direct naar inhoud van 5.2 Archeologie en cultuurhistorie
Plan: Gildenwijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0512.BP2012122-4001

5.2 Archeologie en cultuurhistorie

5.2.1 Archeologie

In het kader van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (WAMZ) dienen gemeenten er voor te zorgen dat de archeologische waarden en verwachtingen binnen de gemeente bekend zijn. De gemeente Gorinchem heeft, samen met de regiogemeenten uit de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, een Archeologische verwachtings en Beleidsadvieskaart opgesteld.

Uit de Archeologische verwachtings- en beleidskaart blijkt dat er binnen het plangebied geen bekende archeologische waarden aanwezig zijn. Binnen het plangebied bevinden zich drie soorten verwachtingsgebieden voor diverse tijdsperioden:

  • een omvangrijke zone met 'lage verwachtingswaarde' voor sporen uit alle perioden voor het grootste deel van het plangebied;
  • een zone met 'middelmatige verwachtingswaarde voor sporen uit de prehistorie tot middeleeuwen' ten zuidwesten van het plangebied;
  • een zone met 'hoge verwachtingswaarde voor prehistorie tot middeleeuwen tussen 1,5 en 5 meter beneden maaiveld' ten zuidoosten van het plangebied.

Op basis van de Archeologische verwachtings- en beleidskaart kan in een vroeg stadium van ruimtelijke planvorming gekeken worden of en hoe archeologische waarden beschermd kunnen/moeten worden: middels aanpassing van het plan of het behoud van informatie door opgraven. Bij elke voorgenomen activiteit om de bodem te verstoren in een gebied met archeologische waarden of verwachting moet namelijk in een zo vroeg mogelijk stadium worden bepaald of een archeologisch onderzoek noodzakelijk is. Om te voorkomen dat er verstoring van archeologische resten in de bodem voorkomt moet de gemeente erop toezien dat de verstoorder een onderzoek laat uitvoeren.

afbeelding "i_NL.IMRO.0512.BP2012122-4001_0008.png"  

Afbeelding - Uitsnede Archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart Gorinchem
Geel = Gebied met lage verwachtingswaarde voor sporen uit alle perioden;
Groen = Gebied met middelmatige verwachtingswaarde voor sporen uit de prehistorie tot middeleeuwen
Oranje = Gebied met hoge verwachtingswaarde voor sporen uit de prehistorie tot middeleeuwen tussen 1,5 en 5 meter beneden maaiveld.

De drie zones met een archeologische verwachting brengen ieder verschillende regels met zich mee waaraan getoetst moet worden bij een aanvraag om omgevingsvergunning:

  • voor gebieden met een 'lage verwachtingswaarde voor sporen uit alle perioden' is archeologisch onderzoek enkel nodig bij grootschalige bodemingrepen groter dan of gelijk aan 10.000 m2 en dieper dan 30 cm onder het maaiveld (=geel);
  • voor gebieden met een 'middelmatige verwachtingswaarde voor sporen uit de prehistorie tot middeleeuwen' is archeologisch onderzoek nodig bij ingrepen dieper dan 30 cm onder maaiveld en groter dan of gelijk aan 500 m² (= groen);
  • voor gebieden met een 'hoge verwachtingswaarde voor sporen uit de prehistorie tot middeleeuwen tussen 1,5 en 5 meter beneden maaiveld' is archeologisch onderzoek nodig bij ingrepen dieper dan 150 cm onder maaiveld en groter dan of gelijk aan 250 m² (= oranje).

Het onderhavige bestemmingsplan is voornamelijk conserverend van aard. Er worden geen ontwikkelingen mogelijk gemaakt. In het kader van dit bestemmingsplan vinden er derhalve geen (grootschalige) activiteiten plaats die de archeologische en cultuurhistorische waarden zouden kunnen verstoren. In het bestemmingsplan krijgen de gronden een corresponderende dubbelbestemming, ten behoeve van de bescherming, het behoud en het veiligstellen van de archeologische waarden van deze gronden:

5.2.2 Cultuurhistorie
5.2.2.1 Monumenten

In het plangebied zijn geen rijks- en gemeentelijke monumenten aanwezig die een doorwerking in het bestemmingsplan behoeven.

5.2.2.2 Waardevolle bebouwing en elementen

In het plangebied komen drie bebouwingselementen voor, te weten het woongebouw 'Kremlin II, de St Martinuskerk en de Johanneskerk die in het kader van de 'Inventarisatie waardevolle objecten, gemeente Gorinchem' als waardevol zijn aangemerkt:

  • Gildenweg (Kremlin II)
    Het betreft een architectuurhistorisch goed en zeer gaaf voorbeeld van de bouwstijl (wederopbouw 1956), als tijdsgebonden uitdrukking van architectuur. Gelede bouwblokken omsluiten een plein. Situering aan de Snijdersweg van belang samen met de aan de overzijde van de Snijderstraat gelegen woonkazerne.
    Cultuurhistorisch van belang vanwege het unieke concept en de functie;
  • Wijnkoperstraat 2 (St. Martinuskerk)
    Het betreft een architectuurhistorisch goed en zeer gaaf voorbeeld van de bouwstijl (wederopbouw 1967), als tijdsgebonden uitdrukking van architectuur. Situering op de grens van twee wijken. Cultuurhistorisch van belang vanwege de functie en het carillon;
  • Nieuwe Hoven 143 (Johanneskerk)
    Het betreft een architectuurhistorisch goed en zeer gaaf voorbeeld van de bouwstijl (wederopbouw 1958), als tijdsgebonden uitdrukking van architectuur. Situering in de as van de lange groenstrook ter zijde van de Mollenburgseweg, tussen twee wijken. Toren markant onderdeel vanaf de Banneweg en Nieuwe Hoven. Cultuurhistorisch van belang vanwege de afleesbaarheid van de functie.

De betreffende gebouwen zijn op de verbeelding overeenkomstig de bestaande bouwmassa en functie. De bebouwing is aanvullend aangeduid als 'karakteristiek'.