Plan: | Kadebuurt, Kort Haarlem, Gouda Oost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0513.1000BPKKG-DF01 |
Pieken in de Delta, Gebiedsgerichte Economische Perspectieven
Het landelijk algemene economisch beleid is gericht op het wegnemen van regionale knelpunten van nationaal belang om zo het nationaal groeivermogen een impuls te geven. De vastgestelde regionale knelpunten van nationaal belang hebben geen relatie met Gouda. In het beleid worden nationale economische prioriteiten gehanteerd te weten: internationaal concurrerende mainports, economische kerngebieden, topprojecten bedrijventerreinen, prioritaire hoofdverbindingsassen, gebiedsgerichte innovatie, stedelijke economie en toerisme.
Een gedeelte van het beleid is gericht op versterking van de stadseconomie (vestigingsklimaat diensten, bereikbaarheid, aansluiting arbeidsmarkt-onderwijs en verouderde bedrijventerreinen).
Ondanks dat Gouda niet tot het economisch kerngebied wordt gerekend, biedt de hoge prioriteit die gegeven wordt aan de realisatie van nieuw bedrijventerrein in de Zuidplaspolder en de opwaardering van de vervoersas A12 (prioritaire hoofdverbindingsas), veel (nieuwe) mogelijkheden voor ondernemers en een verbetering van het Gouds ondernemersklimaat.
Het economisch kerngebied is wel nabij voor Gouda (b.v. mainports Schiphol en Rotterdam), waardoor aansluiting kan worden gezocht op belangrijke thema's.
Het beleid omtrent bedrijventerreinen is vooral gericht op de kwaliteit en aanbod van bestaand en nieuwe bedrijventerreinen met de verzekering van bedrijfsruimte op lange termijn. De nadruk ligt op “topprojecten” >150 ha. bruto.
Provinciaal Economische Visie Provincie Zuid-Holland: "Zuid-Holland: Internationaal
Concurrerend, Innovatief en Duurzaam"
Het provinciale beleid is gericht op het verwerven van een economische koppositie binnen Europa. Teneinde deze positie te bereiken stelt de provincie dat de regio internationaal concurrerend dient te zijn en moet voorzien in een innovatieve en duurzame economie. Om deze doelstellingen te bereiken richt de provincie zich op twee pijlers:
Met betrekking tot de eerste pijler streeft de provincie naar:
Met betrekking tot de tweede pijler streeft de provincie naar de ontwikkeling of versterking van vier innovatieve clusters van regionaal belang:
Integrale Regiovisie Midden-Holland: "Van gelaagde naar geslaagde kwaliteit"
De integrale regiovisie biedt vooral in ruimtelijke zin aandacht voor de economische activiteiten in Midden-Holland. De volgende punten hebben de aandacht:
Economische Visie Gouda: "Aantrekkelijk Ondernemen–Veelzijdige Werkgelegenheid"
Gouda stelt zich in het economisch beleid tot doel:
Het Goudse economisch beleid zet in op een drietal onderdelen:
Concept Detailhandelsnota Gouda 2008-2015: "Eerst (vooruit) kijken dan kopen"
Gouda stelt zich tot doel:
Naast dit hoofddoel zijn er nog een aantal subdoelen:
Gouda kiest voor een regionaal sterke positie. Het onderscheidend vermogen van Gouda is gezien de regionale ontwikkelingen van groot belang. Een benadering naar koopmotief is hierbij richtinggevend. Dit biedt duidelijkheid voor de consument, en ook duidelijkheid bij het maken van beleidskeuzes als het gaat om het toewijzen van locaties voor nieuwe aanbieders.
De onderstaande ruimtelijke indeling geeft aan dat Gouda gelijktijdig wil investeren op 3 gebieden:
De indeling van de branches naar koopmotieven geeft inzicht in de samenstelling van het detailhandelsaanbod. Dit inzicht biedt een belangrijk houvast als het gaat om de aansluiting van koopgedrag op het detailhandelsaanbod. Het koopgedrag wordt bepaald door koopmotieven.
We onderscheiden drie typen:
In het plangebied is versterking van de sociale en voorzieningenstructuur van belang voor een toekomstig voldoende wijkverzorgend voorzieningenniveau. Hierin passen de plannen tot hervestiging en uitbreiding van de huidige supermarkten. Aandachtspunten zijn hier de bereikbaarheid en parkeermogelijkheden.
De plannen rond een supermarkt aan de Fluwelensingel kunnen voor dit deel van Gouda een aanvullend verzorgende functie betekenen. Deze heeft een tweeledige functie: als dagelijks verzorgend aanbod voor enerzijds de binnenstad en anderzijds Kort Haarlem. Aan de Burgemeester Martenssingel en de Rijkestraat bevinden zich twee concentraties met aanbieders in dagelijkse voorzieningen.
Het wijkwinkelcentrum Goverwelle heeft ondanks zijn goede uitstraling te kampen met een beperkt dagelijks aanbod. Op termijn is vestiging van een tweede supermarkt (in het midden-lage segment) en uitbreiding van de huidige supermarkt gewenst. De beperkte ruimtelijke mogelijkheden van het centrum vragen hierbij wel om een creatieve oplossing. De nadruk ligt op een wijkvoorzienend supermarktaanbod, waardoor dit een beperkt effect zal hebben op de voorzieningenstructuur buiten de wijk (van Gouda en van Haastrecht).
Visie op de supermarktstructuur – Meer keuze in boodschappen doen
De visie richt zich op het realiseren van de ambities en de daaraan gekoppelde doelstellingen. Het gaat hierbij om een tweetal doelstellingen:
Gouda kiest ervoor om op korte en middellange termijn Gouda's achterstandpositie in het aanbod van dagelijkse voorzieningen in te lopen door versterking van (bestaande) wijkwinkelcentra en toevoeging van (discount)supermarkten. De keuze houdt automatisch in dat niet gekozen wordt voor het toevoegen van een megasupermarkt. Tevens kiest de gemeente voor het behoud van een evenwichtige spreiding van het supermarktaanbod over de stad, waardoor het woongebied wordt afgedekt door voldoende dagelijkse detailhandelsvoorzieningen in de nabijheid.
Gouda kiest vervolgens voor één uitzonderlijke situatie, waar uitbreiding van de vestigingsmogelijkheden voor een supermarkt in of aangrenzend aan het woongebied wordt mogelijk gemaakt. In dit geval, een supermarktvoorziening voor de wijk Nieuwe Park, betekent dit dat vestiging van een (prijsvriendelijke) supermarkt aan de rand van bedrijventerrein, aangrenzend aan woongebied, wordt mogelijk gemaakt.
Daarnaast wil Gouda op langere termijn streven naar concentratie of clustering van detailhandels-voorzieningen binnen de verschillende wijken. Het supermarktaanbod binnen de gemeente is gericht op meerdere segmenten. Daarbij dienen meerdere supermarktformules aanwezig te zijn, waarbij de nadruk ligt op realisatie van drie discountsupermarkten verdeeld over de stad.
Tot slot kiest de gemeente Gouda voor het hanteren van een indicatieve verdeling van de uitbreidingsruimte aan supermarktaanbod. De indicatieve verdeling geeft duidelijk aan waar de prioriteit van supermarktontwikkelingen ligt. Onzekerheid over de doorgang van ontwikkelingen en de betreffende tijdsperiode (2005-2020) zorgen voor voldoende flexibiliteit en marge in deze visie, om in te kunnen spelen op nieuwe of onvoorziene ontwikkelingen.