direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Dorpsgebied Dirksland 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0504.DLDdorpdirksland-BP30

2.4 Gemeentelijk beleid

Toekomstvisie Dirksland (2009)

De toekomstvisie fungeert voor het gemeentebestuur als afwegingskader bij de beoordeling van nieuwe initiatieven. In de toekomstvisie wordt op hoofdlijnen vastgelegd waar de gemeente op maatschappelijk, economisch en ruimtelijk gebied zou moeten staan in 2020 en welke ontwikkelingsrichting naar de verdere toekomst daarbij aangehouden wordt. Dit beeld wordt in de visie per kern gespecificeerd. Voor de kern Dirksland houdt dat het volgende in.

De hoofdkeuze voor Dirksland is het creƫren van een hart in de kern, in combinatie met een stevige herontwikkeling van oude bedrijvenlocaties nabij het havenkanaal in de kern en een landschappelijke afronding aan de zuidzijde van de kern. De functies zorg en wonen worden daarbij als kostendragers ingezet.

De ontsluitingsproblematiek zal bij de uitwerking van het gebied nadrukkelijk worden meegenomen, zodat er wel doorgaande bewegingen voor het openbaar vervoer en voor de hulpdiensten mogelijk blijft, maar dat de doorgaande bewegingen voor ander gemotoriseerd verkeer wordt beperkt.

Ook de betekenis van het open water - mede in relatie met de zoetwatervoorziening - krijgt een prominente plaats in de planvorming. De gemeente Dirksland heeft een regiefunctie om de wisselwerking tussen het scala aan ingrepen te bewaken. De opgave rondom Dirksland is zo ingrijpend, zowel in financiƫle risico's als in de aanslag op de ambtelijke capaciteit, dat een nadere definitie van projectenenveloppes noodzakelijk is. Elke projectenveloppe kan dan door (verschillende) marktpartijen worden uitgewerkt.