direct naar inhoud van 3.2 Systematiek bestemmingen
Plan: Harnaschpolder aanpassing 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0026-2001

3.2 Systematiek bestemmingen

3.2.1 Inleidende regels

Begrippen

In dit artikel zijn de begrippen gedefinieerd, die in de regels worden gehanteerd. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan moet worden uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis.

In de begrippen is 'bevoegd gezag' opgenomen (als bedoeld in artikel 1.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht in samenhang met artikel 2.4 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en hoofdstuk 3 van het Besluit omgevingsrecht). Als hoofdregel geldt dat het college van burgemeester en wethouders het bevoegd gezag is, tenzij een ander orgaan is aangewezen zoals gedeputeerde staten van de provincie indien het een project van provinciaal belang betreft, of een minister voor projecten van nationaal belang.

Wijze van meten

Het onderhavige artikel geeft aan hoe de hoogte- en andere maten, die bij het bouwen in acht moeten worden genomen, gemeten moeten worden.

3.2.2 Bestemmingsregels

Bestemmingen

Groen

Voor de groenstroken binnen het plangebied is de bestemming 'Groen' opgenomen. Op deze gronden mogen alleen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden opgericht.

Water

Voor de aan te leggen watergang is de bestemming 'Water' opgenomen. Op deze gronden mag niet worden gebouwd, met uitzondering van bruggen, duikers, kades, taluds en beschoeiingen.

Wonen - 1

De noordelijkste percelen van het plangebied hebben de bestemming 'Wonen - 1' gekregen. In dit deel van het plangebied is er sprake van wonen in het groen. Om dit te benadrukken is er voor het gehele bestemmingsvlak de aanduiding 'ecologische verbindingszone' opgenomen. Het uitgangspunt is dat hoofdgebouwen vrijstaand moeten worden opgericht. Geschakelde woningen zijn toegestaan onder de voorwaarde dat er maximaal 4 woningen aaneengesloten mag worden opgericht en dat de breedte en diepte van aaneengesloten bebouwing, maximaal 13 meter mag zijn. Daarnaast moet de afstand tussen geschakelde woningen minimaal 10 meter bedragen. Dit is in de bestemmingsregel opgenomen om te voorkomen dat er rijtjeswoningen ontstaan.De bouwhoogte mag niet meer bedragen dan ter plaatse van de aanduiding 'maximale bouwhoogte' is aangegeven. Om deze ecologische kwaliteit te waarborgen is een bebouwingspercentage van maximaal 30% opgenomen en mogen de tuinen / erven bij het hoofgebouw maximaal 20% worden verhard. Er is een omgevingsvergunning voor werken, geen bouwwerk zijnde, en werkzaamheden vereist als er meer dan 20% van het erf wordt verhard. De voorwaarden hiervoor zijn opgenomen in de planregels.

Wonen - 2

Binnen de bestemming 'Wonen - 2' is naast het wonen ook ruimte voor onder andere het aanleggen van wegen en parkeerplaatsen. De bouwhoogte mag niet meer bedragen dan ter plaatse van de aanduiding 'maximale bouwhoogte' is aangegeven. Door deze wijze van bestemmen kunnen de bestemmingsvlakken op meerdere manieren worden ingericht zonder er strijdigheid ontstaat met het bestemmingsplan. Binnen deze bestemming zijn aan- en uitbouwen toegestaan.

3.2.3 Algemene regels

Antidubbeltelregel

Om misbruik van de bouwregels te voorkomen, is in dit artikel bepaald dat gronden, die al eens als berekeningsgrondslag voor een omgevingsvergunning voor het bouwen van een bouwwerk hebben gediend, niet nogmaals als zodanig kunnen dienen. Dit zou bijvoorbeeld aan de orde kunnen zijn ingeval (onderdelen van) bebouwingsstroken van verschillende eigenaars zijn.

Algemene bouwregels

In dit artikel zijn bouwregels opgenomen die gelden voor alle gebouwen binnen het plangebied. Deze regels gelden naast de overige regels in het plangebied.

Algemene gebruiksregels

In dit artikel is een algemeen verbod opgenomen voor gebruik in strijd met de bestemmingen. In lid 2 is aangegeven welk gebruik in ieder geval verboden is en in lid 3 welk gebruik hieronder niet wordt verstaan.

Algemene afwijkingsregels

In dit artikel wordt aangegeven in hoeverre en in welke gevallen bij een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van de bouwregels ingeval van geringe afwijkingen van de bouwregels.

Algemene wijzigingsregels

In dit artikel is een algemene wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor een beperkte overschrijding van bestemmingsgrenzen.

3.2.4 Overgangs- en slotregels

Overgangsrecht

Dit artikel bevat de overgangsregels met betrekking tot het bouwen en het gebruik van gronden. In afwijking van de bouwregels blijven enige bouwmogelijkheden bestaan voor die gebouwen die op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan afwijken van het plan en die zijn of worden gebouwd bij of krachtens de Woningwet of Wabo. Bestaande afwijkingen mogen in principe niet worden vergroot.

Het gebruik van onbebouwde gronden en bouwwerken, dat afwijkt van het bestemmingsplan op het moment dat het in werking treedt, mag worden voortgezet. Het overgangsrecht is echter niet van toepassing op gebruik dat al in strijd was met het voorgaande plan. Wijziging van het afwijkend gebruik is slechts toegestaan, indien de afwijking hierdoor in mindere mate strijdigheid met dit bestemmingsplan oplevert.

Slotregel

Hierin is de naam van het bestemmingsplan opgenomen.