Plan: | Stolwijkersluis |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0513.1200BPstolwijkersl-DF01 |
Zoals beschreven in hoofdstuk 2 kan het plangebied worden opgesplitst in twee karakteristieke landschappen. Het gebied ten zuiden van de Gouderaksedijk en de Provincialeweg West (N228) en het gebied ten noorden van deze wegen. Het zuidelijke gebied valt binnen een ontginningslandschap. Dit is herkenbaar aan de oude bebouwing aan de dijken, met daarachter de lange (laag gelegen) linten waar het vee kan grazen. Op deze locatie wordt in de toekomst het Veenweidepark gerealiseerd.
Het tweede karakteristieke landschap is gelegen in het noordelijke gebied, aan en om de Hollandsche IJssel. De woningen en bedrijven hier hebben een band met de rivier, wat resulteert in een duidelijke verschijningsvorm. Zo zijn de woningen op een hoog punt gesitueerd om wateroverlast te voorkomen en hebben deze veelal uitzicht op de Hollandsche IJssel.
Wonen
In onderhavig bestemmingsplan is onderscheid gemaakt in twee verschillende vormen van wonen. De basis van beide woongebieden is hetzelfde, namelijk een bouwvlak achter de voorgevelrooilijn waar in mag worden gebouwd. Het deel van het perceel vóór de voorgevelrooilijn heeft een 'Tuin' bestemming. Hiermee wordt voorkomen dat woningen dichterbij de weg kunnen worden gebouwd dan in de huidige situatie. In de paragraaf over de erfbebouwingsregeling is dit onderscheid in woonvormen ook gemaakt.
Bedrijvigheid
In het plangebied zijn de bedrijven direct bestemd, waarbij een verschil is tussen de toegestane bedrijven. In het bestemmingsplan is onderscheid gemaakt tussen de vestiging van wel en niet-geluidsgezoneerde bedrijven.
Recreatie
Het plangebied kent tot nog toe één recreatiegebied, namelijk het volkstuinencomplex aan de Gouderakse Tiendweg. Dit complex was in het voorheen geldende bestemmingsplan niet mogelijk, waardoor voor de nieuwvestiging hiervan is een vrijstelling doorlopen. De aanleg van het Veenweidepark zal de recreatieve mogelijkheden van het gebied vergroten.
Maatschappelijk
De Haastrechtse molen en de Waaiersluis zijn bijzondere voorzieningen in het gebied en hebben de bestemming Maatschappelijk gekregen. Binnen het plangebied zijn nabij de Stolwijkersluis gronden gelegen welke in eigendom zijn van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Deze gronden hebben een (indirecte) waarde in de instandhouding van de waterhuishouding in het peilgebied. Door deze gronden een maatschappelijke bestemming te geven waarin alle voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding en waterkering mogelijk zijn kan het hoogheemraadschap hier in de toekomst een passende invulling aan geven, zonder dat het bestemmingsplan dit in de weg staat.
Binnen het plangebied van onderhavig bestemmingsplan zijn de volgende wegen gelegen:
Al deze wegen hebben dezelfde bestemming 'Verkeer' gekregen. De genoemde wijze van bestemmen betekent geen wijziging van de bestaande verkeersstructuur. Tussen de rotonde en de Hollandsche IJssel wordt een extra aansluiting ten behoeve van de nieuwe ambulancepost in het plan opgenomen. Verder worden geen ontwikkelingen in het plan mogelijk gemaakt binnen de bestaande verkeersstructuur. De Zuidwestelijke Randweg is reeds mogelijk gemaakt door het provinciale inpassingsplan.
De openbare gebieden met een groen karakter zijn opgenomen binnen de bestemming 'Groen'. Verder geldt voor grote delen van het gebied de bestemming 'Agrarisch'. Ook deze bestemming draagt bij aan het in stand houden van het groene karakter van het gebied. Het beoogde Veenweidepark is aangegeven met de bestemming 'Waarde-Natuur'.
Cultuurhistorie
In het plangebied is een aantal Rijks- en gemeentelijke monumenten aanwezig. Deze monumenten worden beschermd door middel van het voorliggende bestemmingsplan. Voor deze monumenten is een dubbelbestemming 'Waarde - Cultuurhistorie' opgenomen waarin wordt verwezen naar de gemeentelijke monumentenverordening.
Molenbiotoop
In het plangebied is één molen gelegen, de Haastrechtse molen. Daarnaast is in het plangebied eveneens de molenbiotoop gelegen van de molen 't Slot welke buiten het plan is gelegen. Ter bescherming van de windvang en zicht op de molen is hiervoor een 'vrijwaringszone - molenbiotoop' opgenomen. Op het perceel ten zuiden en ten westen van de Haastrechtse molen is een nadere regel opgenomen om te voorkomen dat daar hogere beplanting kan worden geplaatst waardoor het zicht op de molen van de Provincialeweg West wordt geborgd.
Archeologie
Gouda heeft een eigen archeologische waardenkaart. Hierop wordt een deel van het plangebied aangeduid met drie verschillende waarden, namelijk Lage verwachting, Hoge verwachting vanaf 2,0 m - mv, Hoge verwachting vanaf 0,5 m - mv en Hoogwaardige locatie.
Voor het bestemmingsplan heeft dit tot gevolg dat de gebieden met een hoge verwachting en de hoogwaardige locatie Veerstal de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' hebben gekregen. Indien op deze gronden een omgevingsvergunning voor het bouwen wordt ingediend, dient de aanvrager te beschikken over een archeologievergunning voor de bodemverstorende activiteiten.
In de welstandsnota is aangegeven dat de regeling in het bestemmingsplan moet aansluiten op de regelingen in de welstandsnota. Het onderhavig bestemmingsplan is conserverend van aard. In de regels is aangesloten bij de standaard van de gemeente Gouda en de bestaande situatie.
Binnen de in de gemeente vigerende bestemmingsplannen zijn verschillende regelingen opgenomen. Op basis hiervan is een (algemene) regeling geformuleerd die ook in dit bestemmingsplan is overgenomen:
In het plangebied is in de huidige situatie op verschillende locaties voormalige agrarische bebouwing (VAB) gelegen. VAB locaties hebben veelal een grotere woning en meerdere bijgebouwen dan toegestaan binnen de Wonen - 1, de bestemming die normaliter voor woningen binnen de gemeente Gouda wordt gebruikt. In onderhavig bestemmingsplan is rekening gehouden met deze nieuwe situatie. De regeling voor VAB (zoals opgenomen binnen de bestemming Wonen - 2) zorgt voor een ruimere bouw mogelijkheid, waarmee strijdige situatie worden voorkomen. Deze regeling stelt dat nieuw op te richten bijgebouwen maximaal 50% van de oppervlakte van de bebouwing die wordt afgebroken mag bedragen, met een maximum van 200 m².