direct naar inhoud van 3.9 Water
Plan: Bezuidenhoutseweg 30 t/m 216
Status: concept
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0171GBezuidenwg-50VA

3.9 Water

3.9.1 Waterbeheer en watertoets

Provinciaal

De Provincie Zuid-Holland heeft met de Zuid-Hollandse waterschappen een gezamenlijke visie over het waterbeheer in de toekomst opgesteld. Deze visie met de benaming 'Bruisend Water' behandelt een aantal thema's waarop geanticipeerd dient te worden bij beslissingen op het gebied van de ruimtelijke inrichting.

Delfland

Recent heeft het Hoogheemraadschap van Delfland haar waterbeheersplan geactualiseerd: Waterbeheersplan 2006-2009, Realiseren en intensiveren (2005). De komende jaren ligt het accent op het realiseren van de opgestelde plannen en het intensiveren van de uitvoering ervan. De thema's waarbinnen dit plaatsvindt zijn: veiligheid, leefbaarheid en duurzaamheid, bruikbaarheid, aanleggen en beheren, overleggen, samenwerken, reguleren en toezicht houden. Het Nationaal Bestuursakkoord Water vraagt om daadkrachtige uitvoering van een groot aantal maatregelen. Goede samenwerking en overleg met gemeenten ten aanzien van de watertoets van ruimtelijke plannen is een belangrijk streven.

Delfland streeft naar water als sturend beginsel in de ruimtelijke ordening. Delfland hecht veel waarde aan een robuust watersysteem en verlangt daarom een waterbergend vermogen van 325 m³ per ha voor nieuw in te richten stedelijk gebied. Ten aanzien van de waterkwaliteit in de boezemwateren streeft Delfland naar concentraties die voldoen aan de Maximaal Toelaatbaar Risiconiveau (MTR)-waarden van de Vierde Nota waterhuishouding.

Handreiking watertoets

Op 14 februari 2001 tekende het Rijk, het Interprovinciaal Overleg, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen de Startovereenkomst Waterbeleid 21e eeuw. Eén van de instrumenten om het nieuwe waterbeleid voor de 21e eeuw vorm te geven is de watertoets. Het doel van de watertoets is waarborgen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op evenwichtige wijze in beschouwing worden genomen bij alle waterhuishoudkundig relevante ruimtelijke plannen en besluiten. Het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW), getekend op 2 juli 2003, vervangt de Startovereenkomst.

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft in 2004 een 'eigen versie' opgesteld. Met de Handreiking Watertoets 2004 wordt inzicht gegeven in de manier waarop het Hoogheemraadschap procedureel en inhoudelijk om willen gaan met de watertoets.

Het ABC-Delfland is een studieprogramma van waaruit een maatregelenpakket wordt samengesteld voor het waterhuishoudkundig systeem van Delfland. Uiteindelijk doel is het realiseren van een duurzaam watersysteem, ook in bestaand stedelijk gebied

Waterplan Den Haag

Verder is voor de gemeente Den Haag van kracht het 'Waterplan Den Haag'. Het Waterplan is een gezamenlijk beleidsplan van de gemeente Den Haag en het Hoogheemraadschap van Delfland. In het plan is een visie beschreven voor het samenhangend beheer van de riolering, oppervlaktewater, watergebonden natuur en ondiep grondwater in Den Haag voor de middellange termijn.

3.9.2 Toekomstige waterhuishouding

De inefficiënte afwatering van het Haagse Bos kan op verschillende manieren worden verbeterd. Ten eerste door de afwatering via Park Marlot te laten verlopen, waardoor de afvoerroute wordt verlengd en meer doorstroming plaatsvindt. De watergangen naar Park Marlot sluiten echter niet aan. Dit maakt het realiseren van deze oplossing zeer kostbaar, aangezien er dan nieuwe watergangen gegraven moeten worden. Daarnaast voldoet de afwatering van Marlot via een duiker net aan de norm, zodat een extra hoeveelheid water voor overlast zou kunnen zorgen.

Daarom is ervoor gekozen om het Haagse Bos apart te bemalen. Naast een efficiëntere afwatering wordt hiermee het bemalingstekort van Mariahoeve grotendeels opgelost. Het gemaal zal aan de westkant van het bos worden geplaatst, op de plek waar zich nu een inlaat bevindt. Het bemalingstekort neemt hierdoor af met 6 m³/min en het nieuwe gemaal kan worden ingezet bij het nog in te voeren flexibele peil in het Haagse Bos (opgenomen in het peilbesluit). Huis ten Bosch zal dan blijven afwateren via de huidige duiker onder de Bezuidenhoutseweg.

Waterberging

Het gebied voldoet niet aan de vastgestelde waterbergingsnorm. Het realiseren van aanvullende waterberging is noodzakelijk. Deze waterberging is in het aanliggende bestemmingsplangebied Koekamp - Haagse Bos aanwezig.

Riolering

Het gebied ligt in het stedelijk gebied waar alle panden moeten zijn aangesloten op de riolering. Uitgangspunt voor het rioleringsbeleid is hier “De Leidraad Riolering” en de “Beslisboom afkoppelen”, waarbij het gebruik van voor het oppervlaktewater schadelijke stoffen zoals koper, zink en bitumineuze dakbedekking niet is toegestaan. Er worden geen wijzigingen in het aanwezige rioleringstelsel voorzien.

Grondwater

Doordat vrijwel het gehele plangebied verharding kent, wordt vrijwel al het regenwater via de riolering afgevoerd. Een deel van het hemelwater wordt op de in het Haagse Bos gelegen watergang geloosd. Het aan de rand van het plangebied aanwezige water, als scheiding met het Haagse Bos, blijft gehandhaafd.