Plan: | Dalem |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0512.BP2011110-8100 |
Bedrijf
De bestaande bedrijven aan het begin van de Beatrixlaan hebben een bestemming 'Bedrijf'. Binnen de bestemming Bedrijf zijn in eerste instantie bedrijven mogelijk uit milieucategorie 1 en 2, zoals opgenomen in de VNG-uitgave 'Bedrijven en milieuzonering (editie 2009)'. Bedrijven tot milieucategorie 2 hebben een indicatieve afstand van 30 m en worden doorgaans in de nabijheid van een woonomgeving acceptabel geacht.
De betreffende bedrijven (tot milieucategorie 2) zijn in een Staat van Bedrijfsactiviteiten bij de regels opgenomen. In de regels is een ontheffing opgenomen op basis waarvan bedrijfsactiviteiten kunnen worden toegelaten die niet in de 'Staat van Bedrijfsactiviteiten' worden genoemd, maar die naar aard en omvang zijn gelijk te stellen met 'milieucategorie 2-bedrijven'.
Per bedrijf is één bedrijfswoning van 500 m3 toegestaan.
In het geval van het autobedrijf is tevens sprake van een onbemand verkooppunt van motorbrandstoffen (zonder LPG). Dit is dan ook de reden om het bedrijf nader aan de duiden. Op deze wijze wordt voorkomen dat LPG verkocht kan worden.
Op de verbeelding zijn twee bouwvlakken, in combinatie met een bebouwingspercentage aangegeven worden, welk deel van het perceel bebouwd mag worden. Daarnaast zijn op de verbeelding de maximale hoogtematen voor de bebouwing opgenomen.
Bedrijf - Nutsvoorziening
Het gaat hierbij om een nutsvoorzieningen die in het plangebied aanwezig zijn, zoals transformatorhuisjes en een pompgemaal.
Groen
De groenstroken die van belang zijn voor de uitstraling van Dalem hebben in dit bestemmingsplan de bestemming 'Groen' gekregen. Kleinere groene gebieden, zoals de bermen langs wegen en het zogenaamde snippergroen, worden betrokken binnen de verkeersbestemmingen. Binnen de bestemming 'Groen' zijn ook voetpaden en speelvoorzieningen toegestaan evenals waterpartijen.
Er is een bevoegdheid opgenomen om delen van groen te gebruiken voor parkeren. Van deze bevoegdheid kan slechts gebruik worden gemaakt indien aan een aantal randvoorwaarden is voldaan.
Maatschappelijk
Het dorpshuis en de opslagruimte van de festiviteitenvereniging hebben de bestemming 'Maatschappelijk' gekregen. Op de verbeelding is door middel van een bouwvlak, in combinatie met een bebouwingspercentage, aangegeven welk deel van het perceel bebouwd mag worden. Daarnaast zijn op de verbeelding de maximale hoogtematen voor het gebouw opgenomen.
Tuin
De bestemming 'Tuin' ligt aan de voorzijde van de in het plangebied voorkomende bestaande burgerwoningen. Binnen deze bestemming zijn in principe geen gebouwen toegestaan, behoudens de gronden met de aanduiding 'bijgebouwen'.
Verkeer - Verblijfsgebied
In het plangebied zijn de bestaande wegen, (ondergeschikte) groenvoorzieningen, speelvoorzieningen en parkeerplaatsen bestemd als 'Verkeer - Verblijfsgebied'. Deze nadere bestemming benadrukt het verblijfskarakter.
Water
De in het plangebied aanwezige watervoorzieningen zijn bestemd als 'Water'.
Naast de watergang langs de Graaf Reinaldweg en de vijver aan De Wetering bevinden zich in het plangebied ook nog diverse oude kavelsloten. Deze hebben eveneens de waterbestemming gekregen.
Wonen
Alle bestaande woningen in het plangebied hebben de bestemming 'Wonen' gekregen. Afhankelijk van het woningtype is dit op de verbeelding nader uitgesplitst:
Bouwregels
Ten behoeve van de woning (i.c. het hoofdgebouw) is op de verbeelding een bouwvlak aangegeven, met bijbehorende maximale bouwmaten (goot- en bouwhoogte).
Aan- en uitbouwen evenals bijgebouwen en overkappingen dienen ten minste 3 m achter de voorgevel (of het verlengde daarvan) worden gebouwd, met uitzondering van erkers. In de regels is een aantal randvoorwaarden opgenomen ten aanzien van maatvoering en situering.
In De Bongerd zijn op diverse plaatsen bergingen in de voortuin gerealiseerd. Deze worden op de verbeelding specifiek aangeduid.
Tot slot kunnen burgemeester en wethouders een omgevingsvergunning verlenen in afwijking van de bouwregels.
Aan huis verbonden beroepen
Binnen de woonbestemming is als recht opgenomen dat het mogelijk is om een 'vrij beroep' aan huis uit te oefenen. Hier vallen beroepen onder, zoals huisarts, kapper, accountant en pedicure. De oppervlakte die gebruikt mag worden voor een 'vrij beroep' aan huis mag niet meer bedragen dan 25% van de totale vloeroppervlakte van de woning en bijbehorende bouwwerken tot een maximum van 45 m².
Aan huis verbonden bedrijven
In de regels behorende bij dit bestemmingsplan is in de woonbestemming, door middel van een afwijking, geregeld dat in de woning of bijgebouwen in beperkte mate bedrijfsactiviteiten, anders dan 'vrije beroepen' kunnen worden uitgeoefend.
De afwijkingsregel is aan voorwaarden verbonden die er zorg voor moeten dragen dat het karakter van de omgeving zo veel mogelijk blijft gehandhaafd en dat er geen overlast voor de woonomgeving ontstaat.
Leiding - Riool
Deze dubbelbestemming is ten behoeve van de beschemingszone van de rioolwatertransportleiding opgenomen.
Waarde - Archeologie
Voor het gehele plangebied Dalem geldt naast de hoofdbestemming ook een aantal Archeologische dubbelbestemmingen:
Met deze dubbelbestemmingen wordt het onbedoeld verstoren van het mogelijk waardevolle bodemarchief voorkomen.
Waterstaat - Waterkering
De Merwededijk maakt zoals gemeld onderdeel uit van de hoofdwaterkering langs de Boven-Merwede. Om de functie als waterkering te waarborgen heeft de dijk de dubbelbestemming 'Waterstaat-Waterkering' gekregen. Binnen de strook grond met deze dubbelbestemming mag niet zomaar worden gebouwd: eerst dient door B&W advies te worden ingewonnen bij het Waterschap Rivierenland .
Voor de volledigheid wordt opgemerkt dat op grond van de Keur formeel ook nog watervergunning dient te worden aangevraagd bij het Waterschap Rivierenland.