooroorlogse deel). Deels is het gebied reeds voorzien van een gescheiden rioolstelsel. Verdere invoering van dit systeem is wenselijk. Bij nieuwbouw worden eisen gesteld aan de aanleg van de riolering. Bij de aanvraag van een bouwvergunning moet in het gebouw wel een gescheiden systeem aangelegd worden.

Het bestemmingsplan kent weinig ontwikkelingen.

Op het perceel Schenkweg 5 wordt, via een wijzigingsbevoegdheid, de bouw van maximaal 65 appartementen mogelijk gemaakt. De toename van de verharding ten opzichte van de oude situatie is verwaarloosbaar. Daarnaast is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor Schenkweg 56 t/m 60. Een bestaand kantoorgebouw met achtergelegen bedrijvenunits kunnen omgezet worden naar eengezinswoningen en appartementen. Omdat in de huidige situatie een groot deel van het terrein verhard is en er voor een deel eengezinswoningen met tuinen worden teruggebouwd zal de verharding minimaal zijn.