direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding voor het bestemmingsplan
Plan: Schilderswijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0174ESchildersw-70OH

1.1 Aanleiding voor het bestemmingsplan

De gemeente Den Haag stelt om een aantal redenen een nieuw bestemmingsplan voor de Schilderswijk op.

1.1.1 Verouderde bestemmingsplannen

In de Nota Bestemmingsplannen in relatie tot het actualiseringsprogramma en tot de Structuurvisie Den Haag 2020 die op 14 december 2006 door de gemeenteraad is vastgesteld, is vastgelegd dat de komende jaren een actualisering plaatsvindt van een groot aantal verouderde bestemmingsplannen. Ter uitvoering van dit beleidsvoornemen is een bestemmingsplan voor de Schilderswijk opgesteld. De juridisch-planologische regeling van dit plangebied is niet alleen verouderd – het bestemmingsplan Schilderswijk Centrum dateert van 1982 – maar is ook sterk versnipperd door een groot aantal stadsvernieuwingsplannen en partiële herzieningen ervan (zie paragraaf 1.4). Een nieuw bestemmingsplan voor de Schilderswijk zal deze 'lappendeken' aan juridisch-planologische regelingen omvormen tot een eenduidig en adequaat juridisch-planologisch regime dat recht doet aan de huidige situatie maar ook nieuwe ontwikkelingen

1.1.2 Wet ruimtelijke ordening

In de tweede plaats voldoet de gemeente Den Haag met het opstellen van het bestemmingsplan Schilderswijk aan de regels van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening. Artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening bepaalt dat de gemeenteraad voor het gehele grondgebied van de gemeente één of meer bestemmingsplannen vaststelt (lid 1) en dat de bestemming van de gronden binnen een periode van tien jaar, gerekend vanaf de datum van de vaststelling van het bestemmingsplan, telkens opnieuw wordt vastgesteld (lid 2). Met de vaststelling van bestemmingsplan Schilderswijk wordt aan deze verplichting voldaan.

1.1.3 Projectbesluiten

Binnen het plangebied zijn twee projectbesluiten als bepaald in artikel 3.10 van de Wet ruimtelijke ordening verleend. Deze projectbesluiten worden in onderhavig bestemmingsplan opgenomen.

1.1.3.1 Paulus Potterstraat 185-a t/m 185-e

Op 25 juli 2008 is een reguliere bouwvergunning ingediend voor het in- en uitwendig veranderen van de bedrijfsruimten Paulus Potterstraat 185-a t/m 185-c en 185-e, de opslagruimte Paulus Potterstraat 185-d tot 28 appartementen en het toevoegen van een extra bouwlaag t.b.v. studentenhuisvesting. Aan het project is medewerking verleend met toepassing van een projectbesluit als bepaald in artikel 3.10 van de Wet ruimtelijke ordening. Dit projectbesluit is op 2 september 2009 onherroepelijk geworden. Het projectbesluit is opgenomen in dit bestemmingsplan.

1.1.3.2 Hoefkade 350

Op 17 april 2009 heeft Politie Haaglanden, Bureau Huisvesting, een aanvraag om een reguliere bouwvergunning ingediend. De aanvraag omvat het verbouwen en vergroten van het politiebureau Hoefkade 350. Aan het project wordt medewerking verleend met toepassing van een projectbesluit als bepaald in artikel 3.10 van de Wet ruimtelijke ordening. Ook dit projectbesluit wordt opgenomen in dit bestemmingsplan.