direct naar inhoud van 4.8 Milieuhinder bedrijven
Plan: Stad Goedereede en dorpsgebied Ouddorp 2012
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0511.GDRStdGdrDrpOdrp11-BP40

4.8 Milieuhinder bedrijven

Toetsingskader

Normstelling

In het kader van een goede ruimtelijke ordening dient ter plaatse van woningen rekening te worden gehouden met eventuele milieuhinder door omliggende bedrijven. Uitgangspunt daarbij is dat bestaande bedrijven niet in hun bedrijfsvoering worden beperkt en dat ter plaatse van woningen sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Voor de afstemming tussen milieugevoelige en milieuhinderlijke functies wordt in het bestemmingsplan een milieuzonering toegepast. Milieuzonering beperkt zich tot de volgende milieuaspecten met een ruimtelijke dimensie: geluid, geur, gevaar en stof.

Beleid

Om in de bestemmingsregeling de belangenafweging tussen bedrijvigheid en gevoelige functies met betrekking tot milieu in voldoende mate mee te nemen, wordt in dit bestemmingsplan gebruikgemaakt van een milieuzonering. Deze milieuzonering vindt plaats aan de hand van een Staat van Bedrijfsactiviteiten. Dit is een lijst waarin de meest voorkomende bedrijven en bedrijfsactiviteiten zijn gerangschikt naar mate van milieubelasting. De Staat van Bedrijfsactiviteiten is overgenomen uit de VNG-publicatie Bedrijven en milieuzonering (editie 2009).

Omdat het plangebied bestaat uit zowel een bedrijventerrein in het zuiden van de kern Ouddorp als de dorpskernen Goedereede en Ouddorp waar een menging van functies aanwezig is, wordt in dit bestemmingsplan gebruikgemaakt van twee Staten van Bedrijfsactiviteiten, te weten:

  • de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'bedrijventerrein' (zie bijlage 1 van de Regels): deze wordt toegepast voor bedrijventerreinen, in dit geval het bedrijventerrein in het zuiden van de kern Ouddorp. Deze Staat gaat uit van het aanhouden van richtafstanden tussen bedrijfsactiviteiten en milieugevoelige functies. De richtafstanden gelden ten opzichte van het omgevingstype 'rustige woonwijk'; voor andere omgevingstypen dan een rustige woonwijk kunnen kleinere richtafstanden worden gehanteerd;
  • de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'functiemenging' (zie bijlage 2 van de Regels): deze wordt gehanteerd in de gemengde gebieden waar functiemenging aanwezig is en wordt nagestreefd, in dit geval de dorpskernen van Goedereede en Ouddorp. Om de toelaatbaarheid van milieubelastende activiteiten te bepalen, wordt hierbij niet uitgegaan van aan te houden afstanden, maar van activiteiten die toelaatbaar zijn naast of onmiddellijk boven woonbebouwing.

Voor een nadere toelichting op de aanpak van milieuzonering met behulp van beide Staten wordt verwezen naar bijlage 2 van de Toelichting.

Onderzoek milieuzonering dorpskernen Goedereede en Ouddorp

Uitgangspunten milieuzonering

Omdat in deze kernen momenteel bedrijven en milieugevoelige functies reeds naast elkaar voorkomen en in het consoliderende plan niet voorzien is in een wijziging van deze situatie, wordt gebruikgemaakt van de SvB 'functiemenging'. De bedrijven liggen namelijk in delen van het plangebied waarin wonen, bedrijven, maatschappelijke voorzieningen en soms ook recreatieve en horecavoorzieningen aanwezig zijn. Deze delen van het plangebied zijn daarom aan te merken als gemengde gebieden. Bij de milieuzonering van aanwezige gebieden met functiemenging wordt geen rekening gehouden met richtafstanden, maar met de bouwkundige situatie ten opzichte van milieugevoelige functies in het plangebied en de directe omgeving. De huidige bedrijfsactiviteiten in het gemengde gebied blijven gehandhaafd.

Uitwerking milieuzonering

De bedrijven zijn aanwezig in gebieden waar in enige mate sprake is van functiemenging. Het betreffen locaties waar enkele bedrijven aanwezig zijn. Praktisch alle bedrijven zijn gelegen in de directe nabijheid van woningen binnen de kernen Goedereede en Ouddorp. Ter plaatse worden bedrijven uit maximaal categorie B1 van de SvB 'functiemenging' toelaatbaar geacht.

Inventarisatie toegelaten bedrijven

De in het plangebied aanwezige bedrijven zijn geïnventariseerd en ingeschaald in de categorieën van de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'functiemenging'. Deze inventarisatie is opgenomen in bijlage 3. Enkele bedrijven vallen in een hogere categorie dan algemeen toelaatbaar wordt geacht. Deze bedrijven krijgen een specifieke aanduiding. Hierdoor zijn de betreffende bedrijfsactiviteiten volgens het bestemmingsplan toegestaan. Gelet op het huidige functioneren van de betreffende bedrijven binnen de bestaande kern acht de gemeente het niet wenselijk de betreffende bedrijven te verplaatsen.

Onderzoek milieuzonering bedrijventerrein Ouddorp

Uitgangspunten milieuzonering bedrijventerrein

Bij de milieuzonering van het bedrijventerrein wordt gebruikgemaakt van de SvB 'bedrijventerreinen'. Er wordt in de milieuzonering rekening gehouden met verschillende (in meer of mindere mate) milieugevoelige gebiedstypen/functies in het plangebied en de direct omgeving, namelijk:

  • gemengd gebied: de woningen die in de directe omgeving van het bedrijventerrein liggen worden, juist vanwege hun ligging in de directe omgeving van bedrijfsactiviteiten, beschouwd als een gemengd gebied. Ten opzichte van deze woningen worden de richtafstanden uit de SvB 'bedrijventerreinen' met één afstandsstap verlaagd;
  • bedrijfswoningen: op het bedrijventerrein is een aantal bedrijfswoningen aanwezig. Een bedrijfswoning is een specifiek type woning waar andere eisen aan het woon- en leefklimaat mogen worden gesteld dan bij reguliere woningen. Bedrijfswoningen zijn namelijk per definitie aan een (vaak eigen) bedrijf gelieerd. Daarom zijn in de directe omgeving van de bedrijfswoningen bedrijven uit categorie 3.1 toegestaan;
  • tuinen: ten westen van het bedrijventerrein liggen vrij grote percelen met de bestemming tuin. Hoewel een dergelijke bestemming niet dezelfde bescherming als een woonbestemming behoeft, is er vanuit het kader van een goede ruimtelijke ordening in de milieuzonering toch rekening gehouden met deze tuinen. Ook hier kunnen namelijk, zij het in de regel slechts een klein deel van de dag, groepen mensen aanwezig zijn. Ook met het leefmilieu van deze mensen wordt in dit bestemmingsplan rekening gehouden. Daarom zijn direct naast tuinen bedrijven uit categorie 3.1 toegestaan.

Uitwerking milieuzonering

Op grond van de eerdergenoemde uitgangspunten is de milieuzonering opgenomen op de plankaart. Afhankelijk van de locatie op het bedrijventerrein zijn bedrijven uit maximaal categorie 2 tot en met 3.2 toegestaan. Voor deze bedrijven geldt, afhankelijk van de categorie, een richtafstand van maximaal 100 m ten opzichte van een rustige woonwijk en 50 m ten opzichte van een gemengd gebied.

Inventarisatie toegelaten bedrijven

De op het bedrijventerrein aanwezige bedrijven zijn geïnventariseerd en ingeschaald in de categorieën van de SvB 'bedrijventerreinen'. Deze inventarisatie is opgenomen in bijlage 3. Enkele bedrijven vallen in een hogere categorie dan algemeen toelaatbaar wordt geacht. Ook deze bedrijven krijgen een specifieke aanduiding, waardoor zij volgens het bestemmingsplan zijn toegestaan.

Conclusie

In dit bestemmingsplan wordt door de gehanteerde milieuzonering, die in de bestemmingsplanregeling is opgenomen, zorg gedragen voor een aanvaardbaar woon- en leefklimaat ter plaatse van de woningen en worden de bedrijven niet in hun functioneren belemmerd.