Plan: | Dorpsgebied Stellendam en Havenhoofd 2011 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0511.GDRdrpstellendam09-BP40 |
Het is wettelijk verplicht een watertoets uit te voeren. Dit is een procedure waarbij de initiatiefnemer in een vroeg stadium overleg voert met de waterbeheerder over de beoogde ruimtelijke ontwikkeling. De watertoets heeft als doel het voorkomen van negatieve effecten die nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk hebben op het duurzame waterbeheer. Hiertoe dient de waterbeheerder deze paragraaf goed te keuren alvorens het plan wordt vastgesteld. In het plangebied is het Waterschap Hollandse Delta verantwoordelijk voor het waterbeheer en de gemeente Goedereede voor de riolering.
Hieronder wordt ingegaan op de relevante beleidskaders. Daarna worden de huidige situatie en de effecten van de beoogde ontwikkelingen beschreven.
Beleid duurzaam waterbeheer
In het Waterbeheerplan 2009-2015 staat hoe Hollandse Delta het waterbeheer in de komende jaren wil uitvoeren. Daarbij gaat het om betaalbaar waterbeheer met evenwichtige aandacht voor veiligheid, waterkwaliteit, waterkwantiteit, duurzaamheid en om het watersysteem als onderdeel van de ruimtelijke inrichting van ons land. Het Waterbeheerplan beschrijft de uitgangspunten voor het beheer, de ontwikkelingen die de komende jaren verwacht worden en de belangrijkste keuzen die het waterschap moet maken. Daarnaast geeft het Waterbeheerplan een overzicht van maatregelen en kosten. De maatregelen voor de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) zijn onderdeel van het plan.
In het Waterplan Goeree-Overflakkee 2009-2015 werken de vier gemeenten op het eiland, het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) en het waterschap Hollandse Delta, aan de realisatie van veilig, schoon en aantrekkelijk water. Het gaat om het ontwikkelen van een gezamenlijke visie en het vaststellen van concrete maatregelen voor de korte en de middellange termijn 2015. In het waterplan staat samenwerking centraal. Het hoofddoel van het waterplan is het opstellen van een gezamenlijke koers voor de realisatie van een veilig, schoon, aantrekkelijk en goed beheerd watersysteem in de stedelijke kernen op Goeree-Overflakkee.
Huidige situatie
Het dorpsgebied van Stellendam ligt in de Eendragtspolder. In het bebouwde gebied is nauwelijks oppervlaktewater aanwezig. In het Stellebos en langs de agrarische gronden net buiten het bebouwde gebied is wel redelijk veel oppervlaktewater aanwezig. Conform het Actuele Hoogtebestand Nederland bedraagt de maaiveldhoogte in het dorpsgebied NAP +0,5 m.
Havenhoofd ligt direct achter de duinen van de Kwade Hoek en ligt in polder de Rooklaasplaat. Afgezien van het Havenkanaal is er geen oppervlaktewater aanwezig. Conform het Actuele Hoogtebestand Nederland bedraagt de maaiveldhoogte in het dorpsgebied NAP +1,5 m.
Bodem en grondwater
Conform de bodemkaart van Nederland bestaat de ondergrond in Stellendam uit zeeklei. In Stellendam is sprake van grondwatertrap VI. Dat wil zeggen dat de gemiddelde hoogste grondwaterstand (GHG) van nature tussen 0,4 m en 0,8 m beneden het maaiveld ligt en de gemiddeld laagste grondwaterstand (GLG) lager dan 1,2 m beneden het maaiveld ligt.
Conform de bodemkaart van Nederland bestaat de ondergrond in Havenhoofd uit zand. In Havenhoofd is sprake van grondwatertrap VII. Dat wil zeggen dat de GHG van nature tussen 0,8 m en 1,4 m beneden het maaiveld ligt en de GLG lager dan 1,2 m beneden het maaiveld ligt.
Waterkwaliteit
De waterkwaliteit in Stellendam wordt sterk bepaald door de inrichting van de watergangen en de kwaliteit van het water van landbouwgronden dat door het stedelijk gebied stroomt. De hoge nutriëntengehaltes in het stedelijk water worden vooral veroorzaakt door uit- en afspoeling van omliggende landbouwgronden. Veel watergangen worden niet goed doorstroomd, zijn ondiep en hebben steile oevers. Op sommige locaties treden dan ook problemen op met de waterkwaliteit.
Goede ecologische kwaliteiten zijn wel gevonden in een ruime watergang in Stellendam. In deze watergang is kranswier aangetroffen, hetgeen een goede waterkwaliteit indiceert.
In de omgeving van Havenhoofd zijn geen problemen bekend met de waterkwaliteit. De waterkwaliteit wordt voor een belangrijk deel bepaald door de wateraanvoer vanaf de duinen.
Beheer en onderhoud
In figuur 4.3 is een kaart opgenomen met daarop de onderhoudsplichtigen (afkomstig uit de legger) rond de kern.
Figuur 4.3 Huidige onderhoudsplichtigen van de watergangen in Stellendam
Bron: Waterplan Goeree-Overflakkee
Veiligheid en waterkeringen
In het dorpsgebied van Stellendam bevindt zich aan weerszijden van het Havenkanaal een secundaire waterkering (zie figuur 4.4). Door het gebied loopt ook een hoofdwatergang. In Havenhoofd ligt langs het Haveneind een secundaire waterkering.
Figuur 4.4 Hoofdwatergangen en waterkeringen
Waterkwantiteit
Het dorpsgebied van Stellendam ligt in de Eendragtspolder. Het waterschap hanteert voor het stedelijk gebied een winterpeil van NAP -0,9 m en een zomerpeil van NAP -0,6 m. Havenhoofd ligt in de Polder de Rooklaasplaat. Het waterschap hanteert hier een winter- en zomerpeil van NAP -0,1 m.
Afvalwater en riolering
Het bebouwde gebied is aangesloten op het gemeentelijk gemengd rioolstelsel. In Stellendam zijn er door hogere grondwaterstanden problemen met water in kruipruimtes en lindebomen die doodgaan. De problemen zijn ontstaan nadat er nieuwe riolering is aangelegd, waardoor de riolering niet meer functioneert als drainage (oude riolering draineert vaak wel omdat deze door scheurtjes niet meer waterdicht is). Een mogelijke oorzaak van het vele grondwater is de wateraanvoer vanaf de boezem via een voormalige kreek die door Stellendam stroomde en die gedempt is met slecht doorlatend materiaal.
Het afvalwater van Stellendam wordt middels een rioolgemaal (Eendrachtsweg) en persleiding (welke beide in beheer en eigendom zijn van het waterschap). afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie Goedereede. Dit geldt ook voor de kern Havenhoofd, waar aan de Noordhavendijk een rioolgemaal staat.
Toekomstige situatie
Het bestemmingsplan kent één ontwikkelingslocatie waar de realisatie van 5 woningen wordt mogelijk gemaakt. Omdat deze locatie beperkt van omvang is en het plan voor het overige deel van consoliderende aard is, zijn er weinig of geen mogelijkheden om het watersysteem en -beheer te verbeteren. Mochten er in de toekomst andere ontwikkelingen plaatsvinden, dan is het van belang om de uitgangspunten van duurzaam stedelijk waterbeheer, zoals geformuleerd door het Waterschap Hollandse Delta, daar waar mogelijk toe te passen.
Veiligheid en waterkeringen
Het bestemmingsplan heeft geen gevolgen voor de waterveiligheid in de omgeving.
Waterkwaliteit en ecologie
Ter voorkoming van diffuse verontreinigingen van water en bodem geldt bij eventuele toekomstige ontwikkelingen een verbod op het toepassen van zink, lood-, koper- en PAK's-houdende bouwmaterialen.
Waterkwantiteit
In Havenhoofd is het van belang om bij een toename van verhard oppervlak binnen het plangebied het zoet grondwater op peil te houden en is infiltratie van schoon hemelwater welkom.
In Stellendam geniet het de voorkeur om afstromend hemelwater van schone oppervlakken te scheiden van afvalwater en af te voeren naar het oppervlaktewater. Hiermee wordt voorkomen dat schoon hemelwater afgevoerd wordt naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie. Verder is het van belang dat wanneer het verhard oppervlak toeneemt, hiervoor gecompenseerd wordt in de vorm van nieuw oppervlaktewater. Omdat de ontwikkelingslocatie aan de Molenkade geheel verhard is, houdt de ontwikkeling per definitie geen toename van het verhard oppervlak in. Compensatie is voor dit plan derhalve niet noodzakelijk.
Afvalwater en riolering
Conform de Leidraad Riolering West-Nederland en vigerend waterschapsbeleid is het voor nieuwbouw verplicht een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen. Huishoudelijk afvalwater wordt aangesloten op de bestaande gemeentelijke riolering.
Beheer en onderhoud
Voor aanpassingen aan het bestaande waterhuishoudingsysteem dient bij het waterschap vergunning te worden aangevraagd op grond van de 'Keur'. Dit geldt dus bijvoorbeeld voor het graven van nieuwe watergangen, het aanbrengen van een stuw of het afvoeren van water naar het oppervlaktewater. In de Keur is ook geregeld dat een beschermingszone voor watergangen en waterkeringen in acht dient te worden genomen. Dit betekent dat binnen de beschermingszone niet zonder ontheffing van het waterschap gebouwd en opgeslagen mag worden. De genoemde bepaling beoogt te voorkomen dat de stabiliteit van het profiel en/of veiligheid wordt aangetast, de aan- en/of afvoer en/of berging van water wordt gehinderd dan wel het onderhoud wordt gehinderd. Ook voor het onderhoud gelden bepalingen uit de 'Keur'. Het onderhoud en de toestand van de (hoofd)watergangen worden tijdens de jaarlijkse schouw gecontroleerd en gehandhaafd.
Plankaart
Op de plankaart zijn de hoofdwatergangen langs de randen van het plangebied bestemd als 'Water'. De kern- en beschermingszone van de waterkeringen en boezemkades in het plangebied zijn aangegeven door middel van de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering'. Het waterbergingsgebied aan de noordzijde van het plangebied is voorzien van de dubbelbestemming 'Waterstaat'.
Conclusie
Geconcludeerd wordt dat het bestemmingsplan geen negatieve gevolgen heeft voor de bestaande waterhuishoudkundige situatie. Het plan voldoet dan ook aan de doelstellingen van duurzaam waterbeheer.