Plan: | Bomenwijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0503.BP0012-2001 |
artikel 1: Begrippen
In dit artikel zijn de begrippen gedefinieerd, die in de regels worden gehanteerd. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan moet worden uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis.
artikel 2: Wijze van meten
Het onderhavige artikel geeft aan hoe de hoogte- en andere maten, die bij het bouwen in acht moeten worden genomen, gemeten moeten worden.
Bestemmingen
artikel 3 t/m 5: Gemengd-1, 2, 3
Er zijn drie gebieden die een bestemming 'Gemengd' hebben gekregen. Het betreft hier drie complexen met voorzieningen op de begane grond en appartementen daarboven (GD-1 en GD-2). Binnen gemengd 1 zijn de volgende functies toegestaan: Wonen, detailhandel en supermarkt, horeca, bedrijven tot en met categorie 1 van de Lijst van bedrijfstypen, kantoren, dienstverlening en bijbehorende voorzieningen zoals groenstroken en parkeervoorzieningen. Qua horeca zijn in deze bestemming restaurants, cafetaria's, snackbars en soortgelijke horecavoorzieningen toegestaan. Cafés en discotheken zijn niet toegestaan. Ook is er in de gebruiksregels opgenomen dat de horeca geen overlast voor de omliggende woonbestemmingen mag veroorzaken.
De bestemmingsomschrijving van de bestemming Gemengd - 2 komt voor een groot deel overeen met de bestemmingsomschrijving van Gemengd - 1. Het verschil in Gemengd 1 en 2 zit in de functie maatschappelijke voorzieningen. Binnen Gemengd - 2 zijn ook maatschappelijke voorzieningen toegestaan, binnen Gemengd - 1 zijn deze niet toegestaan.
De bestemming GD-3 is toegekend omdat hier mede begeleid wonen mogelijk moeten zijn. Onder begeleid wonen wordt verstaan wonen waarbij de bewoners enige vorm van persoonlijke begeleiding van een maatschappelijk zorgverlener kunnen krijgen. De bewoners kunnen zelfstandig wonen en zijn zelfredzaam. Een zuivere woonbestemming biedt te beperkte vestigingsmogelijkheden. Daarentegen wordt uit oogpunt van externe veiligheid de vestiging van beperkt zelfredzame personen hier uitgesloten.
artikel 6 t/m 7 Groen / Groen -1
Voor de groenstroken binnen het plangebied is de bestemming 'Groen' opgenomen. Op deze gronden mag niet worden gebouwd, met uitzondering van fietsenstallingen. Voor een groot deel van een groene verblijfsruimte is een specifieke bestemming G-1 opgenomen, teneinde goed te kunnen regelen/te borgen dat dit gedeelte is bestemd voor geluidluwe buitenruimte.
artikel 8: Tuin
De voortuinen bij de woningen hebben de bestemming 'Tuin'. Op deze gronden zijn qua bebouwing uitsluitend erkers, entrees en fietsenbergingen toegestaan.
artikel 9: Verkeer
De hoofdstructuur van ontsluitingsroutes is specifiek bestemd. Het betreft alle binnen het plangebied aanwezige wegen, met bijbehorende verblijfsvoorzieningen en voetpaden, met uitzondering van achterpaden en paden in het groen.
artikel 10: Water
Voor de in het gebied voorkomende hoofdwatergangen is de bestemming 'Water' opgenomen. Op deze gronden mag niet worden gebouwd, met uitzondering van bruggen, duikers, kades, taluds en beschoeiingen.
artikel 11 t/m 12: Wonen / Wonen -1
Zowel de bestaande als de nieuwe woningen zijn bestemd tot 'Wonen'. Behalve de woning valt ook het zij- en achtererf binnen deze bestemming. De hoofdgebouwen dienen te worden opgericht binnen de aangegeven bouwvlakken, waarbij steeds het maximum aantal bouwlagen is aangeduid. Voor het appartementencomplex op de hoek van de Twee Molentjeskade en de Wilgenlaan is naast het aantal bouwlagen ook een maximum bouwhoogte opgenomen (bestemming W-1). Deze is vastgelegd op 30 m. Binnen deze 30 m mogen maximaal 9 bouwlagen gerealiseerd worden. Tevens zijn bepalingen opgenomen voor toegestane overige gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde. Hieronder worden ook aan- en uitbouwen bedoeld. Daarnaast is op enkele plekken de aanduiding 'specifieke vorm van wonen - parkeren' opgenomen, om ervoor de zorgen dat op deze gronden geparkeerd mag worden.
Overige bestemmingen
artikel 13 t/m 15: Leiding-Gas / Leiding - Hoogspanning / Leiding - Riool
In het plangebied ligt een aantal planologisch relevante leidingen. De belangen, verbonden aan deze leidingen, zijn in de regels beschermd via de bestemmingen 'Leiding - Gas', 'Leiding - Hoogspanning' en 'Leiding - Riool'. Op grond van deze bestemmingen is voor activiteiten waarbij gegraven wordt, zoals bouwen en een aantal specifiek genoemde werken en werkzaamheden, een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en voor werkzaamheden nodig. Het verlenen van een dergelijke omgevingsvergunning is slechts mogelijk indien de belangen van de leiding niet onevenredig worden geschaad. Voor het bouwen van bouwwerken geldt een afwijkingsbevoegdheid.
artikel 16: Waarde - Archeologie
De dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' is gehanteerd voor een groot deel van het plangebied. Deze gebieden hebben op basis van de archeologische verwachtingskaart mogelijk archeologische waarde. Bouwen is op deze gronden uitsluitend toegestaan na toepassing van een afwijkingsbevoegdheid. Een aantal andere werken zijn uitsluitend toegestaan met een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of voor werkzaamheden, met uitzondering van projecten kleiner of gelijk aan 100 m2, of nadat uit archeologisch onderzoek is gebleken dat er geen archeologische waarden aanwezig zijn. Tevens is een uitzondering gemaakt voor gronden waar nu gebouwen staan of gronden waar recentelijk een gebouw gesloopt is. Om die reden staan op de analoge verbeelding de contouren van de betreffende gebouwen nog aangegeven. Achterliggende gedachte voor deze uitzondering is dat de betreffende gronden door hei- en funderingswerkzaamheden al te zeer verstoord zijn, waardoor nadere borging van archeologische verwachtingswaarden niet langer zinvol is. De dubbelbestemming kent een wijzigingsbevoegdheid om (gemotiveerd) de grenzen ervan aan te passen of om de dubbelbestemming te verwijderen.
artikel 17: Waterstaat - Waterkering
In het plangebied komt ook een waterkering voor. Hiervoor is de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering' opgenomen. Ter plaatse van deze waterkering geldt een beschermende bestemming. De gronden hebben nog een andere secundaire bestemming gekregen, zoals 'Groen' of 'Verkeer'. Bouwwerken ten behoeve van de andere voor die gronden geldende bestemmingen zijn slechts toelaatbaar met een omgevingsvergunning voor het afwijken van de bouwregels. Daarnaast geldt een omgevingsvergunningplicht voor de uitvoering van werken, geen bouwwerken zijnde, of voor werkzaamheden. Beide soorten omgevingsvergunning worden alleen verleend als de waterkeringsbelangen hierdoor niet onevenredig worden geschaad. Het bevoegd gezag wint advies in bij de beheerder van de waterkering, voordat zij beslist op het verzoek om een omgevingsvergunning.
artikel 18: Antidubbeltelregel
Om misbruik van de bouwregels te voorkomen, is in dit artikel bepaald dat gronden, die al eens als berekeningsgrondslag voor een omgevingsvergunning voor het bouwen van een bouwwerk hebben gediend, niet nogmaals als zodanig kunnen dienen. Dit zou bijvoorbeeld aan de orde kunnen zijn ingeval (onderdelen van) bebouwingsstroken van verschillende eigenaars zijn.
artikel 19: Algemene bouwregels
In dit artikel zijn bouwregels opgenomen die gelden voor alle gebouwen binnen het plangebied. Deze regels gelden naast de overige regels in het plangebied.
artikel 20: Algemene gebruiksregels
In dit artikel is een algemeen verbod opgenomen voor gebruik in strijd met de bestemmingen. In lid 2 is aangegeven welk gebruik in ieder geval verboden is en in lid 3 welk gebruik hieronder niet wordt verstaan.
artikel 21: Algemene aanduidingsregels
Dit artikel regelt de aanwezigheid van een straalpad in een gedeelte van het plangebied.
artikel 22: Algemene afwijkingsregels
In dit artikel wordt aangegeven in hoeverre en in welke gevallen bij een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van de bouwregels ingeval van geringe afwijkingen van de bouwregels.
artikel 23: Algemene wijzigingsregels
In dit artikel is een algemene wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor een beperkte overschrijding van bestemmingsgrenzen.
artikel 24: Voorrangsregeling
In dit artikel is een prioritering aangegeven van de (dubbel)bestemmingen indien er op gronden sprake is van meerdere (dubbel)bestemmingen en de daarbij gepaard gaande belangen.
artikel 25: Overgangsrecht
Dit artikel bevat de overgangsregels met betrekking tot het bouwen en het gebruik van gronden. In afwijking van de bouwregels blijven enige bouwmogelijkheden bestaan voor die gebouwen die op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan afwijken van het plan en die zijn of mogen worden gebouwd bij of krachtens een bestaande vergunning. Bestaande afwijkingen mogen in principe niet worden vergroot.
Het gebruik van onbebouwde gronden en bouwwerken, dat afwijkt van het bestemmingsplan op het moment dat het in werking treedt, mag worden voortgezet. Het overgangsrecht is echter niet van toepassing op gebruik dat al in strijd was met het voorgaande plan. Wijziging van het afwijkend gebruik is slechts toegestaan, indien de afwijking hierdoor in mindere mate strijdigheid met dit bestemmingsplan oplevert.
artikel 26: Slotregel
Hierin is de naam van het bestemmingsplan opgenomen.