direct naar inhoud van 1.2 Doel
Plan: Westeinde e.o.
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0082EWesteinde-70OH

1.2 Doel

Naast algemene doelstellingen ten aanzien van beheer en ontwikkeling van het plangebied zijn er twee concrete doelen van het nieuwe bestemmingsplan Westeinde en omgeving aan te wijzen: het beschermd stadsgezicht van het centrum van Den Haag en de implementatie van de Structuurvisie Den Haag 2020 'Wéreldstad aan Zee'.

1.2.1 Beheer en ontwikkeling

Bestemmingsplan Westeinde en omgeving is in de eerste plaats vooral een beheerbestemmingsplan. Met het oog op een verantwoord beheer van de ruimtelijke structuur wil de gemeente Den Haag met de vaststelling van het nieuwe plan de bebouwing en functies vastleggen, in stand houden en handhaven. De bestaande ruimtelijke structuur van het plangebied is over het algemeen goed: de openbare ruimte, de ruimtelijke samenhang en differentiatie, de relatie tussen openbaar en privé-gebied, de bouwkundige staat van woningen en voorzieningen en de kwaliteit van de architectuur.

In de tweede plaats maakt het plan – passend binnen de ruimtelijke structuur van het plangebied – nieuwe ontwikkelingen mogelijk: de bouw van woningen aan de Korte Lombardstraat en Lange Lombardstraat, aan de Noordwal en de Bakkerstraat en de uitbreiding van MCH Westeinde.

In het kader van beheer en ontwikkeling is een zorgvuldige afweging gemaakt tussen het behoud van de ruimtelijke structuur – de beeldkwaliteit, bebouwing en functies in het plangebied – enerzijds en de woonwensen en gebruiksvrijheden van bewoners en gebruikers anderzijds.

1.2.2 Beschermd stadsgezicht Centrum 's-Gravenhage

Een deel van het plangebied is op 5 juli 1971 door de minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk en de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aangewezen als rijksbeschermd stadsgezicht (het voorste deel van Westeinde met een aangrenzend deel van de Torenstraat en de Jan Hendrikstraat); op 4 juli 1994 is door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu een groter deel van het plangebied als rijksbeschermd stadsgezicht aangewezen. Ter bescherming van het aangewezen stadsgezicht stelt de gemeenteraad ingevolge artikel 36 lid 1 van de Monumentenwet een bestemmingsplan vast. Doel van de aanwijzing is om de karakteristieke met de historische ontwikkeling samenhangende structuur en ruimtelijke kwaliteit van het gebied te onderkennen als zwaarwegend belang bij de verdere ontwikkelingen binnen het gebied. Dit bestemmingsplan voorziet in de bescherming van de belangen waarop de aanwijzing doelt.

Een klein van het plangebied (de Noordwestsingelgracht en de Noordwal tot de voorgevel van de bebouwing) is onderdeel van het gemeentelijk beschermd stadsgezicht Zeeheldenkwartier, aangewezen door de gemeenteraad van Den Haag op 14 februari 2002 (RIS 91356) en 5 oktober 2004 (RIS 120560). Ook de belangen die in dit deel van het plangebied met de aanwijzing tot gemeentelijk beschermd stadsgezicht zijn gemoeid, worden in dit bestemmingsplan beschermd.

1.2.3 Structuurvisie Den Haag 2020

Op 17 november 2005 stelde de gemeenteraad de Structuurvisie Den Haag 2020 'Wéreldstad aan Zee' vast. In de actualisering van bestemmingsplannen conform de nota 'Bestemmingsplannen in relatie tot het actualiseringsprogramma en tot de Structuurvisie Den Haag 2020' staat het beleid in de structuurvisie centraal. Zo moet langs de doorgaande wegen en langs de stedelijke groene hoofdstructuur worden uitgegaan van tenminste vijf bouwlagen.