direct naar inhoud van 5.4 Openbare ruimte
Plan: Bomenwijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0012-2001

5.4 Openbare ruimte

5.4.1 Bestaande situatie

De Bomenwijk kent een grote bebouwingsdichtheid. De openbare ruimte bestaat voor het grootste deel uit (woon)straten en parkeerplaatsen. Daarnaast zijn er verblijfsplekken, speelplekken en plantsoenen. Voor de beleving van de openbare ruimte speelt de groenvoorziening een belangrijke rol.

Aan de oostzijde van de Bomenwijk ligt de grens van het A13-tracé met daarachter de Delftse Hout. Het groen langs de A13 fungeert als primaire ecologische zone. Het water- en groenzone langs de Van Miereveltlaan behoort tot de as van de wijk Vrijenban in noord-zuidelijke richting. In oost-westelijke richting vormt de Tweemolentjeskade een uitgaande wijklijn die verbinding maakt met het landschap. Deze lijn vervult een belangrijke rol in de ecologische structuur van Delft en is tevens een belangrijke recreatieve verbinding naar de Delftse Hout.

Bomenwijk heeft een relatief groene uitstraling, dat behalve de reeds genoemde groene zones mede wordt bepaald door laanbomen. Dit karakter wordt nog eens versterkt door de voor- en achtertuinen, en moet daarmee gezien worden als een belangrijke kwaliteit voor de wijk. De bomen aan de Van Miereveltlaan zijn opgenomen in de hoofdbomenstructuur. Op wijkniveau zijn de bomen aan de Lindelaan, Elzenlaan, Esdoornlaan, Tweemolentjeskade en Wilgenlaan in belangrijke mate beeldbepalend. Alle straatnamen corresponderen met de boombeplanting.

De ruimtelijke verbinding van de wijk met de stad is hoogwaardig. De landschappelijke inrichting en maatvoering van de Van Miereveltlaan en de Tweemolentjeskade zijn belangrijke schakels in respectievelijk de oostelijke ringweg rond de binnenstad en de verbinding binnenstad/Delftse Hout. Op het kruispunt met de Van Miereveltlaan is er over de Willem van Aelststraat een zichtlijn naar de Nieuwe Kerk. Deze verbindt de Bomenwijk op een fraaie manier met de binnenstad. De door groen gedomineerde kom ter plaatse van de Lindelaan-entree van de wijk is een mooi ensemble.

Op de verkeerskundige situatie, inclusief het langzaam verkeer en het parkeren, wordt in hoofdstuk 7 van deze toelichting nader ingegaan.

5.4.2 Beleid en onderzoek

Beeldkwaliteitsplan

Het beeldkwaliteitsplan Bomenwijk (2006) vormt ook voor de openbare ruimte een belangrijk uitgangspunt. In dit beeldkwaliteitsplan worden de ruimtelijke hoofdstructuur, bebouwing én openbare ruimte integraal besproken en gewaardeerd en wordt het daaruit voortvloeiende beleid dienovereenkomstig beschreven en verbeeld. In hoofdstuk 4 is reeds ingegaan op dit beleid. Ten aanzien van de openbare ruimte sec kunnen verder het volgende uitgangspunten c.q. streefbeelden worden genoemd.

  • De identiteit bestaat uit een groene woonwijk met een ruimtelijkheid die wordt gekenmerkt door een grote mate van openheid, dieptewerking (hoog achter laag), ritme en subtiele variaties.
  • De identiteit van de Bomenwijk wordt voor een belangrijk deel gevormd door de bestaande en mogelijk te vervangen bomen. Dit karakter moet zoveel mogelijk behouden blijven.
  • De openbare ruimte mag niet worden gedomineerd door het parkeren. Hiertoe kunnen, mits goed ingepast, de volgende parkeeroplossingen worden toegepast: langsparkeren in de woonstraten, plaatselijk haaks parkeren, parkeren op eigen erf/in eigen garage, parkeren op binnenterreinen en ondergrondse parkeergarages.

In algemene zin wordt het in het beeldkwaliteitsplan als volgt verwoord: "met eigentijdse middelen voortbouwen op de kwaliteiten van de bestaande wijk. De vernieuwingen worden secuur ingevoegd in de bestaande maatvoering, schaal, het ruimtelijke ritme en de sfeer van de buurt". Deze doelstelling is eveneens van toepassing op de openbare ruimte.

Visie openbare ruimte Delft

De integrale Visie Openbare Ruimte Delft vormt een grondlegger voor vigerende en toekomstige sectorale beleidskaders. Deze dient als basis en stimulator voor openbare ruimte plannen, zowel in de ontwikkelingsfase als in de beheersfase. De visie geeft de invulling/ondersteuning van de structuur van de stad en de ruimtelijke kwaliteit, het gebruik en de functie van de openbare ruimte van de stad.

De visie wordt gehanteerd als ruimtelijk kader voor de openbare ruimte bij het ontwerp, de inrichting, het beheer, het onderhoud en de ontwikkeling van de stad. En als input voor overleg met andere (grote) eigenaren en ontwikkelaars van openbare ruimte.

De ambities ten aanzien van de inrichting van de openbare ruimte zijn opgedeeld naar de drie thema's die samen het streefbeeld van Delft borgen: duurzaam, verbonden en dynamisch:

afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0012-2001_0009.png"

In de visie zijn deze drie thema's verder uitgewerkt en wordt duidelijk wat de consequenties van de keuzen zijn en welke verbeteringen er nodig zijn in de Delftse openbare ruimte. Bij het ontwerp van de openbare ruimte voor Bomenwijk wordt met deze visie rekening gehouden.

5.4.3 Gewenste ontwikkeling

De aanwezige openbare ruimte in het plangebied, waaronder de groengebieden en speelplekken, blijven in beginsel gehandhaafd. Bij nieuw in te richten openbare ruimte zal nadrukkelijk rekening gehouden worden met de toegankelijkheid van mindervaliden en ouderen. Daarnaast wordt rekening gehouden met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Tevens wordt aandacht besteed aan de speelvoorzieningen in de wijk.

In het plan worden enkele water- en groenzones opnieuw ingericht, zowel ten behoeve van het (groene) ruimtelijk beeld als ten behoeve van de ecologie. Bestaande bomen worden zoveel mogelijk gehandhaafd, indien kap onvermijdelijk is worden elders nieuwe bomen aangeplant.

Ten aanzien van de verkeerskundige aspecten wordt verwezen naar hoofdstuk 7 van deze toelichting.

5.4.4 Conclusie

Indien bij de nadere uitwerking van de herinrichting van de openbare ruimte rekening wordt gehouden met de bestaande kwaliteiten enerzijds, en met eigentijdse inzichten ten aanzien van ontwerp, inrichting en gebruik van de openbare ruimte, is dit in overeenstemming met het beleid van de gemeente Delft. Ten aanzien van eventueel te kappen bomen (hetgeen zoveel mogelijk moet worden voorkomen) geldt een herplantplicht.