direct naar inhoud van 5.2 Ruimtelijk-functionele ontwikkeling
Plan: Westeinde e.o.
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0082EWesteinde-70OH

5.2 Ruimtelijk-functionele ontwikkeling

5.2.1 Westeinde en omgeving

Waar de woonfunctie en het ziekenhuis het plan niet domineren, is het plangebied hoofdzakelijk opgedeeld in drie verschillende bestemmingen voor gemengde doeleinden. De eerste bestemming voor gemengde doeleinden ziet op het Westeinde en haar directe omgeving. Conform het beleid van de Structuurvisie Den Haag 2020 (paragraaf 3.2.4) zijn in de veelal historische bebouwing wonen, ateliers, werkplaatsen, galeries, winkels, kantoortjes et cetera gecombineerd tot een gemengd stedelijk milieu en is het gebied een uitloper en uitbreiding van het centrum. In de notitie 'Creatieve stad Den Haag' en de notitie 'Broedplaatsen' (paragraaf 3.9.3) zijn het Westeinde en haar zijstraten, in het zuidwestelijk deel van de periferie van de binnenstad, aangemerkt als een interessant gebied: een kansrijk gebied met een gemengd en creatief 'rommelmilieu', een broedplaats voor kunstenaars, ambachtelijke bedrijfjes, winkeltjes met heel specifiek assortiment en kleinschalige consumentgebonden dienstverlening te midden van woningen en horeca. Voorbeelden zijn creatieve initiatieven als de Spanjaardshof en De Aap. Met een brede doeleindenomschrijving van de bestemming laat het bestemmingsplan veel ruimte voor vestiging van creatieve initiatieven en wil het dit gemengd creatief 'rommelmilieu' verder versterken: op de begane grond zijn detailhandel, horeca, bedrijven, dienstverlening en welzijnsvoorzieningen toegestaan; wonen is zowel op de beganegrondlaag als op de verdiepingen toegestaan.

Soms, met name in de Assendelftstraat en de Lange Lombardstraat, overheerst de woonfunctie en is een andere functie op de begane grond slechts incidenteel aanwezig. Winkels, kantoortjes en maatschappelijke voorzieningen zijn in dat geval afzonderlijk bestemd, als aanduiding binnen de bestemming Wonen of in een afzonderlijke bestemming, bijvoorbeeld Maatschappelijk, in panden die hier naar aard en omvang geschikt voor zijn. In dit gebied kan het parkeren niet anders dan op de openbare straat plaatsvinden. Gezien de parcelering in opbouw en gezien het gebruik van de panden zijn ondergrondse parkeergarages niet voor de hand liggend maar in dit plan ook niet uitgesloten. De nieuwbouw aan de Lage Nieuwstraat heeft wel een parkeervoorziening op eigen terrein en ook op het binnenterrein tussen de Lage Nieuwstraat en de Prinsegracht wordt parkeren toegestaan. Nieuwbouwontwikkelingen in het gebied (zie paragraaf 5.3.1 en paragraaf 5.3.3) moeten voldoen aan de parkeernormen.

5.2.2 Jan Hendrikstraat en Torenstraat

Langs de Jan Hendrikstraat en de Torenstraat is de bestemming voor gemengde doeleinden gericht op detailhandel: beide straten liggen aan de rand van het kernwinkelapparaat en zijn belangrijke aanlooproutes richting de winkelstraten van de binnenstad. Ander gebruik (horeca, dienstverlening et cetera) is eventueel na ontheffing mogelijk, het beleid is gericht op de vestiging van winkels.

5.2.3 Prinsegracht

De gemengde bestemming staat aan de Prinsegracht vrijwel dezelfde functies toe als aan het Westeinde en haar directe omgeving. Detailhandel en horeca zijn alleen na ontheffing toegestaan. Vanwege het statig karakter van de Prinsegracht zelf en van de hoge herenhuizen erlangs gaat de voorkeur uit naar aansprekende, middelgrote kantoorvestigers en maatschappelijke voorzieningen die in zulke herenhuizen op hun plaats zijn. Te midden van Het Koorenhuis, een grote cultuurvoorziening, en Van Stockum's Veilingen ontstaat zo een gemengd stedelijk milieu, grootschaliger dan aan het Westeinde.

5.2.4 Overig plangebied

Het deel van het plangebied tussen de Noordwal, Bij de Westermolens, achterlangs het Westeinde en achterlangs de Torenstraat heeft hoofdzakelijk een woonfunctie en niet een gemengde, zoals de voorgaande deelgebieden. Het plan is gericht op consolidatie van de bestaande situatie en het bestemt dit gebied grotendeels voor wonen. Een aantal panden, met name de oudere bebouwing aan het Slijkeinde en aan de Breedstraat, kent een afwijkend gebruik op de begane grond. Dit bestaand gebruik mag worden voortgezet om zo de gemêleerde functionele structuur te kunnen handhaven die typerend is voor binnenstedelijke woongebieden.

5.2.5 Ontwikkeling economische functies

In het plangebied is uitbreiding van detailhandel alleen toegelaten in de Torenstraat, de Jan Hendrikstraat en het Westeinde. In het plangebied zijn de geïsoleerde bedrijven en/of straatjes met enkele bedrijven naast elkaar – de Blekerslaan, de Pastoorswarande en de Noordwal – positief bestemd.

5.2.6 Ontwikkeling beschermd stadsgezicht

Het plan is erop gericht de cultuurhistorische waarden van dit deel van het rijksbeschermd stadsgezicht Centrum (en die van het gemeentelijk beschermd stadsgezicht Zeeheldenkwartier) te waarborgen. Daarom is algemeen bepaald dat behoud van de cultuurhistorisch waardevolle bebouwing die op het moment van de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan aanwezig is, uitgangspunt is.

Nieuwe initiatieven worden getoetst aan de te behouden kwaliteiten, zoals die in beide aanwijzingen tot beschermd stadsgezicht en de daarop gebaseerde karakteristieken worden genoemd. Voor wat betreft de bouwwijze zal aansluiting moeten worden gezocht bij karakteristieke en cultuurhistorische waarden van de bestaande omgeving. Verder moet de bestaande ruimtelijke structuur van ondermeer straten, pleinen en groenvoorzieningen in hun onderlinge samenhang behouden blijven. Vervanging of verandering van deze elementen is slechts toegestaan met behoud en zo nodig verbetering van de cultuurhistorische waarden.

De wijze waarop dit bestemmingsplan beide stadsgezichten juridisch-planologisch beschemrd, is beschreven in paragraaf 6.3.2.

5.2.7 Extra bouwlagen

In het kader van de Structuurvisie Den Haag 2020 maakt het bestemmingsplan mogelijk een extra bouwlaag te realiseren op de vierlaagse bebouwing langs de Lijnbaan en op de bebouwing langs de kade Bij de Westermolens die nog niet minimaal vijf lagen hoog is (zie paragraaf 3.2.4).

In het gebied rondom het Slijkeinde (Oude Boomgaardstraat, Pieter van den Zandestraat en Bakkerstraat) is onderzocht of een extra bouwlaag op de drielaagse bebouwing mogelijk is. Het straatprofiel met een gemiddelde breedte van 9 m, een gemiddelde hoogte van 9,5 m in combinatie met smalle binnenterreinen laat in de meeste gevallen geen extra bouwlaag toe: een extra bouwlaag op deze bebouwing zou de bezonning van omliggende bebouwing te veel belemmeren. In het bestemmingsplan is alleen een extra bouwlaag toegestaan op een aantal panden aan het Slijkeinde; deze is hier bij recht direct toegestaan.