Plan: | Zuidelijk IJsselfront |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0513.1400BPZIJsselfront-DF01 |
Het voornaamste deel van het plangebied Zuidelijk IJsselfront is opgebouwd uit de drie zellingen, te weten de Driehoekzelling, de zelling Koudasfalt en de Gouderakse zelling. De zellingen hebben over het algemeen de functie woon-werkgebied. De woonfunctie is met name geconcentreerd langs de verkeersroute (Gouderaksedijk). In deze paragraaf wordt per zelling de huidige situatie beschreven.
Driehoekzelling
De Driehoekzelling is de meest oostelijk gelegen zelling. Dit gebied bestaat uit voornamelijk bedrijfspercelen, enkele woningen, een kantoor en een horecavestiging, gelegen aan weerszijden van de Oudebrugweg.
De Oudebrugweg heeft het kleinschalige, dorpse karakter behouden, ondanks het verdwijnen van de functie van de weg als verbinding tussen Stolwijkersluis en Gouda, nu ruim 50 jaar geleden. Langs de weg ligt een aantal gemeentelijke monumenten.
De Oudebrugweg dient enkel voor bestemmingsverkeer en is doodlopend.
Aan de noordzijde van de Driehoekzelling ligt een wandelpad dat de Haastrechtsebrug met de Oude Brugweg verbindt.
De bedrijfspanden van Wijngo aan de noordzijde beslaan het grootste deel van de zelling. Op het zuidelijke gedeelte van de zelling is een menging van functies te vinden, te weten wonen, horeca, een kantoorvestiging en meerdere bedrijfsruimten.
Figuur 2 De Oude Brugweg
Tussen de zelling Driehoek en de zelling Koudasfalt (ook wel aangeduid als 'de kleine zelling') staan drie woningen.
Zelling Koudasfalt
De zelling Koudasfalt (genoemd naar de grootste gebruiker) is grotendeels in eigendom en in gebruik bij Koudasfalt BV. Gezien de aard van het productieproces is een ligging aan goed bevaarbaar water en nabij goede regionale ontsluitingswegen voor dit bedrijf van groot belang.
Daarnaast zijn hier een interieurbouwbedrijf en een accucentrale gevestigd.
Figuur 3 Zicht op Koudasfalt vanaf de Gouderaksedijk
Zelling Veerstalblok
De zelling Veerstalblok is een groene zelling. Deze zelling is niet bebouwd of anderszins in gebruik genomen. Het natuurgebied zorgt voor verweving van het buitengebied met de stedelijke structuur. Hierdoor wordt de belevingswaarde van het plangebied verhoogd.
Zelling Gouderaksedijk
De zelling Gouderaksedijk kent overwegend een bedrijfsmatig gebruik door een aantal kleinere bedrijven. De scheepswerf Van Vlaardingen was het eerste bedrijf dat zich op het terrein vestigde, maar heeft in 1994 haar bedrijfsactiviteiten hier beƫindigd. Sindsdien zijn de panden verhuurd/verkocht aan verscheidende bedrijven. De zelling maakt op sommige plekken een wat rommelige indruk door vervallen (bedrijfs)woningen en leegstand.
Figuur 4 De zelling Gouderaksedijk ter hoogte van Gouderaksedijk 68