Plan: | Gorinchem-Noord |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0512.BP2010105-8100 |
Groene daken zorgen voor een groene en natuurlijke uitstraling van het gebied en een grasdak heeft een waterzuiverende werking en is dus gunstig voor de waterkwaliteit van het achterliggende, gestuwde peilvak. Een grasdak zal (een deel van) het hemelwater vasthouden voordat het deels verdampt en deels vertraagd tot afstroming komt. De ambitie om groene daken te realiseren op het bedrijventerrein zal nader worden uitgewerkt in de koopovereenkomst met de te vestigen bedrijven. Het waterschap is van mening dat een grasdak in het algemeen niet meetelt bij de waterbergingscapaciteit. Op een groen dak wordt sedum aangebracht, dus draagt deze ook bij aan de ecologische omgeving.
Voor zone 2, de zichtzone vanaf de rijksweg A27, is beschreven dat gebruik zal worden gemaakt van de hoogteligging van de rijksweg. Er is sprake van bouwvolume onder en boven het grasdak. Met de groene uitstraling van de gebouwen profileert en presenteren de ondernemer en de gemeente zich langs de A27. Aan de zijde van de A27 wordt het grasdak dan wel de grasmat de representatieve zone met hoogwaardige bedrijfsgebouwen eronder en erboven. Parkeren en bevoorrading kunnen onder het dak plaatsvinden. Deze opzet heeft tevens een functie als geluidswering.
Verder is vermeld dat het water van de snelweg wordt opgevangen en gefilterd via het grasdak alvorens op het oppervlaktewatersysteem wordt afgewaterd. Dit is op plaatsen waar de A27 hoger ligt dan het maaiveld met een vergelijkbaar niveau van de eerste bouwlaag van de bedrijfsgebouwen. In de watertoets, die behoort bij het bestemmingsplan, is de mening van het waterschap verwoord dat afstromend hemelwater van de A27 niet over het grasdak moet worden geleid om zodoende de levensduur van het grasdak te beschermen. Het afstromende water heeft namelijk een erg wisselende kwaliteit en samenstelling (zink, PAK's, olie en strooizout). Dit advies zal worden overgenomen en de afwatering zal op een andere wijze gaan plaatsvinden.
In het beeldkwaliteitsplan en in de regels van het bestemmingsplan zijn de diverse vormen van duurzame energie aangegeven. Het is tegenwoordig mogelijk zonnepanelen te installeren op grasdaken. Van belang is daarbij dat er voldoende daglicht op de sedumbegroeiing kan vallen. Wij streven ernaar deze mogelijkheid aan de te vestigen bedrijven aan te geven en dit in de verkoopvoorwaarden bij de gronduitgifte op te nemen.
Energie
In opdracht van de gemeente Gorinchem heeft Ecofys de mogelijkheden voor een duurzame energievoorziening op het bedrijventerrein Groote Haar onderzocht. Een van de aanbevelingen is om voor de panden te streven naar een energiesysteem gebaseerd op warmtepompen, vrije koeling en seizoensopslag. Benut ook de mogelijkheden van windenergie. Maak de plaatsing van windturbines in het bestemmingsplan mogelijk. Voer een proactief duurzaamheidsbeleid richting bedrijven, waarin een duurzaamheidscan en maatwerk worden gekoppeld aan de gronduitgifte met terugkoppeling tijdens de verlening van de milieuvergunning en de omgevingsvergunning. Voor nader informatie wordt verwezen naar de rapportage Energievisie bedrijventerrein Noord, Gorinchem (Ecofys, 2004).
De gemeenteraad heeft in de Kadernota Milieu (vastgesteld december 2007) ambities neergelegd op het gebied van energiebesparing en vergroting van het aandeel duurzame energie in Gorinchem. Gorinchem werkt hieraan door ondermeer de realisatie van duurzame energievoorzieningen op basis van een EPL van 7.0 - 8.0 en onderzoek naar de mogelijkheden van een warmtenet op basis van aardwarmte. Daarnaast heeft ze duurzaam bouwen beleid ontwikkeld (vastgesteld oktober 2009). Gorinchem wil met het duurzaam bouwen, in samenhang met andere pijlers, de komende jaren een bijdrage leveren aan het realiseren van de milieuambities op het gebied van energiebesparing en duurzame energie.
Duurzame energievoorziening voor bedrijventerrein Groote Haar
In de kaderstellling van het Bestemmingsplan Gorinchem Noord wordt uitgegaan van de ontwikkeling van een duurzaam bedrijventerrein. Met de realisatie van een duurzame energievoorziening voor de te vestigen bedrijven wordt deze doelstelling in een belangrijke mate behaald. Dat wil echter niet zeggen dat andere duurzaamheidsaspecten uit het oog worden verloren. Thema's als Duurzaam Bouwen, Duurzame Stedenbouw en energiebesparing zijn ook van toepassing op de Groote Haar en worden in een ander kader uitgewerkt.
In het milieubeleidsprogramma is bovendien in het kader van de klimaatbestendige stad de doelstelling opgenomen om een 5 tot 10% aandeel duurzame energie in Gorinchem in te zetten dan wel op te wekken in 2012. In het Merwedezone-convenant zijn afspraken gemaakt over de realisatie van duurzame energieprojecten in de regio. De provincie Zuid-Holland gaat er van uit dat op de locatie bij bedrijventerrein Groote Haar minstens 9 Megawatt aan windenergie kan worden opgewekt en dringt aan op de realisatie van windenergie op de locatie (Provinciale Nota Wervel en de in ontwikkeling zijnde nota Wervelender). Ook van ondernemerszijde wordt aangedrongen op de realisatie van duurzame energievormen en leeft de verwachting dat de gemeente daarbij een coördinerende rol op zich neemt. Dit is gebleken tijdens gesprekken in het kader van een duurzaam beheer van het aan te leggen bedrijventerrein met de Industriële Kring Gorinchem en de Kamer van Koophandel.
De volgende technieken worden als kansrijk gezien:
De gemeente kan initiatiefnemer worden van een energie-investeringsgroep, die de realisatie van de verschillende duurzame energietechnieken verder uitwerkt op het bedrijventerrein. Naast de gemeente wordt gedacht aan participatie van energiebedrijven, grote installatiebedrijven, groeninvesteerders, de bedrijven zelf en zo mogelijk ook particuliere investeerders. Net als bij de aanleg van duurzame energievoorzieningen in nieuwe woonwijken heeft de gemeente een belangrijke rol om deze initiatieven op gang te krijgen en vorm te geven. Het ligt niet in de verwachting dat de gemeente als (belangrijke) medefinancier optreedt bij deze initiatieven. Wel heeft de gemeente de ambitie om de aanleg van het bedrijventerrein aan te grijpen om belangrijke stappen te zetten in de energietransitie van de stad naar een klimaatneutrale toekomst.