direct naar inhoud van 5.4 Duurzame energie
Plan: Gorinchem-Noord
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0512.BP2010105-8100

5.4 Duurzame energie

De mogelijkheden voor duurzame energie zijn uitgebreid aan de orde gesteld in de regels van het bestemmingsplan. Afhankelijk van de technologische ontwikkelingen en het gemeentelijke klimaatbeleid wordt op termijn een keuze gemaakt uit de diverse vormen van duurzame energie. De komende tijd wordt nader onderzoek gedaan welke vormen het meeste geschikt en rendabel zijn.

Het streven is ernaar om het bedrijventerrein energieneutraal dan wel energieleverend te laten zijn. Gedacht kan dan worden aan een lokaal duurzaam energiebedrijf. Één en ander is uiteraard helemaal afhankelijk van het soort bedrijven dat zich gaat vestigen. Daarnaast zijn in het beeldkwaliteitplan de diverse vormen van duurzame energie beschreven, zoals zonnepanelen, windenergie en thermische energieopslag. Over zone 1 kwadrant is de mogelijkheid verwoord om de totale zuid/west buitengevel van het blok als zonnepaneel te ontwerpen.

In opdracht van de gemeente Gorinchem heeft Ecofys de mogelijkheden voor een duurzame energievoorziening op het bedrijventerrein Groote Haar onderzocht. Een van de aanbevelingen is om voor de panden te streven naar een energiesysteem gebaseerd op warmtepompen, vrije koeling en seizoensopslag. Benut ook de mogelijkheden van windenergie. Maak de plaatsing van windturbines in het bestemmingsplan mogelijk. Voer een proactief duurzaamheidsbeleid richting bedrijven, waarin een duurzaamheidscan en maatwerk worden gekoppeld aan de gronduitgifte met terugkoppeling tijdens de verlening van de milieuvergunning en de omgevingsvergunning. Voor nader informatie wordt verwezen naar de rapportage Energievisie bedrijventerrein Noord, Gorinchem (Ecofys, 2004).

De gemeenteraad heeft in de Kadernota Milieu (vastgesteld december 2007) ambities neergelegd op het gebied van energiebesparing en vergroting van het aandeel duurzame energie in Gorinchem. Gorinchem werkt hieraan door ondermeer de realisatie van duurzame energievoorzieningen op basis van een EPL van 7.0 - 8.0 en onderzoek naar de mogelijkheden van een warmtenet op basis van aardwarmte. Daarnaast heeft ze duurzaam bouwen beleid ontwikkeld (vastgesteld oktober 2009). Gorinchem wil met het duurzaam bouwen, in samenhang met andere pijlers, de komende jaren een bijdrage leveren aan het realiseren van de milieuambities op het gebied van energiebesparing en duurzame energie. 

Duurzame energievoorziening voor bedrijventerrein Groote Haar

In de kaderstellling van het Bestemmingsplan Gorinchem Noord wordt uitgegaan van de ontwikkeling van een duurzaam bedrijventerrein. Met de realisatie van een duurzame energievoorziening voor de te vestigen bedrijven wordt deze doelstelling in een belangrijke mate behaald. Dat wil echter niet zeggen dat andere duurzaamheidsaspecten uit het oog worden verloren. Thema's als Duurzaam Bouwen, Duurzame Stedenbouw en energiebesparing zijn ook van toepassing op de Groote Haar en worden in een ander kader uitgewerkt.

In het milieubeleidsprogramma is bovendien in het kader van de klimaatbestendige stad de doelstelling opgenomen om een 5 tot 10% aandeel duurzame energie in Gorinchem in te zetten dan wel op te wekken in 2012. In het Merwedezone-convenant zijn afspraken gemaakt over de realisatie van duurzame energieprojecten in de regio. De provincie Zuid-Holland gaat er van uit dat op de locatie bij bedrijventerrein Groote Haar minstens 9 Megawatt aan windenergie kan worden opgewekt en dringt aan op de realisatie van windenergie op de locatie (Provinciale Nota Wervel en de in ontwikkeling zijnde nota Wervelender). Ook van ondernemerszijde wordt aangedrongen op de realisatie van duurzame energievormen en leeft de verwachting dat de gemeente daarbij een coördinerende rol op zich neemt. Dit is gebleken tijdens gesprekken in het kader van een duurzaam beheer van het aan te leggen bedrijventerrein met de Industriële Kring Gorinchem en de Kamer van Koophandel.

De volgende technieken worden als kansrijk gezien:

  • het inzetten van de windmolens in een collectieve structuur;
  • een biovergistingsinstallatie;
  • een warmtenet waarin de restwarmte van bedrijven, bijvoorbeeld restwarmte van een mogelijk te vestigen bio-vergistingsinstallatie of eventueel van buiten het bedrijventerrein, gedistribueerd wordt;
  • de restwarmte ondergronds opslaan, waarbij ook gedacht wordt aan hoge temperatuur opslag op grotere diepte, voor het bedienen van piekvraag en lange koude periodes;
  • warmte- en koude opslag (WKO)-systemen inzetten, zo mogelijk gekoppeld via een bronwater distributiesysteem;
  • zonne-energie (zonnepanelen) inzetten, de bedrijven kunnen hun dakruimte inbrengen voor de plaatsing van PV-cellen;
  • warmte uit asfalt, dit zou kunnen in parkeerplaatsen en andere grote asfaltvlaktes.

De gemeente kan initiatiefnemer worden van een energie-investeringsgroep, die de realisatie van de verschillende duurzame energietechnieken verder uitwerkt op het bedrijventerrein. Naast de gemeente wordt gedacht aan participatie van energiebedrijven, grote installatiebedrijven, groeninvesteerders, de bedrijven zelf en zo mogelijk ook particuliere investeerders. Net als bij de aanleg van duurzame energievoorzieningen in nieuwe woonwijken heeft de gemeente een belangrijke rol om deze initiatieven op gang te krijgen en vorm te geven. Het ligt niet in de verwachting dat de gemeente als (belangrijke) medefinancier optreedt bij deze initiatieven. Wel heeft de gemeente de ambitie om de aanleg van het bedrijventerrein aan te grijpen om belangrijke stappen te zetten in de energietransitie van de stad naar een klimaatneutrale toekomst.