direct naar inhoud van 4.4 Externe veiligheid
Plan: Wateringse Veld - Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0172BWateringZd-50VA

4.4 Externe veiligheid

Het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) is erop gericht de kans om buiten een inrichting met gevaarlijke stoffen te overlijden door een ongewoon voorval binnen die inrichting tot een redelijk niveau te beperken en dat beperkt te houden. Het besluit hanteert daartoe verplichte afstanden en grens- of richtwaarden en gaat uit van twee normen:

  • het plaatsgebonden risico: de kans dat iemand die permanent op een locatie verblijft komt te overlijden als gevolg van een extern veiligheidsrisico. Het plaatsgebonden risico kan door middel van contouren op een kaart worden aangegeven.
  • het groepsrisico: de kans dat een groep mensen van een bepaalde omvang overlijdt. De normen voor het groepsrisico zijn ingewikkeld maar komen er in het kort op neer dat het risico dat een kleine groep overlijdt groter mag zijn dan het risico dat een grote groep overlijdt.

Verder onderscheidt het Bevi kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten. Zo wordt een woonwijk als een kwetsbaar object en twee woningen op één hectare als een beperkt kwetsbaar object omschreven. De aanwezigheid van de volgende risicovolle inrichtingen is getoetst:

  • Transport. Het plangebied ligt niet nabij de route gevaarlijke stoffen, spoorwegen, snelwegen et cetera.
  • Inrichtingen. In of nabij het plangebied liggen geen risicovolle inrichtingen, bijvoorbeeld LPG-stations, dichtbij (beperkt) kwetsbare objecten.
  • Vuurwerk. Het Vuurwerkbesluit behoort niet tot het Bevi. In het plangebied zijn geen verkooppunten van vuurwerk.
  • Buisleidingen. Zie paragraaf 4.4.1
4.4.1 Kabels en leidingen

Boven het westelijk deel van de ecologische zone bevindt zich parallel aan de Rijnerwatering een bovengrondse hoogspanningsverbinding (150 kV). Onder en binnen een bepaalde afstand tot de hoogspanningsverbinding is geen bebouwing toegestaan zonder goedkeuring van de leidingbeheerder Tennet . Deze bepaling is van toepassing op een strook met een totale breedte van 55 meter (27,50 meter aan weerszijden van de centrale as van de bovengrondse hoogspanningsverbinding) die voortvloeit uit het zakelijk recht van Tennet. Binnen deze strook mogen geen gebouwen of bouwwerken hoger dan 45 meter worden opgericht, tenzij ten dienste van de hoogspanningsverbinding. Bij de inrichting van de ecologische zone is rekening gehouden met de bovengrondse hoogspanningsverbinding: de bereikbaarheid van de hoogspanningsmasten voor onderhoudswerkzaamheden is gewaarborgd door voldoende ruimte rond deze masten open te laten en de masten vanaf de boezemkade toegankelijk te maken.

Aan de Bovendijk bevindt zich een nutsvoorziening van Tennet. Bij dit opstijgpunt wordt de bovengrondse hoogspanningsverbinding ondergronds gebracht. Het bovengrondse gedeelte verbindt het opstijgpunt met het in aanbouw zijnde hoogspanningsstation Wateringen. Dit ondergrondse kabelgedeelte is gelegen onder het Oosteinde, de Treslonglaan, de Vogelenzanglaan en de Bovendijk. Boven en binnen een bepaalde afstand van deze ondergrondse hoogspanningsverbinding is bebouwing eveneens niet toegestaan zonder goedkeuring van leidingbeheerder Tennet. Deze bepaling is van toepassing op een strook van 3 meter aan weerzijden van de centrale as van de ondergrondse hoogspanningsverbinding: een strook met een totale breedte van 6 meter.

In het gebied bevindt zich de regionale gastransportleiding W-509-01. Buiten het plangebied bevindt zich een regionale aardgastransportleiding (W-509-01) waarvan de zonering zich binnen het plangebied uitstrekt. De onderstaande tabel is opgesteld op basis van de circulaire getiteld "zonering rondom hoge druk aardgastransportleidingen" uit 1984.

Leidingnr.   Diam.   Ontwerp druk   Vrijwarings- zone   Minimale bebouwings- afstand Cat. I   Minimale bebouwings afstand Cat. II   Toetsings- afstand   Inventarisatie- afstand  
W-509-01   12"   40   4 meter   14 meter   4 meter   30 meter   140 meter  
W-509-01*   16"   40   4 meter   20 meter   4 meter   40 meter   170 meter  
W-514-01   12"   40   4 meter   14 meter   4 meter   30 meter   140 meter  

* De W-509-01 verloopt van 12" naar 16" en heeft daardoor afwijkende veiligheids afstanden

Parallel aan de Middenweg bevindt zich aan de noordzijde één gasleiding van de Nederlandse Gasunie NV. De veiligheidszone waarbinnen bebouwing niet toegestaan is, bedraagt aan weerszijden van de leidingen 20 meter. De totale breedte van de zone, inclusief de reservering voor een eventueel toekomstige extra leiding, is derhalve gesteld op 42 meter.

Verder ligt in het plangebied een rioolwaterpersleiding die bij het Hoogheemraadschap van Delfland in beheer is. De veiligheidszone waarbinnen geen bebouwing is toegestaan, anders dan ten behoeve van de leiding zelf, is gesteld op 10 meter.