Plan: | TU Midden en Noord |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0503.BP0021-2001 |
Het gebied TU midden en TU noord kent van oorsprong weinig woningbouw. Door een veranderende woonvraag en een andere kijk op gebiedsontwikkeling verandert TU midden en TU noord naar een gebied waar ook gewoond wordt en kan een bijdrage worden geleverd aan het gevraagde woningaanbod.
Door de bouw van woningen dient er een betere afstemming van vraag en aanbod te ontstaan. Hierbij dient er rekening mee gehouden te worden dat Delft bijna tot aan de gemeentegrenzen is volgebouwd. De woningbouwopgave is dus vooral een binnenstedelijke opgave. Via zorgvuldig beheer, veranderingen in de bestaande voorraad en inbreiding middels nieuwbouw moeten de woonwensen van kenniswerkers, ouderen en studenten worden vervuld.
Delft zet in op de ontwikkeling van de kenniseconomie en voor het wonenbeleid betekent dit dat kenniswerkers, studenten en (startende) kennisondernemers tot specifieke doelgroepen voor het Delftsewonenbeleid behoren en voldoende gefaciliteerd moeten worden waar het hun woonvraag betreft. Daarnaast is er de behoefte aan toegankelijke woningen met in de nabijheid een aanbod van zorg en andersoortige voorzieningen, zoals bijvoorbeeld winkels.
Zoals aangegeven in de Woonvisie 2008 - 2020 zet Delft in op de realisatie van 6.000 woningen voor o.a. kenniswerkers en ouderen in Delft.
De gemeente Delft heeft verder de ambitie om in de periode 2008 - 2023 5.000 studentenwoningen in Delft toe te voegen aan de voorraad. Het onderzoek 'Studentenwoningen in Delft' (RIGO 2011) wijst uit dat hiermee kan worden voldaan aan zowel de kwantitatieve als ook aan de kwalitatieve vraag naar woningen voor studenten.
De locatie Gele Scheikunde biedt mogelijkheden voor de bouw van nieuwe woningen voor kenniswerkers en/of ouderen. Er zijn voor deze locatie nog geen concrete plannen. De groenbestemming binnen de locatie Gele Scheikunde vloeit voort uit gesprekken in het projectteam Groen-Blauw Zuid-oost Delft. De grond is in eigendom van de TU Delft. Wanneer de TU Delft Gele Scheikunde gaat herontwikkelen, kan deze groenbestemming veranderen. De hoeveelheid m2 groen binnen deze bestemming wordt dan elders als openbaar groen binnen het gebied van Gele Scheikunde teruggebracht met dezelfde oppervlakte en gebruiks- en natuurwaarde.
Momenteel worden wel al plannen opgesteld om in het TU midden west gebied op de TU campus, naast de in de afgelopen jaren hier al gerealiseerde studentenwoningen, zo'n 1.100 woningen voor studenten toe te voegen en in TU noord Botanie ca. 450 studentenwoningen. Daarnaast biedt de campus kansen voor een studenten(woon)hotel voor (internationale) studenten die voor korte tijd in Delft verblijven, of voor beginnende studenten die een dergelijke voorziening willen gebruiken als 'opstap' naar reguliere studentenhuisvesting.
Veel studenten wonen graag in de binnenstad of op een campus nabij de universiteit en samen met studiegenoten. Vooral buitenlandse studenten hebben een voorkeur voor een campus. Internationaal gezien is een campus een bekende woonvorm voor studenten. Op een campus woon je samen met andere studenten en zijn alle noodzakelijke voorzieningen in de buurt. Naast de universiteit of hogeschool moet gedacht worden aan bibliotheek, winkel(s), horeca, gezondheidscentrum en sport- en recreatieve voorzieningen.
Delft zet voor de periode 2008 - 2020 in op de realisatie van 6.000 woningen in Delft voor o.a. kenniswerkers en ouderen. De gemeente Delft heeft verder de ambitie om in de periode 2008 - 2023 in Delft 5.000 studentenwoningen toe te voegen aan de voorraad. Voor een deel kunnen deze woningen worden gerealiseerd op de TU campus. Momenteel worden plannen opgesteld voor de toevoeging van ca. 1.100 studentenwoningen in TU midden west en ca. 450 in TU noord Botanie.
In dit bestemmingsplan worden nog geen nieuwe woningbouwontwikkelingen mogelijk gemaakt. Alleen de bestaande woningen zijn in dit plan bestemd.