direct naar inhoud van 6.4 Milieuzonering bedrijven
Plan: Noordwest 1 (Hof van Delft)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0023-2001

6.4 Milieuzonering bedrijven

6.4.1 Bestaande situatie

Omdat men in een stad als Delft verschillende leefmilieus (van levendig tot rustige woonwijk) wil behouden, is Delft in 8 verschillende gebiedstypen ingedeeld. In figuur 6.5 is te zien dat het plangebied in gebiedstype “woonwijken 1” ligt.

Woonwijken 1 zijn vooroorlogse wijken met een grote diversiteit aan type woningen en met grote menging van functies zoals wonen, detailhandel, maatschappelijke voorzieningen en bedrijven. Veel bedrijven in dit gebied zijn aan de wijk gerelateerd. Daarnaast bevinden zich in deze wijken enkele bedrijven die niet direct aan de wijk gerelateerd zijn, maar hier gevestigd zijn vanuit een historisch gegroeide situatie. Ook zijn hier veel bedrijven gevestigd vanwege de ligging nabij het centrum en de goede bereikbaarheid langs de ontsluitingswegen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0023-2001_0016.jpg"

Figuur 6.5: Kaart met gebiedstypen milieuzonering

Het noordelijke deel van het plangebied, ligt binnen de hindercontouren van zowel geur als geluid van DSM. Van oorsprong zijn dit woningen gebouwd ten behoeve van de werknemers van DSM en was deze nabije locatie wenselijk. Vanwege de grote functiemenging in de wijk, is er een grote variatie aan functies aanwezig. Binnen de bestemming Bedrijf is maximaal categorie 2 toegestaan en binnen de bestemming Gemengd maximaal categorie 1. Wel zijn er enkele bedrijven aanwezig met een hogere milieucategorie, deze bedrijven zijn opgenomen met een maatbestemmming:

Bedrijf   adres   SBI code   SBI-omschrijving   Milieu-
categorie  
R. Buitenhuis   Laan van Overvest 9   45-A   Bouwbedrijven en aannemersbedrijven met werkplaats   3.1  
R. Karsdorp   Willemstraat 24/26   45-A   Bouwbedrijven en aannemersbedrijven met werkplaats   3.1  
Q.J. van Zon B.V.   Spoorsingel 50 t/m 54   51551   Groothandel in chemische producten   3.2  
Klassieker Centrum   Spoorsingel 22,23,23a   501   Handel in auto's en motorfietsen, reparatie- en servicebedrijven   2  
Aannemersmaat- schappij M.L. van de Berg   Paxlaan 61/63   45-A   Bouwbedrijven en aannemersbedrijven met werkplaats   3.1  
Schols en 't Hart   Laan van Overvest 64   267-1   Natuursteenbewerkingsbedrijven:- zonder breken, zeven en drogen   4.2  
Overkamp Motors   Buitenwatersloot 149   501   Handel in auto's en motorfietsen, reparatie- en servicebedrijven   3.2  
6.4.2 Beleid en onderzoek

Voor het inpassen van milieuhinderlijke activiteiten heeft de VNG in 2007 de handreiking “Bedrijven en milieuzonering” opgesteld. In 2009 is hierop een herziening uitgekomen. In deze handreiking worden activiteiten op SBI-code ingedeeld in milieucategorieën met elk een eigen hinderafstand, deze staan in de Lijst van Bedrijfsactiviteiten (LvB), bijlage 2 bij de regels. De lijst gaat uit van een gemiddelde bedrijfsvoering. Aangezien elk bedrijf met eigen technieken en manieren kan werken, zijn de hinderafstanden indicatief en worden daarom richtafstanden genoemd. De handreiking is bedoeld voor nieuwe situaties en niet voor de beoordeling van bestaande situaties. De afstanden uit de handreiking geven echter wel een indicatie van de afstanden die ter voorkoming van hinder gewenst zijn. Hoewel de afstanden in de bestaande situatie kleiner zijn dan de in de VNG-handreiking aanbevolen afstanden, levert dat in de praktijk in Delft geen ernstige knelpunten op. Het gaat om een reeds lang bestaande en historisch gegroeide situatie.

6.4.3 Gewenste ontwikkeling

Ten opzichte van het vorige bestemmingsplan wordt een aantal locaties breder bestemd. Het moet makkelijker worden om functies met elkaar uit te wisselen. Binnen de bestemming Gemengd worden functies uit de LvB met maximaal categorie 1 toegestaan. Omdat het hier een gemengd gebied betreft, wordt 1 afstandstap kleiner gehanteerd dan de richtlijn uit de LvB. Dit betekent dat een categorie 1 met standaard richtafstand 10 meter, naar 0 meter gaat en dus goed te combineren is met wonen.

6.4.4 Conclusie

Het voorliggend bestemmingsplan is conform de handreiking Bedrijven en Milieuzonering (2009) van de VNG. In het plangebied is een beperkt aantal bedrijfsfuncties aanwezig dat een hogere milieucategorie heeft dan algemeen toelaatbaar is. Deze bestaande functies zijn echter niet onaanvaardbaar en kunnen derhalve gehandhaafd blijven. Uitbreiding van dergelijke functies is ongewenst.