direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Stad Goedereede en dorpsgebied Ouddorp 2012
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0511.GDRStdGdrDrpOdrp11-BP40

2.4 Gemeentelijk beleid

Toekomstvisie gemeente Goedereede (2008)

De toekomstvisie fungeert voor het gemeentebestuur als afwegingskader bij de beoordeling van nieuwe initiatieven. In de toekomstvisie wordt op hoofdlijnen vastgelegd waar de gemeente op maatschappelijk, economisch en ruimtelijk gebied zou moeten staan in 2020 en welke ontwikkelingsrichting naar de verdere toekomst daarbij aangehouden wordt. Dit beeld wordt in de visie per kern gespecificeerd. Voor de kernen Goedereede en Ouddorp houdt dat het volgende in.

Goedereede

De deelvisie op Goedereede zet in op een verdere versterking van de stad Goedereede tot culturele hoofdstad van de Kop van Goeree. Daartoe wordt het havenkanaal in ere hersteld, waardoor het stadje Goedereede voor een nieuwe recreatieve doelgroep (watersporters) toegankelijk wordt. Daarbij is het overigens van belang hier verder op in te spelen door passantenplaatsen aan te leggen.

De aantrekkingskracht die uitgaat van de aanwezige kunstenaarsateliers, kan worden versterkt door culturele evenementen en museale tentoonstellingen in het stadje te organiseren.

Het landelijk gebied rondom Goedereede vormt de overgang tussen het grootschalige open agrarische gebied rond Stellendam en het wat kleinschaligere gebied rondom Ouddorp. Het vrije zicht op de domtoren van het stadje Goedereede is een waardevol element in het landschap, alsmede de openheid van het gebied tussen Oostdijk en Goedereede. Om bij vrijkomende agrarische gronden toch de openheid van het landschap te behouden, wordt voor dergelijke gronden gedacht aan omvorming tot landgoederen. Hierbij zal landschappelijke inpassing van groot belang zijn en dient het vrije zicht op de toren van Goedereede te allen tijde te blijven bestaan.

In de historische kern worden kleinschalige bedrijvigheid, voorzieningen en dienstverlening vanuit het oogpunt van levendigheid wenselijk geacht, mits zij zich qua maat, schaal, uitstraling, verkeersaantrekkende werking en milieubelasting voegt in de historische kern.

Uitbreiding van het bestaande bedrijventerrein ten zuiden van het stadje ligt niet in de rede, omdat in dat geval het vrije zicht op Goedereede en de relatie tussen de doorgaande weg en het landschap ter plaatse verder verstoord worden.

Qua woningbouw zou binnen Goedereede moeten worden voorzien in 210 extra woningen om aan de vraag te voldoen om de autonome groei van de bevolking te kunnen blijven huisvesten. Hiervoor zijn beperkte inbreidingsmogelijkheden, alsmede een beperkte uitbreidingsmogelijkheid aan de noordoostzijde van de kern. De totale capaciteit van de inbreidingslocaties en de uitbreiding van de kern Goedereede bedraagt circa 180 woningen. Dit betekent dat de voorziene woningbouwvraag niet volledig in de kern zelf opgelost kan worden. Gelet op de specifieke kwaliteit van de stad Goedereede als culturele hoofdstad van de Kop van Goeree, is het niet wenselijk te zoeken naar extra mogelijkheden in de kern, te meer daar er geen schaalsprong gemaakt kan worden die een versterking van het voorzieningenniveau mogelijk zou maken. Het ligt dan ook meer voor de hand de ontbrekende ruimte te zoeken in Stellendam.

afbeelding "i_NL.IMRO.0511.GDRStdGdrDrpOdrp11-BP40_0003.png"

Figuur 2.1 Strategiekaart Goedereede (bron: Toekomstvisie gemeente Goedereede)

Ouddorp

De meest karakteristieke landschappelijke waarde rondom Ouddorp is de afwisseling van dicht en open. Het dichtslibben van open landschappen moet worden tegengegaan, waardoor bijvoorbeeld de Vrijheidsweg en de Westduinweg door het open landschap blijven lopen. De kern zelf blijft in de toekomst een identiteitsvolle kern met een compleet voorzieningenniveau. Om het voorzieningenniveau in stand te houden is enige vorm van concentratie onontbeerlijk.

In de linten zullen nieuwe ontwikkelingen zullen noodzakelijk blijken, omdat de agrarische percelen rondom Ouddorp vrij klein van omvang zijn, zodat de agrarische betekenis van dit gebied in de toekomst naar verwachting zal afnemen. Nieuwe bebouwing zal gedoseerd langs de randen van het open landschap moeten plaatsvinden, teneinde de karakteristiek van het landschap te behouden en de uitwisseling met de kern te garanderen. De uitwisseling wordt vergroot door het netwerk van voet-, fiets- en ruiterpaden te vervolmaken.

Om de concentratie van voorzieningen te bevorderen, worden drie typen gebieden aangewezen. In de eerste plaats het centrum met een hoge concentratie detailhandel. Daaromheen een woon-zorgzone waarbinnen alle vormen van maatschappelijke en medische voorzieningen geconcentreerd zijn om mensen tot op hoge leeftijd zelfstandig te kunnen laten wonen. Voor die voorzieningen die qua maat, schaal en/of verkeersaantrekking de mogelijkheden van het centrum te boven gaan, biedt de zone tussen de kern en de sportvelden mogelijkheden. Het is hier essentieel dat de bestaande groengeleding in stand blijft.

In de zone boven Ouddorp is Ouddorp-Bad voorzien, waarin voorzieningen voor recreanten worden gebundeld.

Ouddorp is de enige kern waarbij het aantal inwoners gaat dalen. Dit is een gevolg van de gemiddeld hoge leeftijd van de huidige inwoners. Tot 2025 zouden circa 220 extra woningen moeten worden gerealiseerd om aan de vraag te voldoen om de huidige bewoners in Ouddorp te kunnen blijven huisvesten. Gelet op de waardering van de structuur van lintbebouwing in de kern is het niet wenselijk om na de meest recente ontwikkeling van het Oosterpark nog planmatige uitbreidingen te realiseren. Eerder wordt ingezet op inbreidingen of transformaties in de linten. Dergelijke inbreidingen of transformaties in de linten mogen het karakter van de linten niet aantasten. Met name de aanwezigheid van (te grootschalige) bedrijvigheid in de (voormalige) agrarische lintbebouwing, leidt op dit moment tot ongewenste ruimtelijke en verkeerskundige situaties waar ontwikkelingen een ruimtelijke verbetering kunnen vormen.

De combinatie van bestaande plannen en de inbreidingsmogelijkheden biedt ruimte voor naar schatting 400 woningen in een gezonde mix, hetgeen ruim voldoende is om aan de woningvraag uit Ouddorp te voldoen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0511.GDRStdGdrDrpOdrp11-BP40_0004.png"

Figuur 2.2 Strategiekaart Ouddorp (bron: Toekomstvisie gemeente Goedereede)