Plan: | Gildenwijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0512.BP2012122-4001 |
Bedrijf
De bestaande bedrijven die voorkomen in het plangebied hebben een bestemming 'Bedrijf'. Binnen de bestemming zijn in eerste instantie alleen de aanwezige bedrijven specifiek aangeduid.
In het geval van het autobedrijf is tevens sprake van een verkooppunt van motorbrandstoffen met LPG. Dit is dan ook de reden om het bedrijf nader aan de duiden. Op deze wijze wordt er rekening gehouden met de het contour van het bedrijf.
Bedrijf - Nutsvoorziening
Het gaat hierbij om nutsvoorzieningen die in het plangebied aanwezig zijn, zoals transformatorhuisjes.
Centrum
Voor het Piazzacenter is de centrumbestemming opgenomen. Binnen deze bestemming zijn diverse functies mogelijk gemaakt. Daarbij is een onderscheid gemaakt tussen de diverse bouwlagen.
Op de begane grondlaag zijn verschillende commerciële functie toegestaan. Op de tweede bouwlaag ondersteunende functies en wonen en daarboven enkel nog wonen. De toegestane horeca (horeca 1) is gemaximeerd in aantal en oppervlakte.
In de regels is het minimum aantal parkeerplaatsen vastgelegd.
Gemengd
De beide buurt winkelcentra aan de Gildenweg en de Twijnderstraat hebben de gemengde bestemming gekregen.
Op de begane grondlaag zijn verschillende commerciële functies mogelijk zijn. Enkel de aanwezige (lichte) horeca-bedrijven (horeca 1 en 2) worden op de verbeelding aangeduid en in de regels beperkt tot de bestaande situatie.
Op de verdieping is enkel wonen toegestaan.
Groen
De groenstroken die van belang zijn voor de uitstraling van Gildenwijk hebben in dit bestemmingsplan de bestemming 'Groen' gekregen. Kleinere groene gebieden, zoals de bermen langs wegen en het zogenaamde snippergroen, worden betrokken binnen de verkeersbestemmingen. Binnen de bestemming 'Groen' zijn ook voetpaden en speelvoorzieningen toegestaan evenals waterpartijen.
De kinderboerderij is met een functie-aanduiding op de verbeelding vastgelegd. In de planregels is aangegeven welke functies en bebouwing ter plaatse mogelijk is.
Er is een bevoegdheid opgenomen om delen van groen te gebruiken voor parkeren. Van deze bevoegdheid kan slechts gebruik worden gemaakt indien aan een aantal randvoorwaarden is voldaan.
Horeca
Het hotel Gorinchem heeft een horecabestemming. In de planregels is aangegeven dat ter plaatse horeca 2 activiteiten zijn toegestaan. Hieronder valt een hotel en een restaurant met een bruto-vloeroppervlakte groter dan 250 m², alsmede (zakelijke) zalenverhuur. Een bedrijfswoning is niet toegestaan. De naastgelegen voormalige woning Schimmelpennincklaan 33 fungeert ruim 20 jaar als onderdeel van het hotel. De betreffende gronden zijn dan ook in de horecabestemming opgenomen.
Op de verbeelding zijn beide bouwvlakken aangegeven, met de bijbehorende bouwmaten.
Kantoor
Het belastingkantoor heeft deze bestemming gekregen. Op de verbeelding is het bouwvlak aangegeven, met de bijbehorende (oplopende) hoogtematen.
Maatschappelijk / Maatschappelijk - Ziekenhuis
Deze bestemming is toegekend aan alle in het plangebied voorkomende maatschappelijke functies. Hierbij kan worden gedacht aan voorzieningen op het gebied van onderwijs, gezondheid, cultuur en religie. Deze functies zijn vaak op grotere percelen gelegen.
Binnen de algemene maatschappelijke bestemming is functie-uitwisseling mogelijk. Daarom is voor het Beatrixziekenhuis gekozen voor een specifieke bestemming. In de bestemmingsomschrijving zijn de toegestane specifieke functies opgesomd.
Op de verbeelding is door middel van een bouwvlak, in combinatie met een bebouwingspercentage, aangegeven welk deel van het perceel bebouwd mag worden. Daarnaast zijn op de verbeelding de maximale hoogtematen voor gebouwen opgenomen.
Tuin
De tuinbestemming ligt aan de voorzijde van de in het plangebied voorkomende bestaande burgerwoningen. Binnen deze bestemming zijn in principe geen gebouwen toegestaan.
Verkeer / Verkeer - Verblijfsgebied
De gronden met verschillende verkeersfuncties zijn ondergebracht in twee afzonderlijke bestemmingen, te weten:
Hierbij is onderscheid gemaakt tussen de (hoofd)ontsluitingswegen en verblijfsgebieden (zogenaamde 30 km/h-gebieden en woonerven).
De doorgaande wegen binnen dit plangebied zijn hoofdzakelijk bestemd voor 'Verkeer'. De bestemming is ruim genomen, zodat ook aanpassingen aan wegen mogelijk zijn. Het aantal rijstroken mag daarbij echter niet toenemen.
De gronden met verschillende verkeersfuncties zijn ondergebracht in de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied'. De wegen in het plangebied zijn voornamelijk woonstraten (zogenaamde 30 km/h-gebieden en woonerven) en vrijliggende fiets- en voetpaden.
Op de verbeelding zijn de aanwezige garageboxen specifiek aangeduid.
Water
De in het plangebied aanwezige watervoorzieningen zijn bestemd als 'Water'.
Wonen
Alle bestaande woningen in het plangebied hebben de bestemming 'Wonen' gekregen. Afhankelijk van het woningtype is dit op de verbeelding nader uitgesplitst:
De in het gebied aanwezige zorgwoningen zijn met specifieke bouwaanduiding aangemerkt op de verbeelding.
Bouwregels
Ten behoeve van de woning (i.c. het hoofdgebouw) is op de verbeelding een bouwvlak aangegeven, met bijbehorende maximale bouwmaten (goot- en bouwhoogte).
Aan- en uitbouwen evenals bijgebouwen en overkappingen dienen ten minste 3 m achter de voorgevel (of het verlengde daarvan) worden gebouwd, met uitzondering van erkers. In de regels is een aantal randvoorwaarden opgenomen ten aanzien van maatvoering en situering.
Tot slot kunnen burgemeester en wethouders een omgevingsvergunning verlenen in afwijking van de bouwregels.
Aan huis verbonden beroepen
Binnen de woonbestemming is als recht opgenomen dat het mogelijk is om een 'vrij beroep' aan huis uit te oefenen. Hier vallen beroepen onder, zoals huisarts, kapper, accountant en pedicure. De oppervlakte die gebruikt mag worden voor een 'vrij beroep' aan huis mag niet meer bedragen dan 25% van de totale vloeroppervlakte van de woning en bijbehorende bouwwerken tot een maximum van 40 m².
Aan huis verbonden bedrijven
In de regels behorende bij dit bestemmingsplan is in de woonbestemming, door middel van een afwijking, geregeld dat in de woning of bijgebouwen in beperkte mate bedrijfsactiviteiten, anders dan 'vrije beroepen' kunnen worden uitgeoefend.
De afwijkingsregel is aan voorwaarden verbonden die er zorg voor moeten dragen dat het karakter van de omgeving zo veel mogelijk blijft gehandhaafd en dat er geen overlast voor de woonomgeving ontstaat.
Leiding - Riool
Deze dubbelbestemming is ten behoeve van de beschermingszone van de rioolwatertransportleiding opgenomen.
Waarde - Archeologie
Voor het gehele plangebied geldt naast de hoofdbestemming ook een aantal Archeologische dubbelbestemmingen:
Met deze dubbelbestemmingen wordt het onbedoeld verstoren van het mogelijk waardevolle bodemarchief voorkomen.