direct naar inhoud van 4.10 Gebiedsgericht milieubeleid
Plan: Schilderswijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0174ESchildersw-70OH

4.10 Gebiedsgericht milieubeleid

Het gebiedsgericht milieubeleid is nader uitgewerkt in de 'Handleiding Gebiedsgericht Milieubeleid' die de gemeenteraad in september 2005 heeft vastgesteld.

In de handleiding is een indeling van Den Haag gemaakt met gebieden van eenzelfde functie. Gebieden met eenzelfde functie behoren tot hetzelfde gebiedstype. Per gebiedstype is de gewenste milieukwaliteit vastgesteld. De gebiedsspecifieke kenmerken en de mogelijkheden bepalen de toekenning van de ambitie per milieudoel: geluid, lucht, bodem, afval, water, ecologie en groen, energie, mobiliteit, externe veiligheid en binnenmilieu. Met het vaststellen van milieuambities per gebiedstype wordt richting gegeven aan de kwaliteit die de verschillende onderdelen van het milieu op een bepaald tijdstip dienen te hebben. Er is een zestal gebiedstypen gedefinieerd: Wonen, Werken, Gemengd wonen, Gemengd werken, Verkeersinfrastructuur en Groene hoofdstructuur en water. Het plangebied behoort tot het gebiedstype Wonen: de hoofdfunctie is wonen. Er zijn verschillende woonvormen denkbaar: hoogbouw, laagbouw, ruim opgezet of juist dicht op elkaar. Het gaat om een min of meer monofunctioneel gebied met voorzieningen ten bate van het gebied zelf, bijvoorbeeld winkels en scholen. De Parallelweg en omgeving, direct aan het spoor, behoort tot het gebiedstype Verkeersinfrastructuur: een naar zijn aard smal gebied dat veelal wordt geflankeerd door bebouwing (bedrijvigheid of wonen) en groen en dat wordt gekenmerkt door een concentratie van hoog dynamische stedelijke transportfuncties.

Per thema zijn drie oplopende ambitieniveaus geformuleerd:

  • Milieu Basis: de milieuambitie voor een thema die aansluit bij de bestaande wet- en regelgeving.
  • Milieu Extra: de milieuambitie voor een thema die een stuk verder gaat dan het wettelijk minimum.
  • Milieu Maximaal: de maximaal haalbare milieuambitie voor een thema.

Per gebiedstype leidt dit per milieuthema tot de volgende milieuambitie:

Thema   Ambitie Gebiedstype Wonen   Ambitie Gebiedstype Verkeersinfrastructuur  
Bodem   Extra   Basis  
Externe veiligheid   Maximaal   Basis  
Geluid   Maximaal   Basis  
Lucht   Maximaal   Basis  
Mobiliteit   Extra   Basis  
Schoon   Extra   Maximaal  
Water   'Water dat siert'   'Water dat siert'  
Natuur   Extra   Extra  
Klimaat   Maximaal   Maximaal  

Bij toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen in het plangebied zijn deze milieuambities richtinggevend. Omdat het bestemmingsplan met name tot doel heeft de bestaande ruimtelijke structuur juridisch-planologisch te regelen, is van een afweging van deze ambities afgezien.