direct naar inhoud van 5.7 ecologie
Plan: Noord
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0513.0400BPNoord-VA02

5.7 ecologie

Binnen het plangebied ligt het natuur- en recreatiegebied de Goudse Hout. Het gebied is niet aangewezen als gebied zoals bepaald door de vogelrichtlijnen, habitatgebieden of als toekomstig Natura 2000-gebied. De polder ten oosten van de Goudse Hout is wel aangewezen als vogelrichtlijnen- en habitatgebied.

In opdracht van de gemeente Gouda is door Watersnip Advies een inventarisatie gedaan naar de aanwezig natuurwaarden in het gebied. De Goudse Hout is een veengebied dat onderdeel uitmaakt van de polder De Willens. De eerste ontginningen van deze polder zijn van voor 1100. Het gebied beslaat circa 83 hectare en vormt de overgang tussen de stad Gouda, het Reeuwijkse plassengebied en het platteland van de polder Stein. De oude verkaveling volgens het slagenpatroon is grotendeels behouden gebleven in dit natuur- en recreatiegebied. Kenmerkend voor het gebied is het mozaïekpatroon van graslanden, bospercelen en petgatachtige waterpartijen.

De Goudse Hout wordt voornamelijk bezocht door recreanten uit de nabije omgeving. Er lopen door het gehele gebied diverse wandel- en fietspaden. Het zuidwesten van het gebied is ingericht als heemtuin.
Over het algemeen geldt dat het water in de Goudse Hout, met uitzondering van het water in de heemtuin, van matige ecologische kwaliteit is.
De oostzijde van het gebied heeft de meeste ecologische potenties. Het gebied wordt extensief gebruikt en ligt het verst van de inlaat van water uit andere gebieden. Als gevolg van een baggerstand in het gehele gebied zijn de sloten ondiep en is er weinig onderwatervegetatie. Tot een aantal jaren geleden waren verschillende sloten gevuld met Krabbescheer. Momenteel is deze soort in slechts één sloot aanwezig.
De slootoevers in de Goudse Hout zijn over het algemeen eentonig en weinig soortenrijk. Met uitzondering van de heemtuin zijn een aantal voor dit gebied kenmerkende soorten niet tot nauwelijks aanwezig.
De oevers van de petgatachtige plassen die onderdeel uitmaken van de hoofdwatergang naar de Reeuwijkse plassen zijn eveneens weinig soortenrijk.

De graslanden worden gedomineerd door de plantensoorten wijtbol, veldzuring en boterbloem. De bospercelen zijn eenzijdig van aard. In de Goudse Hout is weinig dood hout aanwezig. In het gebied zijn enkele paren broedende visdiefjes geïnventariseerd. Ook zijn de soorten kievit en scholekster broedend aangetroffen.
De Goudse Hout maakt deel uit van het leefgebied van de ringslang. Het aantal ringslangen in het gebied is relatief klein. Deze soort komt voor op de Rode lijst en geniet bescherming door de Flora en faunawet.