direct naar inhoud van 4.1 Bestaande situatie
Plan: Noordwest 1 (Hof van Delft)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0023-2001

4.1 Bestaande situatie

afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0023-2001_0009.jpg"

Figuur 4.2: Historische ontwikkeling Delft

Het plangebied bestaat uit verschillende woonbuurten en delen die op verschillende momenten tot ontwikkeling zijn gebracht ten westen van de historische binnenstad van Delft. Op de historische ontwikkeling wordt nader ingegaan in hoofdstuk 8 Cultuurhistorie.

Ligging plangebied

Het plangebied ligt direct ten westen van de historische binnenstad, waar de Spoorsingel de grens vormt. Aan de noordoostzijde vormt de spoorlijn de grens. Ten zuiden van de Buitenwatersloot is dat de Coenderstraat. Het plangebied loopt hier om de school aan de Van Bleijswijckstraat heen. De zuidelijke grens wordt gevormd door de Westlandseweg. Het plangebied wordt aan de westzijde begrensd door de Krakeelpolderweg en meer naar het noorden door het Westplantsoen. In het noordwesten loopt het plangebied langs de Ruys de Beerenbrouckstraat door tot aan de Provincialeweg. Aan de noordzijde vormt het industrieterrein van DSM de grens van het bestemmingsplan.

Ruimtelijke hoofdstructuur

In het plangebied is een aantal stedelijke structuurlijnen te onderscheiden. Deze structuurlijnen scheiden in de meeste gevallen de verschillende buurten van elkaar. Het gaat dan allereerst om de Buitenwatersloot, een van de meest beeldbepalende waterlijnen in Delft. De bebouwing langs de Buitenwatersloot dateert soms nog uit de zeventiende eeuw en kent een karakter vergelijkbaar met delen van de binnenstad. Aan de zuidkant ligt het Westerkwartier en aan de noordkant de Olofsbuurt.
Andere structuurlijnen zijn verkeersroutes als de Krakeelpolderweg/ Westplantsoen/ Hof van Delftlaan aan de westzijde van het plangebied. De Hof van Delftlaan valt op door de 'richtingverdraaiing' ten opzichte van het verder strakke stratenpatroon en vormt een centrale as binnen het omliggende woongebied. De Hugo de Grootstraat is een zelfde soort as binnen de Olofsbuurt. In het noordelijk deel tussen de Ministersbuurt-Oost en het Agenatpark ligt de Ruys de Beerenbrouckstraat.

Binnen het plangebied zijn verschillende deelgebieden/buurten aan te wijzen met een eigen karakteristiek. Het Westerkwartier en de Olofsbuurt zijn met hun kleine woningen, hoge bebouwingsdichtheid en smalle, stenige straatprofielen typische voorbeelden van arbeiderswijken uit begin 20e eeuw. Het Agnetapark stamt uit dezelfde periode, maar heeft een heel andere stedenbouwkundig opzet, waardoor het gebied ruimer van opzet is en een parkachtige uitstraling heeft. De Ministersbuurt-Oost wordt gekenmerkt door grotere woningen en een ruimer straatprofiel, waarin ruimte is voor beplanting.

De bebouwing van deze buurten bestaat overwegend uit woonbebouwing, hier en daar gemengd met andere functies. In veel gevallen zijn dat buurtfuncties en wordt er in het pand ook gewoond. Deze niet-woonfuncties komen verspreid over het gebied voor. Op bepaalde plaatsen is sprake van concentratie.
Langs de zuidzijde van de Buitenwatersloot is een sterke functiemenging van oudsher aanwezig. Langs de Krakeelpolderweg ligt een winkelstrip met daarboven woningen. Ook aan de Hof van Delftlaan ligt een buurtwinkelcentrum met daarboven wonen. De Hugo de Grootstraat kent een zekere functiemenging met wat detailhandel, vooral in het oostelijk deel en langs de Havenstraat.
Langs de Ruys de Beerenbrouckstraat is op de plaats waar vroeger een kerk stond nieuwbouw gepleegd voor een supermarkt. Het naast gelegen gebouw waar de supermarkt eerst was gehuisvest is - in afwachting van herontwikkeling met woningen - inmiddels gesloopt.

Ook op diverse andere plekken komen andere functies voor. In de zuidwesthoek ligt kantoorbebouwing langs de Westlandseweg en de Jacoba van Beijerenlaan, met onder andere brandweerkazerne, kantoorruimte van de gemeente en politiebureau. Aan de rand van het Westerkwartier ligt aan de Krakeepolderweg een schoolcomplex voor middelbaar onderwijs. Aan de Raamstraat een kerk en andere maatschappelijk functies.
In de Olofsbuurt zijn verschillende niet-woongebouwen, zoals het voormalige buurthuis en de voormalige school aan de Hugo de Grootstraat. In de Ministersbuurt-Oost bevindt zich op een binnenterrein een kinderdagverblijf en een school aan de Adriaan Pauwstraat.
In het Agnetapark staan van oudsher enkele gebouwen met een niet-woonfunctie, zoals het voormalige vereningingsgebouw de Lindenhof, dat nu een horeca-functie heeft.

Hoogteopbouw

De woonbebouwing in het plangebied varieert in hoogte tussen één laag met kap en drie lagen met kap en op een enkele plek bebouwing in vier lagen zonder kap. Deze hogere bebouwing is veelal na-oorlogse bebouwing met gestapelde woningen (flats). Deze gestapelde woiningen komen in het zuidelijk deel van het Westerkwartier voor en in het westelijk deel van het Agnetapark.
De kantoren in de zone tussen de Westlandseweg en Jacoba van Beijerenlaan hebben een grotere hoogte van zeven lagen afgestemd op de maat van de Westlandseweg.
Verspreid over het gebied komen enkele hogere gebouwen voor, zoals de kerk in de Raamstraat en een gebouw met gemengde functies aan de Wallerstraat in de as van de grote vijver.