Plan: | TU Midden en Noord |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0503.BP0021-2001 |
Begrippen
In dit artikel zijn de begrippen gedefinieerd, die in de regels worden gehanteerd. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan moet worden uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis.
In de begrippen is 'bevoegd gezag' opgenomen (als bedoeld in artikel 1.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht in samenhang met artikel 2.4 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en hoofdstuk 3 van het Besluit omgevingsrecht). Als hoofdregel geldt dat het college van burgemeester en wethouders het bevoegd gezag is, tenzij een ander orgaan is aangewezen zoals gedeputeerde staten van de provincie indien het een project van provinciaal belang betreft, of een minister voor projecten van nationaal belang.
Wijze van meten
Het onderhavige artikel geeft aan hoe de hoogte- en andere maten, die bij het bouwen in acht moeten worden genomen, gemeten moeten worden.
Bestemmingen
Bedrijventerrein
Het Delftechpark heeft de bestemming 'Bedrijventerrein'. Binnen deze bestemming zijn kennisintensieve bedrijven toegestaan uit de milieucategorieën 1, 2 en 3.1 van de Lijst van Bedrijfstypen (LvB). Beperking tot milieucategorie 3.1 past geheel bij de aard en het karakter van het bedrijventerrein.
Verder zijn kleinschalige zelfstandige kantoren toegestaan tot een maximum oppervlakte van 1.000 m2 per vestiging, dit conform het provinciale beleid. Bedrijfsgebonden kantoren zijn ook toegestaan. Dit is mogelijk tot een maximum oppervlakte van 3.000 m2, mits dit niet meer bedraagt dan 50% van het bebouwde bedrijfsvloeroppervlak.
Ook wegen met daarbij behorende voorzieningen ter ontsluiting van de bedrijven zijn toegestaan. Tevens zijn bijbehorende voorzieningen toegestaan zoals water, groen, parkeervoorzieningen, nutsvoorzieningen en dergelijke.
Het bebouwingspercentage is aangegeven op de verbeelding evenals de maximale bouwhoogte. Gebouwen dienen in ieder geval gebouwd te worden binnen het aangegeven bouwvlak.
Groen
Voor de belangrijkste groenstroken binnen het plangebied is de bestemming 'Groen' opgenomen. Het betreft groenstroken die structuurbepalend zijn. Deze hoofdstructuur van groenstroken bestaat uit het groen langs de volgende wegen: Rotterdamseweg, Mekelpark, Schoemakerstraat en de ventweg (Van Mourik Broekmanweg), Jaffalaan-Mekelweg-Christiaan Huygenslaan, rond de sportvelden en langs de Kruithuisweg, rondom het Delftechpark. Op deze gronden mag niet worden gebouwd, met uitzondering van:
Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van groen - paviljoen' zijn in totaal maximaal vijf gebouwen toegestaan ten behoeve van onderwijsvoorzieningen, onderzoeksvoorzieningen, dienstverlening, horeca en kleinschalige detailhandel. Ter plaatse van deze aanduiding is kleinschalige detailhandel toegestaan tot een bruto vloeroppervlak van in totaal maximaal 200 m2, zoals een buurtwinkel. Er mogen maximaal 5 paviljoens worden gebouwd, met een maximale inhoud van 1000 m3 per paviljoen. Het totaal bruto vloeroppervlak van de paviljoens gezamenlijk mag niet meer bedragen dan 500 m2. Deze paviljoens zijn niet toegestaan ter plaatse van de langzaam verkeersroutes (kris kras routes).
Ter plaatse van het bestaande gemaal is een bouwvlak opgenomen met de aanduiding 'gemaal'. Ter plaatse van de aanduiding water is een uitstroomduiker aanwezig. Het gaat hier om een vierkante betonnen uitstroombak. Dit water dient in stand te worden gehouden. Voor het onderstation ten behoeve van de tram is ook een bouwvlak opgenomen, net als voor de overkapping aan de Van der Burghweg.
De Botanische tuin heeft een specifieke aanduiding botanische tuin gekregen. In de regels is vastgelegd dat naast het gebruik van deze gronden als botanische tuin, deze gronden tevens bedoeld zijn voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in de botanie.
Voor het uitbreiden van het handboogschietvereniging Willem Tell is aan de achterzijde van het terrein een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Dit betreft de mogelijkheid om de schietbaan te verlengen met 15 m. Het bestaande bouwwerk zal dan naar achteren worden verplaatst, de maximale bouwhoogte van dit bouwwerk is 6 m. Aan de zijkant van de schietbaan is een hekwerk mogelijk. Aan deze wijzigingsbevoegdheid is de voorwaarde verbonden dat de uitbreiding geen onevenredige nadelige gevolgen voor de omgeving mag hebben.
Verder is groen ook mogelijk binnen alle andere bestemmingen van dit bestemmingsplan.
Maatschappelijk
Het TU-terrrein heeft hoofdzakelijk de bestemming 'Maatschappelijk'. Op deze gronden zijn de toegestane hoofdfuncties: onderwijs- en onderzoeksvoorzieningen, kennisintensieve bedrijven en kennisintensieve kantoren.
Kantoren zijn binnen deze bestemming toegestaan, voor zover het functiegebonden kantoren betreft, die gerelateerd zijn aan het kenniscentrum TU Delft. Eén en ander zoals bedoeld in artikel 7, lid 2, onder d van de Provinciale Verordening Ruimte. Verder is op het perceel waar het gebouw van de op 13 mei 2008 afgebrande Faculteit Bouwkunde stond, 45.000 m2 bvo bestemming Maatschappelijk mogelijk, waaronder kantoren. Dit mogen uitsluitend functiegebonden kantoren zijn verbonden met de kenniscluster TU Delft.
Voor de warmtekrachtkoppelingcentrale is een maatbestemming met milieucategorie 5.1 opgenomen. Om dit bedrijf ligt een geluidcontour, zie ook hieronder bij paragraaf 3.2.3.
Gebouwen dienen in ieder geval gebouwd te worden binnen het aangegeven bouwvlak. Het bebouwingspercentage is aangegeven op de verbeelding evenals de maximale bouw- en goothoogte. Op het terrein van het voormalige Bouwkunde is een maximum bruto vloeroppervlak toegestaan van 45.000 m2.
Ter plaatse van de aanduiding 'detailhandel' is in totaal maximaal 200 m2 kleinschalige detailhandel, zoals een buurtwinkel, toegestaan.
De portierswoning aan de Julianalaan heeft de aanduiding 'wonen'. Op deze specifieke locatie is, naast de functies die binnen de bestemming Maatschappelijk zijn toegestaan, ook de functie wonen toegestaan.
Er is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de voorgevel te kunnen verleggen van het TNO-gebouw in het verlengde en ten noorden van de Van Mourik Broekmanweg. Op die manier kan de secundaire ontsluitingsstructuur worden afgerond, omdat de ventweg langs de Schoemakerstraat daardoor mogelijk wordt. Daarmee wordt de rooilijn in lijn gebracht met de overige bouwvlakken en de gewenste voorgevels.
Tevens zijn er drie wijzigingsbevoegdheden opgenomen om de bouwmogelijkheden van de bestemming Maatschappelijk te verruimen. De eerste betreft de wijzigingsbevoegdheid om de op de verbeelding opgenomen bouwvlakken te wijzigen. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden, zoals bijvoorbeeld dat het geen onevenredige nadelige gevolgen voor de omgeving mag hebben in de vorm van geluids-, verkeers- of parkeeroverlast. De tweede wijzigingsbevoegdheid is opgenomen om de bouw- en goothoogten met maximaal 5 meter te verruimen. Hieraan is de voorwaarde verbonden dat dit stedenbouwkundig aanvaardbaar moet zijn. De laatste wijzigingsbevoegdheid is opgenomen om het op de verbeelding aangeduide maximale bebouwingspercentage te verruimen met maximaal 10%. Hieraan is onder andere de voorwaarde verbonden dat dit geen onevenredige nadelige gevolgen voor de omgeving mag hebben in de vorm van geluids-, verkeers- of parkeeroverlast.
Sport
Het sportcentrum van de TU heeft de bestemming 'Sport' gekregen. Gebouwen voor stalling of berging van voor het onderhoud van de sportterreinen benodigde werktuigen zijn toegestaan binnen deze bestemming met een maximale bouwhoogte van 3 m. Overige gebouwen zijn alleen toegestaan binnen het bouwvlak, hiervoor is de maximale bouwhoogte aangegeven op de verbeelding.
Tuin
De voortuinen bij de woningen aan de Michiel de Ruyterweg 33 t/m 39, Rotterdamseweg 163 t/m 181 en aan de Kanaalweg hebben de bestemming 'Tuin'.
Op deze gronden zijn qua bebouwing uitsluitend erkers en entrees toegestaan.
Verkeer
De hoofdstructuur van lokale ontsluitingsroutes is specifiek bestemd als verkeer. Het betreft alle binnen het plangebied aanwezige doorgaande wegen met uitzondering van de Kruithuisweg en de A13, deze hebben de bestemming 'Verkeer - Wegverkeer'. Opstelstroken en op- en afritten vallen ook binnen de bestemming. Ook kunnen groen- en watervoorzieningen binnen deze bestemming gerealiseerd worden.
Het betreft de wegen die structuurbepalend zijn. De hoofdstructuur van wegen in het plangebied bestaat uit de volgende wegen: Rotterdamseweg (grotendeels buiten het plangebied), Leeghwaterstraat, Cornelis Drebbelweg, Feldmannweg, Korvezeestraat, Balthasar v.d. Polweg, Mekelweg, Mekelpark (tramroute), Schoemakerstraat en de ventweg (Van Mourik Broekmanweg), Jaffalaan- Mekelweg- Christiaan Huygenslaan, Stieltjesweg, Van der Broekweg, Delftechpark.
Voor de Mekelweg, waar alleen de tram en bus rijden, is een aanduiding 'tram- en busverkeer' opgenomen. Hier is geen wegverkeer, zoals auto's, toegelaten. Calamiteitenverkeer is wel toegestaan.
Verkeer - Wegverkeer
De ontsluitingsroutes van regionale of nationale betekenis hebben de bestemming 'Verkeer - Wegverkeer' gekregen. Voor het plangebied gaat dit om gedeeltes van de Kruithuisweg en de A13. Ook groen- en watervoorzieningen kunnen binnen deze bestemming gerealiseerd worden. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om bermen en/of bermsloten.
Water
Voor de in het gebied voorkomende primaire watergangen is de bestemming 'Water' opgenomen. Op deze gronden mag niet worden gebouwd, met uitzondering van bruggen, duikers, kades, taluds en beschoeiingen.
Wonen
De bestaande woningen zijn bestemd tot 'Wonen'. Behalve de woning valt ook het zij- en achtererf binnen deze bestemming. De hoofdgebouwen dienen te worden opgericht binnen de aangegeven bouwvlakken, waarbij de maximale goot- en bouwhoogte is aangegeven. Op de gronden waar geen bouwvlak op ligt, mogen geen gebouwen worden opgericht. Tenzij de aanduiding 'bijgebouwen' is opgenomen. Deze aanduiding is opgenomen voor de woningen aan de Rotterdamseweg 163 t/m 181, de woningen aan de Michiel de Ruyterweg 33 t/m 39 en de woning aan de Kanaalweg 6. Op deze locaties mogen aan- en uitbouwen worden gebouwd. De oppervlakte van, al dan niet met vergunning, gebouwde bouwwerken buiten het bouwvlak mag in totaal niet meer dan 50% bedragen (anti-dichtslibregeling).
Overige bestemmingen
Leiding - Gas / Leiding - Hoogspanning / Leiding - Riool / Leiding - Water
In het plangebied ligt een aantal planologisch relevante leidingen: (een aardgastransportleiding, een hoogspanningsverbinding, een rioolleiding en een waterleiding). De belangen, verbonden aan deze leidingen, zijn in de regels beschermd via de bestemmingen 'Leiding - Gas', 'Leiding - Hoogspanning', 'Leiding - Riool' en 'Leiding - Water'. Op grond van deze bestemmingen is voor activiteiten waarbij gegraven wordt, zoals bouwen en een aantal specifiek genoemde werken en werkzaamheden, een omgevingsvergunning nodig. Het verlenen van de omgevingsvergunning is slechts mogelijk indien de belangen van de leiding niet onevenredig worden geschaad.
Waarde - Archeologie
De bestemmingen 'Waarde - Archeologie I' en 'Waarde - Archeologie II' zijn gehanteerd voor een groot deel van het plangebied. Deze gebieden hebben op basis van de archeologische verwachtingskaart mogelijk archeologische waarde. Bouwen is op deze gronden uitsluitend toegestaan met een omgevingsvergunning voor het afwijken van de bouwregels met uitzondering van projecten kleiner of gelijk aan 100 m2 ('Waarde - Archeologie I') of 200 m2 ('Waarde - Archeologie II') of nadat uit archeologisch onderzoek is gebleken dat er geen archeologische waarden aanwezig zijn of door middel van een wijzigingsbevoegdheid de bestemming archeologisch waardevol gebied is verwijderd.
Waarde - Cultuurhistorie
De bestemming 'Waarde - Cultuurhistorie' is gehanteerd voor de cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en bouwwerken in het plangebied. Deze objecten/ panden hebben cultuurhistorische waarde. Aan het bouwen op deze gronden zijn voorwaarden gekoppeld om de cultuurhistorisch waarden te beschermen en te behouden.
Waterstaat - Waterkering
In het plangebied komt ook een waterkering voor. Hiervoor is de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering' opgenomen. De waterkering ligt langs de Rotterdamseweg. Ter plaatse van deze waterkeringen geldt een beschermende bestemming. De gronden hebben nog een andere secundaire bestemming gekregen, zoals 'Groen', 'Maatschappelijk' of 'Wonen'. Bouwwerken ten behoeve van de andere voor die gronden geldende bestemmingen zijn slechts toelaatbaar met een omgevingsvergunning voor het afwijken van de bouwregels. De omgevingsvergunning wordt verleend als de waterkeringsbelangen hierdoor niet onevenredig worden geschaad. Het bevoegd gezag wint advies in bij de beheerder van de waterkering, voordat zij beslist op het verzoek om een omgevingsvergunning.
Antidubbeltelregel
Om misbruik van de bouwregels te voorkomen, is in dit artikel bepaald dat gronden, die al eens als berekeningsgrondslag voor een omgevingsvergunning voor het bouwen van een bouwwerk hebben gediend, niet nogmaals als zodanig kunnen dienen. Dit zou bijvoorbeeld aan de orde kunnen zijn ingeval (onderdelen van) bebouwingsstroken van verschillende eigenaars zijn.
Algemene aanduidingsregels
geluidzone - industrie
In het plangebied liggen twee geluidzones - industrieterrein. Deze zijn opgenomen vanwege het geluidgezoneerd bedrijventerrein Schieoevers en de warmtekrachtcentrale. Voor de gronden die zijn gelegen tussen het geluidgezoneerd bedrijventerrein en de vastgestelde geluidscontour is de aanduiding 'geluidzone - industrie' opgenomen. Met deze algemene aanduiding is bepaald dat op gronden met deze aanduiding geen nieuwe geluidgevoelige bebouwing is toegestaan. Dit met uitzondering van situaties waarbij in het kader van de Wet geluidhinder een hogere waarde voor de geluidgevoelige bebouwing is vastgesteld.
vrijwaringszone - straalpad
Binnen de vrijwaringszone - straalpad mag niet hoger worden gebouwd dan 69 m.
Algemene bouwregels
In dit artikel zijn bouwregels opgenomen die gelden voor alle gebouwen binnen het plangebied. Deze regels gelden naast de overige regels in het plangebied.
Algemene gebruiksregels
In dit artikel is een algemeen verbod opgenomen voor gebruik in strijd met de bestemmingen. In lid 2 is aangegeven welk gebruik in ieder geval verboden is en in lid 3 welk gebruik hieronder niet wordt verstaan.
Algemene afwijkingsregels
In dit artikel wordt aangegeven in hoeverre en in welke gevallen bij een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van de bouwregels ingeval van geringe afwijkingen van de bouwregels.
Algemene wijzigingsregels
In dit artikel is een algemene wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor een beperkte overschrijding van bestemmingsgrenzen.
Voorrangsregeling
In dit artikel is een prioritering aangegeven van de (dubbel)bestemmingen indien er op gronden sprake is van meerdere (dubbel)bestemmmingen en de daarbij gepaard gaande belangen.
Overgangsrecht
Dit artikel bevat de overgangsregels met betrekking tot het bouwen en het gebruik van gronden. In afwijking van de bouwregels blijven enige bouwmogelijkheden bestaan voor die gebouwen die op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan afwijken van het plan en die zijn of worden gebouwd bij of krachtens de Woningwet of Wabo. Bestaande afwijkingen mogen in principe niet worden vergroot.
Het gebruik van onbebouwde gronden en bouwwerken, dat afwijkt van het bestemmingsplan op het moment dat het in werking treedt, mag worden voortgezet. Het overgangsrecht is echter niet van toepassing op gebruik dat al in strijd was met het voorgaande plan. Wijziging van het afwijkend gebruik is slechts toegestaan, indien de afwijking hierdoor in mindere mate strijdigheid met dit bestemmingsplan oplevert.
Slotregel
Hierin is de naam van het bestemmingsplan opgenomen.