Plan: | Bezuidenhout - West |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0182GBezuidenW-70OH |
De nota Tien voor milieu; contouren voor milieubeleid 2006 - 2010 (2006) bevat de hoofdlijnen van het milieubeleid van de gemeente Den Haag. Hierin zijn ambities vastgesteld voor de speerpunten lucht, klimaat, water en geluid en voor de aandachtspunten vergunningverlening en handhaving, externe veiligheid, afval, binnenmilieu, bodem en sturing. De nota onderstreept de ambitie om Den Haag te ontwikkelen tot een duurzame Wéreldstad aan Zee en legt verbanden met andere Haagse beleidskaders zoals de Structuurvisie Den Haag 2020.
Een belangrijk instrument bij samenwerking tussen ruimtelijke ordening en milieu is het gebiedsgericht milieubeleid, dat werd geïntroduceerd in het aan bovengenoemde nota voorafgaande Milieubeleidsplan Den Haag 2001. De Handleiding Gebiedsgericht Milieubeleid (2005) maakt het mogelijk om de milieuambities af te stemmen op de specifieke functies, kenmerken en mogelijkheden van een gebied, waardoor de kwaliteiten van dat gebied verbeterd of beter beschermd kunnen worden.
Er is een indeling van Den Haag gemaakt in gebieden met eenzelfde functie, zogenaamde gebiedstypen. Per gebiedstype is de gewenste milieukwaliteit vastgesteld. De gebiedsspecifieke kenmerken en mogelijkheden bepalen de toekenning van de ambitie per milieudoel: geluid, lucht, bodem, afval, water, ecologie en groen, energie, mobiliteit, externe veiligheid en binnenmilieu. Daarmee wordt richting gegeven aan de kwaliteit die de verschillende milieuaspecten op een bepaald tijdstip moeten hebben. Er is een zestal gebiedstypen gedefinieerd: wonen, werken, gemengd wonen, gemengd werken, infrastructuur, groene hoofdstructuur en water.
In het gebiedsgericht milieubeleid wordt per milieuaspect het ambitieniveau bepaald. Daarbij worden drie niveaus onderscheiden:
In de Ambities Bezuidenhout-West is vastgelegd dat het streven is de ambities aan te houden voor het gebiedstype ‘gemengd gebied met het accent op wonen’. Voor de thema’s Bodem, Geluid, Lucht, Mobiliteit, Schoon (openbare ruimte) en Natuur is het ambitieniveau ‘extra’. Dat betekent dat de ambities een stuk verder gaan dan het wettelijk minimum. Voor de thema’s Externe Veiligheid en Klimaat (CO2-uitstoot) is het ambitieniveau ‘Maximaal’. Dit betekent dat wordt ingezet op de hoogst haalbare kwaliteit. De ontwikkelingen die in dit bestemmingsplan zijn opgenomen voldoen aan de wettelijke criteria. Bij het uitvoeren van de onderzoeken voor deze ontwikkelingen is gebleken dat het gebiedstype zich ten aanzien van deze concrete ontwikkelingen niet leent voor een hoger ambitienieveau. De wetgeving zelf voorziet al in voldoende mate in bescherming van de genoemde milieuaspecten.