Plan: | Gorinchem-Noord |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0512.BP2010105-8100 |
Met het voorliggende bestemmingsplan wordt beoogd de juridische basis te bieden voor de ruimtelijke ontwikkeling van het plangebied “Gorinchem-Noord” van de gemeente Gorinchem. Met dit nieuwe bestemmingsplan is sprake van een digitaal uitwisselbaar bestemmingsplan met een eigentijds plansysteem. Hierbij is aangesloten op de landelijke (Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen - SVBP 2008) van VROM/DURP en afgestemd op de Wro.
Type bestemmingsplan
Qua plansysteem is in dit bestemmingsplan sprake van een zogenoemd “mengkraanmodel”. Voor die delen van het plangebied waar sprake is van ruimtelijke ontwikkelingen is het bestemmingsplan globaal. Dit is gedaan omdat of de plannen nog niet geheel concreet zijn en of dat de plannen gefaseerd worden ontwikkeld. Door het toepassen van globale bestemmingen kan bovendien flexibel worden ingespeeld op nieuwe toekomstige ontwikkelingen. Het bedrijventerrein Groote Haar heeft een globale eindbestemming. De zone voor bedrijvigheid ten zuiden van de Haarweg heeft een uit te werken bestemming. Op grond van de daartoe in de Wet ruimtelijke ordening (Wro) gegeven mogelijkheid is in de regels van het voorliggende bestemmingsplan “moederplan” bepaald dat burgemeester en wethouders voor dit gebied een uitwerkingsplan dienen op te stellen. Hiertoe zijn uitwerkingsregels opgenomen. Voorts gelden voor enkele delen van het plangebied wijzigingsbevoegdheden. Dit is onder andere van toepassing op het gebied ter plaatse van de te realiseren halte aan de MerwedeLingelijn. De vigerende agrarische bestemming kan omgezet worden naar gemengd. Voor die delen van het plangebied die conserverend zijn, zijn gedetailleerde bestemmingen opgenomen met ondermeer bouwvlakken voor de woningen en hoofdmassa's van de gebouwen.
Overzichtelijk en hanteerbaar plansysteem
Omwille van bruikbaarheid, doelmatigheid en handhaafbaarheid, is in het voorliggende bestemmingsplan gekozen voor een plansysteem met een overzichtelijk aantal bestemmingen met een toegankelijke regeling in combinatie met wijzigingsbevoegdheden. De bestemmingsvlakken hebben een “1 op 1 aansluiting” met de regels. Dat wil zeggen dat per bestemming alle relevante regels zijn vastgelegd in één artikel, met uitzondering van gangbare zaken als bijvoorbeeld de wijze van meten en dergelijke. Op deze wijze is per perceel alle bestemmingsplaninformatie beschikbaar, hetgeen ook de (digitale) toegankelijkheid van het bestemmingsplan bevordert.
Beeldkwaliteit
Om daadwerkelijk de nagestreefde visuele kwaliteit voor het te realiseren bedrijventerrein Groote Haar te bereiken zal de architectonische vormgeving van de bebouwing en de buitenruimte goed moeten aansluiten bij de beoogde sfeer en belevingswaarde van het gebied. In het eerder genoemde Beeldkwaliteitsplan Bedrijventerrein “Groote Haar” zijn richtlijnen voor beeldkwaliteit opgenomen. Dit beeldkwaliteitsplan is een integrale bijlage bij het voorliggende bestemmingsplan en fungeert als richtlijn voor de verdere vormgeving van het bedrijventerrein Groote Haar. Bij de beoordeling van bouwaanvragen zal het beeldkwaliteitsplan mede via Welstand het toetsingskader vormen.
De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 1 maart 2007 de uit het beeldkwaliteitsplan geventileerde kaderstellende uitgangspunten vastgesteld, welke de toetsingsgronden zijn voor de voortgang van het bestemmingsplan.