Plan: | Zuidelijk IJsselfront |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0513.1400BPZIJsselfront-DF01 |
Waterschapsbeleid (Waterbeheerplan 2010-2015)
Het beleid van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (verder HHSK) is vastgelegd in het waterbeheerplan HHSK 2010 - 2015, de Keur van Schieland en de Krimpenerwaard, peilbesluiten en de leggers. Het HHSK streeft ernaar om samen met gemeenten als partners op te trekken. Er moet worden ingezet op intensief overleg met gemeentebesturen voor het kunnen realiseren van projecten. De ruimtelijke ordening en de waterhuishouding moeten in onderlinge relatie worden ontwikkeld. Op basis van ervaring en deskundigheid adviseert HHSK over de mogelijkheden voor een duurzaam watersysteem. De laatste jaren is het inzicht gegroeid dat op een duurzame wijze met het stedelijk waterbeheer dient te worden omgegaan, mede gezien de klimaatveranderingen. Aandachtspunten voor het duurzame stedelijk waterbeheer zijn het minimaliseren van wateroverlast, het realiseren van voldoende waterberging waarbij zoveel mogelijk een ecologische inrichting wordt nagestreefd, het verantwoord afkoppelen van verhard oppervlak en het voorkomen van diffuse verontreinigingen door toepassing van duurzame bouwmaterialen.
De visie is uitgewerkt in een concreet maatregelenplan:
Voor ontwikkelingen is het waterbeheerplan van HHSK 2010 - 2015 van het hoogheemraadschap van belang. Ontwikkelingen gaan vaak gepaard met een toename van het verharde oppervlak. In het waterbeheerplan van HHSK 2010 - 2015 is beschreven hoe het hoogheemraadschap omgaat met het bergen van oppervlaktewater bij een toenemende verharding van het oppervlak. In zijn algemeenheid geldt verder dat voor aanpassingen aan het bestaande waterhuishoudingsysteem bij het Hoogheemraadschap vergunning dient te worden aangevraagd op grond van de Keur. Dit geldt bijvoorbeeld voor de aanleg van overstorten, van de hemelwaterafvoer op het oppervlaktewater, het dempen en graven van water en het aanbrengen van verhard oppervlak. De Keur maakt het mogelijk dat het Hoogheemraadschap haar taken als waterkwaliteits- en kwantiteitsbeheerder kan uitvoeren.
Waterberging
Het hele plangebied is buitendijks gelegen. Er gelden geen eisen voor de berging van stedelijk water.
Wel heeft het plangebied krachtens de beleidsregels grote rivieren (Bgr) een bergende functie voor rivierwater, voor zover het plangebied gelegen is beneden 3.00 m +NAP. De zellingen liggen echter voor het overgrote deel op een hoogte van 3.00 m +NAP of meer, waarmee de zellingen niet of nauwelijks een bergende functie hebben. Daarnaast worden in dit bestemmingsplan buiten de bestaande bouwvlakken geen nieuwe rechtstreekse bebouwingsmogelijkheden geboden.
Voor het uitvoeren van activiteiten in het buitendijks gebied moet bij Rijkswaterstaat een vergunning als bedoeld in artikel 6.12 van het Waterbesluit worden aangevraagd. De hoogte van het maaiveld kan bij de beoordeling van de vergunningaanvraag relevant zijn voor een eventuele compensatieopgave.
Waterveiligheid
Een deel van het plangebied ligt in de beschermingszone behorend bij de waterkerende functie van de Gouderaksedijk. Dat deel van het plangebied heeft dan ook de dubbelbestemming "Waterstaat - Waterkering".